ertnews.gr

Κομοτηνή: 23-5-2018 Πρωινή Ενημέρωση

Ο παλμός της τοπικής Επικαιρότητας στην ΕΡΤ Κομοτηνής
23/05 06:52
Κομοτηνή: 23-5-2018 Πρωινή Ενημέρωση

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο
Πρυτανικές εκλογές στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο
Ο Αλέξανδρος Πολυχρονίδης, Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής του Δ.Π.Θ. και ο κ. Βασίλης Τσαουσίδης, Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Δ.Π.Θ. θα διεκδικήσουν εκ νέου σήμερα την θέση του Πρύτανη του ΔΠΘ, έχοντας πλειοψηφήσει στην χθεσινή πρώτη ημέρα των Πρυτανικών εκλογών του ΔΠΘ ανάμεσα σε 4 υποψηφίους. Ο Αλέξανδρος Πολυχρονίδης στην χθεσινή ψηφοφορία έλαβε 171 ψήφους από μέλη ΔΕΠ και ο Βασίλης Τσαουσίδης 147 ψήφους.

Κομοτηνή: 23-5-2018 Πρωινή ΕνημέρωσηΣτις θέσεις των 4 αντιπρυτάνεων, εκλέγονται με σειρά ψήφων οι: -Φώτιος Μάρης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Δ.Π.Θ. -Ζωή Γαβριηλίδου, Καθηγήτρια του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ. -Μαρία Μιχαλοπούλου, Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Δ.Π.Θ. -Ραφαήλ Σανδαλτζόπουλος, Καθηγητής του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του ΔΠΘ.

Εργατικό Κέντρο
Μήνυση και πρόστιμο στο Ε.Κ. Κομοτηνής από το Σ.ΕΠ.Ε.
Η άρνηση του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής να συμμορφωθεί με την επιταγή του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, έφερε πρόστιμο και μηνυτήρια αναφορά, όπως τονίζει η υπουργός Εργασίας σε απάντησή της στους βουλευτές οι οποίοι ανέδειξαν το ζήτημα της καταχρηστικής και εκδικητικής απόλυσης εργαζόμενης και συνδικαλίστριας. Μέχρι χθες, Τρίτη 22/5, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου (Ε.Κ.) Κομοτηνής, Π. Μαγαλιός, δεν έχει εφαρμόσει την προτροπή του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), αρνούμενος να επαναφέρει στην εργασία της την εργαζόμενη και συνδικαλίστρια, Ρύια Πατσατζή. Με πόρισμα του Σ.ΕΠ.Ε. με ημερομηνία 30/3/18, η απόλυση είχε κριθεί άκυρη διότι ο πρόεδρος του Ε.Κ. δεν ακολούθησε την προβλεπόμενη από τον συνδικαλιστικό νόμο (Ν. 1264/82) διαδικασία. Τη διαδικασία αυτή περιγράφει αναλυτικά και η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, σε γραπτή της απάντηση προς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που απηύθυναν ερώτηση. Όπως προκύπτει από την απάντηση της Έφης Αχτσιόγλου, όχι μόνο δεν τηρήθηκε η διαδικασία που προβλέπει ο νόμος αλλά, η άρνηση του προέδρου του Ε.Κ. Κομοτηνής να ανακαλέσει την απόλυση, ανάγκασε το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ροδόπης να υποβάλει στον αρμόδιο εισαγγελέα μηνυτήρια αναφορά κατά του Ε.Κ. καθώς και πρόστιμο ύψους 2.000 ευρώ.

Πρωτογενής Τομέας
Συνάντηση Αν. ΥΠΑΑΤ, Γιάννη Τσιρώνη, με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, για την προστασία της αυθεντικότητας της φέτας
Στο πλαίσιο της προστασίας της αυθεντικότητας της φέτας και ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου όπου αυξάνεται η ζήτηση αυθεντικών ελληνικών προϊόντων στην εστίαση, ο Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, επισκέφτηκε χθες τον ΕΦΕΤ και συνομίλησε με την διοίκηση και τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να ενισχυθούν σημαντικά οι έλεγχοι με σκοπό να αποτραπεί η νοθεία και η παραπλάνηση του καταναλωτή. Ο Αν. Υπουργός εξέφρασε την αποφασιστικότητα του Υπουργείου να υποστηρίξει οργανωτικά και με κάθε τεχνικό ή άλλο μέσο τον ΕΦΕΤ, σε αυτές τις ενέργειες που θα αποσκοπούν συγκεκριμένα στην στήριξη της ποιότητας και της τιμής της φέτας, η οποία όπως παραδέχτηκαν όλοι, δέχεται τεράστια πίεση στην τοπική και διεθνή αγορά.

Παιδεία
Μηχανογραφικό δελτίο για τις πανελλαδικές εξετάσεις 2018

Αναρτήθηκαν τα μηχανογραφικά δελτία για τις πανελλαδικές εξετάσεις 2018  στην επίσημη ιστοσελίδα του ΥΠΠΕΘ www.minedu.gov.gr στο σύνδεσμο ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ. Οι υποψήφιοι μπορούν να μελετήσουν ή/και να εκτυπώσουν το μηχανογραφικό δελτίο που τους ενδιαφέρει και συγκεκριμένα: – το μηχανογραφικό δελτίο ΓΕΛ 2018 για τους υποψήφιους που συμμετέχουν στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις ΓΕΛ – το μηχανογραφικό δελτίο ΓΕΛ 2018 μόνο για το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση, για τους υποψήφιους που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2017 ή 2016 με το Νέο σύστημα ] – το μηχανογραφικό δελτίο ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ (Ομάδας Β) 2018, μόνο για το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση για τους υποψήφιους που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2016 με το Παλαιό σύστημα.Για τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου, θα ακολουθήσει αναλυτική ενημέρωση.

Σεμινάριο για εξετάσεις χωρίς άγχος
«Η Σχολική Μάθηση και η επιτυχία στις εξετάσεις χωρίς άγχος. Ο ρόλος της οικογένειας και του Σχολείου στη μόρφωση των παιδιών και στις κρίσιμες επιλογές της εφηβείας.» είναι το θέμα του σεμιναρίου διάρκειας: 8 ωρών/ 2 ημέρες των 4 ωρών που θα πραγματοποιηθεί σήμερα και την Παρασκευή στην Καπναποθήκη Π Καπνεργατών 9 στην Ξάνθη.

4ο Γυμνάσιο Κομοτηνής
Το 4ο Γυμνάσιο Κομοτηνής φιλοξένησε καθηγητές και μαθητές από τις χώρες Ισπανία, Ιταλία, Πολωνία και Τουρκία στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ , με τίτλο Constructing European Identity through Material and Intangible Heritage (Οικοδομώντας την Ευρωπαϊκή ταυτότητα διαμέσου της υλικής και άυλης κληρονομιάς). Το πρόγραμμα αυτό έχει ξεκινήσει πριν από ένα χρόνο και ολοκληρώνεται με την συνάντηση αυτή. Οι μαθητές των σχολείων είχαν την ευκαιρία να ακολουθήσουν το γεμάτο με δραστηριότητες και επισκέψεις πρόγραμμα που ετοίμασαν για τους φιλοξενούμενους οι καθηγητές του 4ου Γυμνασίου καθώς και οι μαθητές μαζί με τους γονείς τους. Οι εντυπώσεις που αποκόμισαν οι συμμετέχοντες ήταν οι καλύτερες, τόσο από το σχολείο όσον αφορά το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων που προγραμματίστηκε όσο και από την πόλη και την περιοχή μας γενικότερα αλλά και από την άψογη φιλοξενία των οικογενειών τις οποίες το σχολείο ευχαριστεί.

Περιφέρεια
Νέα απόφαση Χ. Μέτιου για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας
Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου, το έργο της αναβάθμισης του Αρχαιολογικού Μουσείου Σαμοθράκης, προϋπολογισμού 1.642.970 ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜΘ 2014-2020. Το έργο προβλέπει τις απαραίτητες εργασίες και προμήθειες ώστε να ολοκληρωθεί η επανέκθεση του Μουσείου και να καταστεί αυτό πλήρως λειτουργικό.

Επιχειρηματικότητα
Ενημερωτική συνάντηση για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων
Ενημερωτική συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις πέντε και μισή το απόγευμα στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών και Βιοτεχνικών Σωματείων Νομού Ροδόπης στην οδό Σ. Κομνηνού 13, στην Κομοτηνή. Θέμα: «Προστασία Προσωπικών Δεδομένων – GDPR: Η νέα πραγματικότητα για τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς». Ο Κανονισμός έχει ως σκοπό την εναρμόνιση του νομικού πλαισίου για την προστασία της ιδιωτικότητας των δεδομένων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Κάθε φυσικό ή νομικό (τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα) πρόσωπο- επιχειρήσεις, Δημόσιοι Οργανισμοί και ΟΤΑ- που τηρούν ή/και επεξεργάζονται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, οφείλουν, από τις 25 Μαΐου 2018, να προσαρμόσουν τις δραστηριότητές τους σε ένα ανανεωμένο – και περισσότερο αυστηρό -νομικό πλαίσιο. Εισηγητής θα είναι ο Διονύσιος Καλογεράς.

Μπύρα του κλέφτη
Μετά την κλοπή στις εγκαταστάσεις τους δεν το έβαλαν κάτω και δημιούργησαν μια μπύρα αφιερωμένη… στον κλέφτη. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι Ξανθιώτες επιχειρηματίες: “Το Ηλιακό Μικροζυθοποιείο Ξάνθης επιστρέφει με … τη Μπύρα του Κλέφτη! Μπορεί να συνέβησαν πολλά, εμείς όμως δεν το βάλαμε κάτω. Μετά από αρκετούς μήνες απουσίας, απ’ όταν το μικροζυθοποιείο μας δέχτηκε επίθεση, επιστρέφουμε δυναμικά με μια μοναδική, “συλλεκτική” έκδοση της αγαπημένης ΘΕΡΟΣ summer ale, φτιαγμένη με την ίδια, αγαπημένη συνταγή, σε περιορισμένο αριθμό φιαλών: τη Μπύρα του Κλέφτη. Είναι ο τρόπος μας να γιορτάσουμε το ότι είμαστε και πάλι κοντά σας”.

Μητρόπολη
Αγιασμός αντιπυρικής περιόδου
Αγιασμό ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου έτους 2018 τέλεσε χθες το πρωί στις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βιομηχανικής Περιοχής Κομοτηνής, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Κ.κ. Παντελεήμων, κατόπιν προσκλήσεως του Περιφερειακού Διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Αρχιπυράρχου κ. Μάριου Αποστολίδη. Οι Διοικητές και οι Πυροσβεστικοί Υπάλληλοι της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Α.Μ.Θ., της 4ης Ε.Μ.Α.Κ. και της Π.Υ. ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής παρουσία και του Διοικητή της Διοίκησης Π.Υ Ν. Ροδόπης, δέχτηκαν με χαρά τον Σεβασμιότατο, ο οποίος απηύθυνε τις ευχές και ευλογίες του προς όλους τους Πυροσβεστικούς Υπαλλήλους και τις οικογένειες τους, για υγεία και δύναμη, στο δύσκολο έργο τους.

Πολιτισμός- Εκδηλώσεις
Εκκλησία και Κοινωνία
Η Εκκλησία της Ελλάδος απέναντι στις προκλήσεις του παρόντος και τις προοπτικές του μέλλοντος είναι το θέμα της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 20.00 στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης. Ομιλητής θα είναι ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου Αρχιμανδρίτης Σωφρόνιος Γκουτζίνης. Η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης φιλοξενεί κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 σειρά διαλέξεων με γενικό θέμα “Εκκλησία και Κοινωνία” και ομιλητή τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου Αρχιμανδρίτη Σωφρόνιο Γκουτζίνη.

Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου
Το 10ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου θα πραγματοποιηθεί στην Ξάνθη από το Σάββατο 26 έως και Πέμπτη 31 Μαΐου στις [21.00] στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης. Η κινηματογραφική Λέσχη της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης, σε συνεργασία με το Instituto Cervantes, το Ισπανικό Προξενείο και το φροντιστήριο «ΔΙΑΣ» παρουσιάζουν το 10ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου στην Ξάνθη. Πληροφορίες αναλυτικό πρόγραμμα: Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ Ξάνθης Τηλ.: 25410 25421

Το παιδικό βιβλίο φτάνει παντού
Συζήτηση με θέμα “Αν, πόσο και γιατί αλλάζει η ιστορία μέσα από τον αφηγητή”, με αφορμή την παρουσίαση των βιβλίων της Μαρίας Αγγελίδου, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 25 Μαΐου στις 6 μ.μ., στην αυλή του Βαρόσι Art Cafe(Τσανακλή 8), στην Κομοτηνή. Την εκδήλωση διοργανώνουν τα Βιβλιοχαρτοπωλεία Βαφειάδης σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 10ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής και τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Η εκδήλωση γίνεται στο πλαίσιο της δράσης “Το παιδικό βιβλίο φτάνει παντού!” για τον εορτασμό των 25 χρόνων των εκδόσεων Μεταίχμιο, μέσω της οποίας συγγραφείς παιδικών βιβλίων θα ταξιδέψουν μέσα στο 2018 σε 25 πόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου και θα συναντήσουν τους μικρούς αναγνώστες τους. Σε συνεργασία με το Library4All, οι εκδόσεις Μεταίχμιο θα δωρίσουν 15 παιδικά βιβλία για τον εμπλουτισμό μιας σχολικής βιβλιοθήκης της περιοχής.

Αναδρομική Έκθεση
Παρατείνεται η αναδρομική έκθεση με έργα του αείμνηστου ζωγράφου Δημήτρη Σταθόπουλου μέχρι την Παρασκευή 25 Μαΐου, λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας και κατόπιν απαίτησης του εικαστικού κοινού της Θράκης. Η έκθεση πραγματοποιείται στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, στην καπναποθήκη «Π». Ώρες επίσκεψης για το κοινό, απόγευμα 17:30-21:00. Πρωινές ώρες κατόπιν συνεννοήσεως στο τηλ. 25410-29282. Την έκθεση διοργανώνει ο Σύλλογος Φίλων του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης .

Αστυνομικό δελτίο
Απάντηση Α.Δ. για την αστυνόμευση στην Νέα Καλλίστη
Η περιοχή της Νέας Καλλίστης και των γύρω οικισμών αστυνομεύεται πλέον επαρκώς από το Αστυνομικό Τμήμα Κομοτηνής, χωρίς να παρουσιάζονται ιδιαίτερα προβλήματα υποστηρίζει με ανακοίνωσή της η Α.Δ. Ροδόπης. Τα αποτελέσματα αξιολογούνται τακτικά από το Επιτελείο της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και καταγράφονται ως θετικά. Επίσης, στην ίδια ανακοίνωση, σημειώνεται ότι η σημερινή διάταξη των Υπηρεσιών προέκυψε από την αναδιάταξη και αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία υλοποιήθηκε στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού και εξορθολογισμού, με γνώμονα τη βελτιστοποίηση της αστυνόμευσης και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Ο σχεδιασμός πραγματοποιήθηκε με βάση τις προτάσεις των κατά τόπους οικείων Διευθύνσεων Αστυνομίας και τις εισηγήσεις των τοπικών Φορέων, στις οποίες δεν περιλαμβάνετο η ίδρυση Αστυνομικού Τμήματος Αιγείρου.

Συνελήφθη 28χρονος υπήκοος Αφγανιστάν, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες
Συνελήφθη χθες (22-5-2018) τις πρώτες πρωινές ώρες, στην Κομοτηνή, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας Ροδόπης με τη συνδρομή αστυνομικών δυνάμεων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, 28χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αφγανιστάν, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας, επτά (7) μη νόμιμους μετανάστες, υπηκόους Αφγανιστάν και Πακιστάν. Αναλυτικότερα, στη είσοδο της πόλης, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν σήμα στάσης στον 28χρονο οδηγό Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, πλην όμως αυτός δεν συμμορφώθηκε, ανέπτυξε ταχύτητα και ακολουθήθηκε από τους αστυνομικούς. Τελικά, εντός της πόλης το όχημα ακινητοποιήθηκε και ο δράστης επιχείρησε να διαφύγει πεζός, πλην όμως συνελήφθη άμεσα από τους αστυνομικούς. Σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, διαπιστώθηκε ότι ο 28χρονος μετέφερε με αυτό, παράνομα, στην ενδοχώρα επτά (7) μη νόμιμους μετανάστες. Σημειώνεται ότι η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του διακινητή περιλαμβάνει επίσης το αδίκημα της παράβασης του νόμου περί όπλων, καθόσον βρέθηκε στην κατοχή του ένα μαχαίρι, το οποίο και κατασχέθηκε.

Σύλληψη 2 υπηκόων Βουλγαρίας για άσκηση πλανόδιου υπαίθριου εμπορίου χωρίς άδεια κατασχέθηκαν 2.800 είδη
Συνελήφθησαν στην Ξάνθη δύο (2) αλλοδαποί, υπήκοοι Βουλγαρίας, ηλικίας 61 και 38 ετών, διότι ασκούσαν πλανόδιο υπαίθριο εμπόριο, διαθέτοντας προς πώληση πάνω από 2.800 είδη παρεμπορίου (ρούχα, βραχιόλια, αρώματα, γυαλιά ηλίου και οράσεως, παιδικά παιχνίδια, ηλεκτρονικές συσκευές και μικροαντικείμενα), στερούμενοι της απαιτούμενης άδειας. Κατασχέθηκαν τα παραπάνω είδη παρεμπορίου, ενώ επιβλήθηκαν στους δράστες τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα.

Στρατός
Συνεχίζεται η υλοποίηση του Προγράμματος Κοινωνικής Προσφοράς των Ενόπλων ∆υνάµεων. Την Τετάρτη 30 Μαΐου στρατιωτικό ιατρικό κλιµάκιο του ∆΄ Σώµατος Στρατού και της 29ης Μηχανοποιηµένης Ταξιαρχίας Πεζικού αποτελούµενο από Ιατρό Άνευ Ειδικότητας και Οδοντίατρο, θα επισκεφτεί το µειονοτικό δηµοτικό σχολείο του χ. Άνω Βυρσίνη, από 09:30Ω έως 11:00Ω, για δωρεάν υγειονοµικές εξετάσεις των µαθητών.

Καιρός
Λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στη δυτική και κεντρική Μακεδονία έως τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν: από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 και βαθμιαία στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί: από 16 έως 27 βαθμούς Κελσίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version