ertnews.gr

Κομοτηνή: 10-10-2019 ΕΡΤ Ειδήσεις

10/10 05:41
Κομοτηνή: 10-10-2019 ΕΡΤ Ειδήσεις

Περιφέρεια
Ομόφωνο ψήφισμα του Π/Σ
Κομοτηνή: 10-10-2019 ΕΡΤ ΕιδήσειςΤην ομόφωνη αντίθεσή του στην εξόρυξη χρυσού στις Σάπες και στο Πέραμα εξέφρασε το Περιφερειακό συμβούλιο ΑΜΘ χθες το βράδυ, σε ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Γεώργιος Παυλίδης » στην Κομοτηνή.

Παρόντα καθ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης ήταν τα μέλη της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης – Έβρου κατά του χρυσού, οι δήμαρχοι Κομοτηνής και Καβάλας, κ.κ.Γιάννης Γκαράνης και Θόδωρος Μουριάδης αντίστοιχα, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης Δημήτρης Λουρίκας, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Θράκης κ. Τριαντάφυλλος Παπαδάκης,  εκπρόσωπος του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών κ.α.
Στο ψήφισμα τονίζεται μεταξύ άλλων: «Ομόφωνα λέμε ένα μεγάλο ΟΧΙ στην επένδυση εξόρυξης χρυσού για λόγους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς, ηθικούς και οικονομικούς.» και σημειώνεται «Ο Χρυσός είναι ο πλούτος του λαού και δεν παραδίδεται σε κανέναν. Στηρίζουμε τον αγώνα της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης Έβρου ενάντια στα χρυσωρυχεία. Γνωστοποιούμε προς πάσα κατεύθυνση την ομόφωνη θέση και στάση μας»

Ενημερωτική εκδήλωση για το χρυσό
Ενημερωτική εκδήλωση διοργανώνει η Διανομαρχιακή Επιτροπή με θέμα «Τι σημαίνει εξόρυξη χρυσού για τον τόπο μας;». Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι οι κκ. Γεώργιος Τριανταφυλλίδης επίκουρος Καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ, Ιωάννης Τέντες Καθηγητής Βιοχημείας, Τμήμα Ιατρικής ΔΠΘ, Δάνος Σεργκελίδης Αν. Καθηγητής Κτηνιατρικής ΑΠΘ και
Τόλης Παπαγεωργίου πολιτικός μηχανικός (από το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων). Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Οκτωβρίου  στις 11.00 πμ και αποτελεί μια συνδιοργάνωση των: Δήμος Μαρώνειας – Σαπών, Δήμος Κομοτηνής, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης
Σύλλογος Εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης
ΕΛΜΕ Ν. Ροδόπης. Η εκδήλωση  θα πραγματοποιηθεί στην Κομοτηνή, στο Πολιτιστικό Κύτταρο (πρώην REX).

Πολιτική
Παρέμβαση Στυλιανίδη για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα
Παρέμβαση υπέρ της συνταγματοποίησης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για την οικογένεια ως θεμέλιο της ελληνικής κοινωνίας έκανε ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ κος Ευριπίδης Στυλιανίδης κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος.

Ερώτηση για τον κόμβο της Μέστης
Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών με θέμα τον κόμβο στο ύψος της Μέστης της ΠΕ Ροδόπης κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης, ο κος Δημήτρης Χαρίτου. Ερωτάται ο Υπουργός πότε ακριβώς αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή των πλευρικών διοδίων Μέστης και να δοθεί στην κυκλοφορία ο κόμβος της Μέστης; Και αν σκοπεύει ο Υπουργός να επανεξετάσει το θέμα των πλευρικών διοδίων Μέστης; Ή να διασφαλίσει τουλάχιστον την ελεύθερη διέλευση των μονίμων κατοίκων και των προσώπων που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες από τα εν λόγω διόδια, όποτε και εάν αυτά τεθούν σε λειτουργία;

Δεν θα παρατείνει η κυβέρνηση τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας

Σε απάντηση των αναφορών που είχε καταθέσει στην Βουλή ο βουλευτής Ροδόπης του Κινήματος Αλλαγής, Ιλχάν Αχμέτ και αφορούσαν την ικανοποίηση αιτημάτων εκατοντάδων εργαζομένων της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, των δήμων Κομοτηνής, Ιάσμου, Μαρωνείας Σαπών και Αρριανών καθώς και της Δνσης Δασών ΑΜ-Θ για την επέκταση του χρόνου ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Νότης Μηταράκης υποστήριξε ότι α) τα κοινωφελή προγράμματα σχεδιάζονται με τέτοιον τρόπο, ώστε να μην καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Έρχονται να καλύψουν ειδικά έργα που κάνουν οι δήμοι ή τα Υπουργεία για ενίσχυση της παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες, β) ότι σε περίπτωση παρατάσεως αυτών των προγραμμάτων διακόπτεται η συγχρηματοδότηση. Αυτά τα προγράμματα πλέον καλύπτονται αποκλειστικά από τον εθνικό Προϋπολογισμό. Επίσης τόνισε ότι γ) ότι η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει ένα νέο πρόγραμμα τριάντα πέντε χιλιάδων ωφελούμενων, με στόχο την αντιμετώπιση της μακροχρόνιας ανεργίας.

Υγεία

Νέα στέγη για τον Ορφέα

EUOROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΣΙΝΑΣ

Τα εγκαίνια της νέας στέγης του Κέντρου Πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας της ΠΕ Ροδόπης «Ορφέας» θα πραγματοποιηθούν σήμερα Πέμπτη 10 Οκτωβρίου στις επτά το απόγευμα.

Μητρόπολη
Στην εκταφή των 33 εκτελεσθέντων Πατέρων της Ιεράς Μονής Παναγίας Καλαμούς Ξάνθης προχώρησε ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων έχοντας αναλάβει πρωτοβουλία για την ανάδειξη του ιστορικού παρελθόντος της τοπικής Εκκλησίας. Οι 33 πατέρες υπήρξαν θύματα των θηριωδιών των Βουλγάρων κατακτητών κατά την περίοδο της κατοχής 1913-1919.

Εθελοντισμός
Οι δράσεις της Φιλοπτώχου
Το πρόγραμμα του για το διάστημα από Οκτώβριο του 2019 έως Ιανουάριο του 2020 έδωσε στη δημοσιότητα το Σωματείο της Φιλοπτώχου. Έτσι, την 18η Νοεμβρίου 2019, ημέρα Δευτέρα  θα πραγματοποιηθεί το Χριστουγεννιάτικο παζάρι στο καφέ  El Clasico.  Τα έσοδα θα διατεθούν για τους σκοπούς του σωματείου. Την 20η Δεκεμβρίου , ημέρα Παρασκευή και από ώρα 19 μ.μ. θα γίνει η  γιορτή με τις πιατέλες με γλυκά Χριστουγεννιάτικα κλπ, με καφέ ή τσάι και βουτήματα στη Λέσχη Κομοτηναίων Β΄όροφος. Στις 4-1-2020, ημέρα Σάββατο εκδήλωση κοπή της  βασιλόπιτά κατά τη διάρκεια της οποίας θα δοθούν υποτροφίες σε άπορα παιδιά, τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ώρα έναρξης 19.30μ.μ. στο κέντρο Diamond. Τιμή συμμετοχής κατ’άτομο 15 ευρώ, φαγητό και μουσική. Επίσης, στις 18-19-20 Οκτωβρίου 2019, προγραμματίζεται από τους υπευθύνους  3ήμερη εκδρομή στην Οχρίδα, Μοναστήρι κ.λ.π. με ενδιάμεσους σταθμούς για φαγητό και καφέ στη Φλώρινα και Βέροια.  Τιμή συμμετοχής κατ’ άτομο 135 ευρώ, με ημιδιατροφή.  Δηλώσεις συμμετοχής στο πρακτορείο Βεργίδη τηλ. 2531024188, μέχρι την 11/10/2019. Προκαταβολή 50 ευρώ.

Πολιτισμός – Εκδηλώσεις
Βιωματικό σεμινάριο για το κάπνισμα
Βιωματικό σεμινάριο για το κάπνισμα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στις πέντε το απόγευμα με εισηγήτρια την Παρασκευή Διονυσίου, ψυχολόγο στέλεχος πρόληψης.

Εκκλησία και Κοινωνία
Σειρά διαλέξεων με γενικό θέμα: «Εκκλησία και Κοινωνία» και ομιλητή τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και περιθεωρίου Αρχιμανδρίτη Σωφρόνιο Γκουτζίνη διοργανώνει η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης.

Γραφή παραμυθιών
«Η γραφή και αφήγηση παραμυθιών στην οικογενειακή, εκπαιδευτική και νοσηλευτική διαδικασία » είναι το θέμα του ετήσιου σεμιναρίου που οργανώνουν η Ακαδημία Ποίησης και Παραμυθιού και το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή το Σάββατο 12 Οκτωβρίου κατά την εναρκτήρια διάλεξη και παράσταση παραμυθιών του εισηγητή Δημήτρη Αβούρη που ια πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στις έξι και μισή το απόγευμα.

Όπερα κουκλοθεάτρου
Την Όπερα του κουκλοθεάτρου του Μανουέλ ντε Φάγια φέρνουν στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής η Περιφέρεια Αν.Μ.Θράκης και το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής σήμερα Πέμπτη στις οκτώ το βράδυ με είσοδο ελεύθερη.

Αστυνομικό δελτίο
1762 συλληφθέντες.
1.762 άτομα συνελήφθησαν συνολικά το μήνα Σεπτέμβριο στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης ανάμεσά τους 56 διακινητές μη νόμιμων μεταναστών και 1446 αλλοδαποί για παράνομη είσοδο και παραμονή στη χώρα. Επίσης δεκατέσσερα άτομα για παράβαση της νομοθεσίας περί ενδοοικογενειακής βίας, 32 άτομα για κλοπές –διαρρήξεις και 64 άτομα για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών.

Καιρός
Νεφώσεις προβλέπει η ΕΜΥ. Οι άνεμοι θα πνέουν: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 21 βαθμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version