Κομοτηνή: 02-6-2020 ΕΡΤ Ειδήσεις

Προεδρία της Δημοκρατίας
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας για το ταξίδι στη Θράκη
Κομοτηνή: 02-6-2020 ΕΡΤ ΕιδήσειςΜε ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook, μαζί με φωτογραφίες από την περιοδεία της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κάνει το απολογισμό του πρώτου επίσημου ταξιδιού της στις ΠΕ Ροδόπης και Ξάνθης. Μιλά για τα μέρη που ξαναεπισκέφθηκε και τους ανθρώπους που γνώρισε και εκφράζει την αισιοδοξία της για το μέλλον της περιοχής. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει η πρόεδρος στις γυναίκες με τις οποίες συναντήθηκε και αναφέρει: «Γυναίκες δυναμικές που οφείλουν στην εκπαίδευση τη χειραφέτησή τους κι ανοίγουν δρόμο για τις επόμενες. Είναι αυτές που δίνουν παραπάνω ώθηση στην παραγωγική ανάπτυξη της Θράκης. Αυτές που την πλουτίζουν σε περιεχόμενο με την τόλμη, τις πρωτοβουλίες, την αφοσίωσή τους. Οι γυναίκες της Θράκης, οι γυναίκες της Ελλάδας.»

Πολιτική
Συνάντηση εργασίας με την Υφυπουργό Παιδείας είχε ο Ε. Στυλιανίδης

Κομοτηνή: 02-6-2020 ΕΡΤ ΕιδήσειςΣυνάντηση εργασίας με την Υφυπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, είχε ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης. Της έθεσε το ζήτημα άμεσης υλοποίησης των 11 καινούριων νηπιαγωγείων που έχουν ήδη προγραμματιστεί, 10 για το Δήμο Κομοτηνής και 1 για την επαρχία της Ροδόπης, ώστε να εφαρμοστεί φέτος το διετές υποχρεωτικό νηπιαγωγείο και στο Νόμο Ροδόπης. Η Σοφία Ζαχαράκη ανταποκρίθηκε απολύτως θετικά στην παρέμβαση του Βουλευτή Ροδόπης και δεσμεύτηκε να παρακολουθεί τα έργα που πρέπει να υλοποιηθούν, ώσπου να ολοκληρωθούν και να παραδοθούν εγκαίρως στην κοινωνία και τα παιδιά της Ροδόπης.

Περιφέρεια
Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αλιευτικής Πολιτικής ορίστηκε ο Ανδρέας Καραγιώργης
Κομοτηνή: 02-6-2020 ΕΡΤ ΕιδήσειςΘεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αλιευτικής Πολιτικής ορίστηκε ο Ανδρέας Καραγιώργης, Αντιπεριφερειάρχης Αλιευτικής Πολιτικής της ΠΑΜΘ με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου. Ο περιφερειακός σύμβουλος Καβάλας, και εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Πρωτογενούς Τομέα, θα έχει τις εξής αρμοδιότητες:
Την εποπτεία και παρακολούθηση της πορείας του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας. Την εποπτεία των διαχειριστικών σχεδίων λιμνών-λιμνοθαλασσών της Περιφέρειας ΑΜΘ. Τον συντονισμό και την εποπτεία σύστασης της Αγροδιατροφικής σύμπραξης της Περιφέρειας. Η θητεία του κ. Καραγιώργη ορίζεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021 και η άσκηση των καθηκόντων του θα ξεκινήσει από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης ορισμού του στο ΦΕΚ.

Πρωτογενής Τομέας
Διευθέτηση της ασφάλισης των μετακλητών εργατών γης

Κομοτηνή: 02-6-2020 ΕΡΤ ΕιδήσειςΣτη διευθέτηση της ασφάλισης των μετακλητών εργατών γης προχώρησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης για την απασχόληση των εργατών γης σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Συγκεκριμένα, σε παράγραφο που προστέθηκε σε προϋπάρχουσα ΠΝΠ με την οποία ρυθμίζονται τα ζητήματα των μετακλητών εργατών γης, ορίζεται ότι οι πολίτες τρίτων χωρών που απασχολούνται στην αγροτική οικονομία ασφαλίζονται στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων με εργόσημο.

Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ευχαριστήρια επιστολή από τον Δήμαρχο Αρριανών σε ΠΕΔ ΑΜ-Θ και ΚΕΔΕ
Κομοτηνή: 02-6-2020 ΕΡΤ ΕιδήσειςΕυχαριστήρια επιστολή απέστειλε ο Δήμαρχος Αρριανών προς τον κ. Βασίλειο Μαυρίδη, Δήμαρχο Ορεστιάδας και πρόεδρο Π.Ε.Δ. ΑΜ-Θ και τον κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, Δήμαρχο Τρικκαίων και πρόεδρο Κ.Ε.Δ.Ε. για την συμβολή τους στην διαχείριση της υγειονομικής κρίσης που διανύουμε. Ο Δήμαρχος Αρριανών τονίζει ότι οι παρεμβάσεις και οι δράσεις τους, όλο αυτό το διάστημα, ήταν καθοριστικές και μείζονος σημασίας για τον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης και του έργου των δημοτικών αρχών. «Και οι δύο πρόεδροι έλαβαν στοχευμένες πρωτοβουλίες, συνέβαλαν καθοριστικά στο συντονισμό των δράσεών μας και διατήρησαν έναν σπουδαίο δίαυλο επικοινωνίας, ώστε να καταφέρουμε όλοι μαζί να πετύχουμε την αντιμετώπιση διάδοσης του κορονοϊού στις περιοχές μας και να προστατεύσουμε την δημόσια υγεία» αναφέρει ο δήμαρχος Αχμέτ Ριτβάν.

Γιορτή Ποδηλάτου στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: 02-6-2020 ΕΡΤ ΕιδήσειςΗ Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου θα γιορταστεί και στην Κομοτηνή, την Τετάρτη 3 Ιουνίου, στις 7 μ.μ., με μία συμβολική γιορτή που θα γίνει στο Άλσος της Αγίας Παρασκευής, στο χώρο πίσω από την εκκλησία, που απευθύνεται κυρίως σε μικρούς ποδηλάτες. Στο χώρο της εκδήλωσης θα τοποθετηθούν στατικά ποδήλατα, στα οποία θα υπάρχουν αποστάσεις ασφαλείας και θα σχεδιαστεί μία μίνι διαδρομή μέσα στο πάρκο για τους μικρούς φίλους του ποδηλάτου.

Ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση ραμπών και αναβατορίων ΑΜΕΑ σε σχολεία του Δήμου Τοπείρου
Κομοτηνή: 02-6-2020 ΕΡΤ ΕιδήσειςΟλοκληρώθηκαν οι παρεμβάσεις για την τοποθέτηση ραμπών και αναβατορίων ΑΜΕΑ σε σχολικές μονάδες του Δήμου Τοπείρου. Το έργο με συνολικό προϋπολογισμό 64.472,80 ευρώ χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» του Υπουργείου Εσωτερικών και έχει ως βασικό στόχο τη διασφάλιση της πρόσβασης των ΑΜΕΑ στους χώρους των σχολείων. Παράλληλα, ο Δήμος Τοπείρου έχει υποβάλει και άλλη πρόταση στο ίδιο πρόγραμμα, που αποσκοπεί στην αναβάθμιση των μέσων πυροπροστασίας στις σχολικές μονάδες. Η συγκεκριμένη πράξη βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς αναμένεται η έγκριση χρηματοδότησης από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Δ.Π.Θ.
Διαδικτυακή διάλεξη από τον Ερατοσθένη Καψωμένο
Κομοτηνή: 02-6-2020 ΕΡΤ ΕιδήσειςΑνοικτή διαδικτυακή διάλεξη με τίτλο: Το ελληνικό πολιτισμικό πρότυπο στο δημοτικό τραγούδι θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 5 Ιουνίου στις 18.00 από τον Ερατοσθένη Γ. Καψωμένο, Ομότιμο Καθηγητή του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Στο πλαίσιο των επιστημονικών εκδηλώσεων του Εργαστηρίου Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Προλογίζει ο Καθηγητής Μ. Γ. Βαρβούνης, Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας. Συντονίζει ο Δρ. Θανάσης Β. Κούγκουλος, Μέλος Ε.ΔΙ.Π.

Παιδεία
1ο Πανελλήνιο Βραβείο στο Κινηματογραφικό Εργαστήριο του 1ου Γυμνασίου Κομοτηνής

Κομοτηνή: 02-6-2020 ΕΡΤ ΕιδήσειςΤο 1ο Πανελλήνιο Βραβείο σε Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους κέρδισε το Κινηματογραφικό Εργαστήριο του 1ου Γυμνασίου Κομοτηνής. Το Βρετανικό Ινστιτούτο και το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας διοργάνωσαν αυτόν τον διαγωνισμό για 7η συνεχή χρονιά. Στη φετινή διοργάνωση υπήρξαν 299 συμμετοχές και διακρίθηκαν στην 1η Φάση δώδεκα σχολεία. Οι μαθητές με το πρώτο βραβείο κέρδισαν: εξοπλισμό για το σχολείο τους αξίας 5000 ευρώ από την Samsung η οποία είναι και χορηγός του διαγωνισμού και  για όλα τα μέλη της ομάδας από ένα tablet.

Περιβάλλον
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
Κομοτηνή: 02-6-2020 ΕΡΤ ΕιδήσειςΕν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (05/06) το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΠΑΑ) παρουσιάζει την νέα έκδοση «Περιβάλλον και Υγεία» η οποία αναδεικνύει με τρόπο σαφή και επιστημονικά τεκμηριωμένο αφενός τη σύνδεση της κατάστασης του περιβάλλοντος με την υγεία των πολιτών και αφετέρου την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση δύο ιδιαίτερα επιβλαβών περιβαλλοντικών ζητημάτων, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής, που σχετίζονται άρρηκτα με τα θέματα της δημόσιας υγείας. Τουλάχιστον 8.500 θάνατοι θα μπορούσαν να προληφθούν κάθε χρόνο στη χώρα μας εάν μειώνονταν οι συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης – και ειδικότερα των αιωρούμενων ατμοσφαιρικών σωματιδίων – στα συνιστώμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) επίπεδα.

Κοινωνία
Επαναλειτουργεί το επισκεπτήριο του γηροκομείου Ξάνθης
Κομοτηνή: 02-6-2020 ΕΡΤ ΕιδήσειςΕπαναλειτουργεί το επισκεπτήριο για όλη τη διάρκεια του μηνός Ιουνίου αλλά με σχετικά αυστηρούς όρους στο Ίδρυμα Γηροκομείο Ξάνθης «Ο Μέγας Βασίλειος». Ο μήνας Ιούνιος θα αποτελέσει μια δοκιμαστική περίοδος επισκέψεων και ελεγχόμενων επαφών που θα καθοδηγήσει τη διοίκηση του Γηροκομείου σε περισσότερα συμπεράσματα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και της μετάδοσής της για τους επόμενους μήνες. Οι συγγενείς μπορούν να κλείσουν άμεσα το ραντεβού επίσκεψής τους στο τηλέφωνο 2541023114. Το επισκεπτήριο θα πραγματοποιείται από Δευτέρα έως και Σάββατο και μεταξύ των ωρών 10:00πμ-12:00μμ το πρωί και 18:00μμ-18:30μμ το απόγευμα. Το επισκεπτήριο θα πραγματοποιείται για κάθε συγγενή μόνο μία φορά εβδομαδιαίως για κάθε τρόφιμο και θα διαρκεί έως μισή ώρα για λόγους ασφαλείας. Οι επισκέπτες είναι υποχρεωμένοι κατά τη διάρκεια του επισκεπτηρίου να τηρούν τις οδηγίες, συστάσεις και υποδείξεις της διοίκησης και του επιβλέποντος νοσηλευτικού προσωπικού.

Πολιτισμός Εκδηλώσεις
Λειτουργία θερινού Κινηματογράφου στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: 02-6-2020 ΕΡΤ ΕιδήσειςΣυνέντευξη Τύπου για τη λειτουργία  θερινού σινεμά στην Κομοτηνή θα δώσει σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ κος Ιωάννης Κυριαζής.

Καιρός
Κομοτηνή: 02-6-2020 ΕΡΤ ΕιδήσειςΝεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί και τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα βορειοανατολικά. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και τοπικά στα δυτικά και νότια 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος