ertnews.gr

ΕΣΗΕΜΘ: Αλλάζοντας τη σχέση κοινού και ΜΜΕ

Χρειαζόμαστε περισσότερη υποστήριξη στους δημοσιογράφους και ποιοτική δημοσιογραφία
23/04 12:33

ΕΣΗΕΜΘ: Αλλάζοντας τη σχέση κοινού και ΜΜΕ«Ο Λύκος θα είναι πάντα κακός, γιατί ποτέ δεν ακούσαμε την δική του εκδοχή». Όταν από το ρεπορτάζ απουσιάζει η ισορροπία και η δικαιοσύνη, τότε ο λύκος, ο κάθε «λύκος» θα έχει πολλά παράπονα από τον τρόπο που καλύπτεται η επικαιρότητα. Είναι ευθύνη των δημοσιογράφων να καλύπτουν τα θέματα δίκαια και ισορροπημένα. Αυτό υποστήριξαν οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο που διοργάνωσε στην Καβάλα το Σάββατο η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης (ΕΣΗΕΜΘ) και το Ίδρυμά Konrad Adenauer Stiftung με τίτλο: «Πρακτικές Εγγραννατισμού – Αλλάζοντας τη σχέση κοινού και ΜΜΕ.»

Η λογοκρισία είναι λάθος στρατηγική
«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι περισσότερη υποστήριξη στους δημοσιογράφους και ποιοτική δημοσιογραφία» ανέφερε στο χαιρετισμό του ο Ρικάρντο Γκουτιέρες, Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων σημειώνοντας ότι δεν χρειαζόμαστε άλλους περιοριστικούς ή κατασταλτικούς νόμους ενάντια στην παραπληροφόρηση. «Η λογοκρίσια», όπως είπε «είναι λάθος στρατηγική. Είναι αναποτελεσματική, είναι αντιπαραγωγική και είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατία.»

Η γνώση είναι δύναμη
«Οφείλουμε να εκπαιδεύσουμε το κοινό. Να δείξουμε εμπιστοσύνη στους επαγγελματίες της ενημέρωσης. Κριτικό πνεύμα.» σημείωσε ο δημοσιογράφος Νίκος Σπιτσέρης τονίζοντας τον κίνδυνο ότι « πολύ εύκολα μπορεί να εξανεμιστεί πλήρως η αξιοπιστία του δημοσιογράφου. Όσο πιο παιδευμένος είσαι, τόσο πιο προστατευμένος είσαι.» Την άποψη ότι δεν υπάρχει κοινό άμοιρο ευθυνών για τα Fake news υποστήριξε η Σίσσυ Αλωνιστιώτου, δημοσιογράφος επισημαίνοντας το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η παιδεία. «Το θέμα της προκατάληψης είναι κυρίαρχο στο πως αντιλαμβανόμαστε την είδηση. Ξεκινάμε πάντα με πάρα πολλές ερωτήσεις. Αν θέλουμε να μαθαίνουμε την αλήθεια, θα πρέπει να την παρακολουθούμε» τόνισε.

«Η γνώση είναι δύναμη» τόνισε ο Απόστολος Βαγενάς, διευθυντής του Γραφείου Δ.Ε. Καβάλας σημειώνοντας πως «Κανείς δεν θα παραπλανηθεί, αν δεν θέλει να παραπλανηθεί. Είναι ευθύνη των εκπαιδευτικών να εμφυσούν στους μαθητές το ψάξιμο και την έρευνα». Την αναγκαιότητα να μπορέσουμε να δούμε και την άλλη πλευρά, αλλιώς είμαστε εύκολα χειραγωγημένοι τόνισε ο καθηγητής του ΑΠΘ κ. Νίκος Παναγιώτου προσθέτοντας πως τα παιδιά μέσα στην σχολική αίθουσα θα πρέπει να μαθαίνουν τα “μυστικά” της δημοσιογραφίας.
Φώτο: Στιγμιότυπα από το σεμινάριο που διοργάνωσε η ΕΣΗΕΜΘ Ρεπορτάζ κείμενο φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version