ertnews.gr

“Έφυγε” ένας αφανής ήρωας της Κομοτηνής

21/05 21:31
“Έφυγε” ένας αφανής ήρωας της Κομοτηνής

Ο Δήμαρχος Κομοτηνής, Ιωάννης Γκαράνης, εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια για τον θάνατο του Σωτήρη Μακαρώνη, ο οποίος ήταν συνταξιούχος υπάλληλος του Δήμου Κομοτηνής.

Ο εκλιπών, γεννημένος το 1930, υπήρξε ένας από τους γενναιόψυχους αφανείς ήρωες του τόπου μας. Ήταν αυτός, που με αυταπάρνηση διέσωσε την ιστορική Σημαία της πόλης μας, κατά τη διάρκεια της βουλγαρικής κατοχής της περιόδου 1941-1944.

Στα δύσκολα αυτά χρόνια ο Σωτήρης Μακαρώνης φύλαξε στη Θεσσαλονίκη, όπου είχε διαφύγει, με χίλιους κινδύνους το μοναδικό αυτό ιστορικό κειμήλιο της πόλης μας.
Τον Ιανουάριο του 1945, λίγους μήνες μετά την απελευθέρωση της Κομοτηνής, παρέδωσε τη Σημαία μας στον τότε Δήμαρχο Κομοτηνής, τον αείμνηστο Χρήστο Μαρκίδη, με ευθύνη και επιμέλεια του οποίου κεντήθηκε η ημερομηνία της απελευθέρωσής μας από τους Βουλγάρους κατακτητές, η 14η Σεπτεμβρίου 1944. Πρόκειται για την πέμπτη ιστορική ημερομηνία που αναγράφεται στην Ιστορική Σημαία της Κομοτηνής.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα της γης της Κομοτηνής που τον σκέπασε.
Η ιστορία της πόλης μας κλίνει το γόνα με σεβασμό κι ευγνωμοσύνη στον άνθρωπο που με κίνδυνο της ζωής του έδωσε τη δυνατότητα στο Σύμβολο της Κομοτηνής να διασωθεί. Και μαζί μ’ αυτό να διασωθεί και ένα πολύτιμο κομμάτι της ιστορικής μας μνήμης.
Αιωνία του η μνήμη!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version