Συγκίνηση στην τελετή μνήμης για τους εκτελεσμένους στο Λαζαρέτο της Κέρκυρας

Κλίμα συγκίνησης επικράτησε και φέτος στην τελετή μνήμης για τους εκτελεσθέντες στο Λαζαρέτο της Κέρκυρας, τόπο εξορίας και εκτελέσεων κατά τη διάρκεια της κατοχής του ‘40 αλλά και του εμφυλίου πολέμου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε να διοργανώνεται από το 1978 σε εκπλήρωση της υπόσχεσης των συγγενών αλλά και των συγκρατούμενων των εκτελεσθέντων να αφήνουν λίγα λουλούδια στη μνήμη τους. Τότε, 38 συγγενείς και πρώην συγκρατούμενοι θυμάτων επισκέφθηκαν για πρώτη φορά το Λαζαρέτο και το 1983 συνέστησαν το σωματείο που με πολύχρονες προσπάθειες πέτυχε την ανακήρυξή του σε διατηρητέο μνημείο.

Η νησίδα χρησιμοποιείτο ως λεπροκομείο κατά τη διάρκεια της ενετικής κατοχής της Κέρκυρας από τον 16ο αιώνα έως και την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, ενώ κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, οι ιταλικές κατοχικές δυνάμεις ίδρυσαν εκεί στρατόπεδο συγκέντρωσης όπου έως και σήμερα σώζεται το διώροφο κτίριο που χρησιμοποιήθηκε ως αρχηγείο των Ιταλικών δυνάμεων, μία μικρή εκκλησία και ο τοίχος όπου εκτελούσαν τους καταδικασμένους.

Συγκίνηση στην τελετή μνήμης για τους εκτελεσμένους στο Λαζαρέτο της Κέρκυρας

Μετά την Απελευθέρωση και κατά την περίοδο 1946 με 1954, το Λαζαρέτο χρησιμοποιήθηκε ως τόπος εκτέλεσης θανατοποινιτών έγκλειστων στις Φυλακές Κέρκυρας κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου.

Οι εκτελεσμένοι πολιτικοί κρατούμενοι έως το 1949 ανέρχονται στους 111, με πρώτο καταγεγραμμένο το Μάιο του 1947 τον 23χρονο Πολύβιο Κολοβό.

Συγκίνηση στην τελετή μνήμης για τους εκτελεσμένους στο Λαζαρέτο της ΚέρκυραςΗ τελετή πραγματοποιήθηκε από το Σωματείο Λαζαρέτο σε συνεργασία με το Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας ενώ το παρών του έδωσε φέτος ο πρώην Υπουργός Ναυτιλίας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας.

Τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα εκπροσώπησε ο βουλευτής Κέρκυρας Αλέκος Αυλωνίτης ενώ παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μπιάγκης, η δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας Μερόπη Υδραίου, στελέχη κομμάτων και της Αυτοδιοίκησης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος