Με μια καταιγίδα μηνυμάτων αποχαιρετά η Κέρκυρα τον «δικό μας Μίκη»

Με μια καταιγίδα μηνυμάτων αποχαιρετά η Κέρκυρα το «δικό μας Μίκη»… Αμέσως μετά την δημοσίευση της είδησης του θανάτου του άρχισαν να φθάνουν στα δημοσιογραφικά γραφεία τα μηνύματα.

Φανερά συγκινημένος για το θάνατο του φίλου και συνεργάτη του Μίκη Θεοδωράκη, ο μουσικοσυνθέτης Σπύρος Σαμοίλης μίλησε στην ΕΡΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ σήμερα.

Με μια καταιγίδα μηνυμάτων αποχαιρετά η Κέρκυρα τον «δικό μας Μίκη»

Ο Λευκιμμιώτης συνθέτης σε ηλικία 15 ετών πήγε στην Αθήνα “με 150 δραχμές στην τσέπη” βρήκε το Μίκη και έμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα στο σπίτι του. “Ήταν μεγάλος δάσκαλος” είπε χαρακτηριστικά. “Εκεί τα έμαθα όλα”… Ακολούθησε μια μεγάλη πορεία με συμμετοχή στις συναυλίες του Μίκη που σημάδεψαν το νεαρό τότε Σπύρο. Μιλούσαν μέχρι πρόσφατα μέσω face book. Ο Μίκης είχε δική του σελίδα με το ψευδώνυμο “Μιχάλης Χανιώτης”.

Πριν από ένα μήνα είχε το τελευταίο μήνυμα από τον μεγάλο συνθέτη. Περιμέναμε το τέλος, λέει ο Σπύρος, “το ξέραμε ότι εδώ και μια εβδομάδα ότι μετράει ώρες αλλά ακόμα και τώρα αποδείχθηκε μεγάλο παλικάρι. Έκανε τις ώρες βδομάδα. Στην περίπτωση του γίνεται κυριολεκτική η φράση αιωνία του η μνήμη”.

Η παλιά Φιλαρμονική στην ανακοίνωση της υπογραμμίζει τη μελοποίηση των έργων κολοσσών της ποίησης και της λογοτεχνίας η οποία θα μείνει ζωντανή εις το διηνεκές.

Η Φιλαρμονική Μάντζαρος, η οποία τον έχει ανακηρύξει επίτιμο Αρχιμουσικό της, στην ανακοίνωση της τονίζει: «Ακάματος εργάτης της μουσικής τέχνης, άκαμπτος υπέρμαχος του πολιτικού πολιτισμού, που παρά τις αριστερές του απόψεις, δεν δίστασε συχνά να παρουσιαστεί ως ο κινητήριος μοχλός της εθνικής συμφιλίωσης και συνεννόηση. Η ιστορική Φιλαρμονική μας, έχοντας έλθει σε επαφή μαζί του το 2019, για το ανέβασμα του έργου του «ΖΟΡΜΠΑΣ», εκτιμώντας την στάση του και την άδεια του σε εμάς να ανεβάσουμε το έργο του, χωρίς την επιβάρυνση πνευματικών δικαιωμάτων, αλλά και για το εν γένει τεράστιων διαστάσεων έργο του, με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, τον ανακηρύξαμε, ήδη από το 2019, επίτιμο Αρχιμουσικό της «Φιλαρμονικής Εταιρίας Μαντζαρος», πράγμα που του είχαμε αμέσως γνωστοποιήσει.»

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αυλωνίτης δεν κρύβει ότι δάκρυσε στο άγγελμα του θανάτου του. «Ζήσαμε μαζί του πολλές ιστορικές στιγμές και σταθμούς της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας. Μεγάλωσα και μεγαλώσαμε με το Μίκη. Στη μνήμη και στη καρδιά μας πέρασαν τα τραγούδια του και μας καθόρισαν και θα μας καθορίζουν. Ο Μίκης υπήρξε και θα υπάρχει στην ιστορία της ανθρωπότητας ως παγκόσμιος Έλληνας».

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μπιάγκης τονίζει την μουσική ιδιοφυΐα που με την αστείρευτη δημιουργικότητά του διατράνωσε το ελληνικό μουσικό στίγμα στα πέρατα της υφηλίου αφήνοντας πίσω του ανεκτίμητη μουσική παρακαταθήκη. Τα λόγια ετούτη την ώρα μοιάζουν πολύ φτωχά για να περιγράψουν το μεγαλειώδες έργο του.
Η κληρονομιά του είναι που τον κατατάσσει στο πάνθεον των μεγαλύτερων σύγχρονων δημιουργών, καθιστώντας τον ουσιαστικά αθάνατο στις καρδιές και τη μνήμη ολόκληρης της ανθρωπότητας.

Η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Μερόπη Υδραίου στην ανακοίνωση για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη τον χαρακτηρίζει ως μεγάλο μουσικοσυνθέτη και αγωνιστής, που σημάδεψε την Ελλάδα του 20ου αιώνα.
«Σ’ αυτήν την απώλεια και να θέλεις, δεν μπορείς να βάλεις τέλος, γιατί ήταν, είναι και θα είναι πάντα διάχυτα παρών, μέσα από εμάς και χωρίς εμάς! «

Η Νομαρχιακή Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας χαρακτηρίζει ως μεγάλο πλήγμα για τη Χώρα μας το θάνατο του Μ. Θεοδωράκη « γιατί ήταν ένα από τα μεγαλύτερα κεφαλαία της, στο χώρο του πολιτισμού και όχι μόνο, τον τελευταίο αιώνα. Ανεξίτηλο το στίγμα του Μίκη και στην Ελληνική πολιτική σκηνή. Πάντοτε αριστερός, με μεγάλους αγώνες και διώξεις, που όμως δεν δίστασε να συνομιλήσει, ακόμα και να συνεργαστεί, με ανθρώπους αντίθετων απόψεων, όταν έκρινε ότι αυτό ήταν αναγκαίο για το δημόσιο συμφέρον και την προκοπή της Πατρίδας μας.

Η παράταξη Επτανησιακή Πρωτοβουλία υπογραμμίζει θυμίζει τους αγώνες του για την πτώση της χούντας, με τους βασανισμούς, τις φυλακίσεις, την εξορία, την ιστορική συναυλία στο στάδιο Καραϊσκάκη μετά την πτώση της χούντας, με χιλιάδες κόσμου να τραγουδούν με δάκρυα στα μάτια, να αγκαλιάζονται, να παρασύρονται σε ένα ντελίριο ενθουσιασμού, να νιώθουν την απόλυτη ελευθερία.

Η τοπική οργάνωση του ΚΚΕ δημοσιεύει την επιστολή που έστειλε ο Μίκης Θεοδωράκης, προαισθανόμενος το τέλος της ζωής του, στις 5 Οκτωβρίου 2020, προς τον Δημήτρη Κουτσούμπα, έγραφε: “Τώρα στο τέλος της ζωής μου, την ώρα των απολογισμών, σβήνουν απ’ το μυαλό μου οι λεπτομέρειες και μένουν τα “Μεγάλα Μεγέθη”. Έτσι βλέπω ότι τα πιο κρίσιμα, τα δυνατά και τα ώριμα χρόνια μου τα πέρασα κάτω από τη σημαία του ΚΚΕ. Για το λόγο αυτό θέλω να αφήσω αυτόν τον κόσμο σαν κομουνιστής.”

 Η σειρά είναι με βάση το χρόνο άφιξης των ανακοινώσεων

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος