Κέρκυρα: Σημαντική αύξηση διασποράς κατέγραψε το Παρατηρητήριο Covid-19

Από τα στοιχεία που συγκεντρώνει το Παρατηρητήριο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας για τη νόσο Covid-19, προκύπτει ότι κατά τις δύο τελευταίες εβδομάδες  του Φεβρουαρίου καταγράφηκε σημαντική αύξηση της διασποράς του ιού στην Κέρκυρα. 

Αναλυτική παρουσίαση της επιδημιολογικής εικόνας της Covid-19 μέχρι και τις 28/2 υπάρχει σε επικαιροποιημένη έκθεση που έχει  αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου.

Ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που καταγράφονται συνολικά στη διάρκεια του Φεβρουαρίου παρουσιάζει μεγάλη αύξηση σε σχέση με τον Ιανουάριο. Στο διάστημα αυτό έγιναν, επίσης, 9 νέες εισαγωγές στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του Γενικού Νοσοκομείου, ενώ σημειώθηκαν δύο θάνατοι ασθενών με Covid-19 που νοσηλεύονταν στη ΜΕΘ από τον Δεκέμβριο. Συνολικά, τον Φεβρουάριο καταγράφηκε πενταπλασιασμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και τριπλασιασμός νοσηλειών σε σχέση με τον Ιανουάριο.  

Η αυξητική τάση παραμένει μέχρι στιγμής οριακά σε ελεγχόμενα επίπεδα, καθώς ξεκίνησε από τα χαμηλά επίπεδα του Ιανουαρίου. Οι νοσηλείες έχουν αυξηθεί, χωρίς να καταγράφεται ακόμη μεγάλος αριθμός σοβαρών περιστατικών. Το ποσοστό θετικότητας στις εξετάσεις που διενεργούνται έχει αυξηθεί αλλά δεν έχει ξεπεράσει ορισμένα κρίσιμα όρια. Η αυξανόμενη διασπορά του ιού φαίνεται να αφορά για την ώρα κυρίως νεότερες και μέσες ηλικίες, ωστόσο, πιθανή περαιτέρω αύξηση θα επεκταθεί αναπόφευκτα και στις ομάδες υψηλού κινδύνου, με συνέπεια περισσότερες νοσηλείες και βαριά περιστατικά.     

Το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δείχνει να σχετίζεται εν μέρει με την αυξητική τάση, καθώς καταγράφηκαν νέα κρούσματα ανάμεσα σε μαθητές και καθηγητές. Παράλληλα, η σταδιακή άρση περιοριστικών μέτρων έχει οδηγήσει σε αυξημένη κινητικότητα και αυξημένες ροές από και προς την πόλη της Κέρκυρας σε καθημερινή βάση. Εμφανίζονται πολλές και διαφορετικές εστίες και συρροές, ενώ η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων υποδεικνύει διάχυτη διασπορά του ιού σε πολλές περιοχές του νησιού.

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα διεξάγεται μέχρι στιγμής στην Κέρκυρα με αργούς ρυθμούς, που υπολείπονται όλο και περισσότερο του ρυθμού στο σύνολο της χώρας. Ο αριθμός των ατόμων που έχουν κάνει μια τουλάχιστον δόση εμβολίου αντιστοιχεί περίπου στο 4% του συνολικού πληθυσμού στην Κέρκυρα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το σύνολο της χώρας προσεγγίζει το 6%. Για να επιτευχθεί ένα ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης της τάξης του 35% του πληθυσμού της Κέρκυρας μέχρι το τέλος Ιουνίου, με δύο δόσεις εμβολίου, θα χρειαστεί να γίνονται στο εξής περίπου 500 εμβολιασμοί ημερησίως. Ο επιθυμητός ρυθμός μπορεί να επιτευχθεί με την ανάπτυξη περισσότερων εμβολιαστικών κέντρων σε διάφορες περιοχές του νησιού, καθώς αυξάνεται η διαθεσιμότητα των εμβολίων, και με τη συστηματική προώθηση του εμβολιαστικού προγράμματος σε τοπικό επίπεδο. 

Παράλληλα, έχει μεγάλη σημασία να διατηρηθεί σε ελεγχόμενα επίπεδα η διασπορά του ιού με τη συστηματική εφαρμογή των μέτρων προφύλαξης και την εντατική επιδημιολογική επιτήρηση. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή και στενή παρακολούθηση της επιδημίας, προκειμένου να αποφευχθεί μια κλιμάκωση που θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην εφαρμογή περιοριστικών μέτρων. Η συστηματική εφαρμογή των ιχνηλατήσεων, η τήρηση και ο έλεγχος της καραντίνας, και η εφαρμογή των προφυλακτικών μέτρων από τους πολίτες, μπορούν να συμβάλουν ώστε η επιδημία να παραμείνει σε ελεγχόμενα επίπεδα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος