ertnews.gr

Κέρκυρα: Η ΠΙΝ ανέστελε τη λειτουργία της Πετρογκαζ στα Γουβιά

12/01 14:14
Κέρκυρα: Η ΠΙΝ ανέστελε τη λειτουργία της Πετρογκαζ στα Γουβιά

Την προσωρινή διακοπή λειτουργίας και σφράγιση της δεξαμενής αποθήκευσης υγραερίου της εταιρείας ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ, στα Γουβιά αποφάσισε η Διεύθυνση Βιομηχανίας και Φυσικών Πόρων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων μετά τη διαρροή υγραερίου που σημειώθηκε την περασμένη Δευτέρα.
Στην ίδια απόφαση η διεύθυνση Βιομηχανίας της Περιφέρειας ορίζει ως ημερομηνία σφράγισης την 20η Ιανουαρίου και δίνει προθεσμία μέχρι τις 19 Ιανουαρίου, στην εταιρεία, να εκκενώσει και τις δύο δεξαμενές από το υγραέριο για το χρονικό διάστημα που δεν θα λειτουργεί η εγκατάσταση.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Βιομηχανίας Σάκη Τσούκα, το ίδιο βράδυ που έγινε η διαρροή εκλήθη από την Πυροσβεστική ο τεχνικός εγκαταστάσεων της εταιρείας, ο οποίος – αν και απολυμένος όπως και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι -, διαπίστωσε ότι υπήρξε βλάβη λόγω καιρικών συνθηκών και έκλεισε τη διαρροή.

Την επόμενη το πρωί έκανε αυτοψία επιτροπή από τη διεύθυνση βιομηχανίας της Περιφέρειας, επιβεβαίωσε το πρόβλημα και δεν διαπίστωσε άλλα προβλήματα στην υπόλοιπη εγκατάσταση. Όμως εξέδωσε την διαταγή προσωρινής διακοπής λειτουργίας και σφράγισης της εγκατάστασης.

Επίσης σήμερα το πρωί η ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ έστειλε στις αρμόδιες υπηρεσίες επίσημη ανακοίνωση για την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας της εγκατάστασης.

ΟΡΙΣΤΙΚΑ Η ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΚΛΕΙΣΤΗ Η ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ;

Στο χώρο υπάρχουν δύο δεξαμενές αλλά η μία είναι κλειστή, χωρίς άδεια λειτουργίας, εδώ και αρκετά χρόνια, δεδομένου ότι το ΠΔ που ρυθμίζει τα χωροταξικά της περιοχής, ήδη από το 1993 επέτρεπε τη συνέχιση της λειτουργίας των προϋπαρχουσών εγκαταστάσεων αλλά όχι την επέκταση τους. Αυτό αφορούσε όλες τις εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών της περιοχής των Αλυκών Ποταμού και Γουβιών. Έτσι η τοπική υπηρεσία δεν έδωσε ποτέ άδεια λειτουργίας στην δεξαμενή, που κατασκευάστηκε αργότερα. Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ προσέφυγε στα διοικητικά δικαστήρια, προκειμένου να ακυρώσει την απόφαση του Περιφερειάρχη που δεν επέτρεπε τη λειτουργία της εν λόγω δεξαμενής. Μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η δίκη έγινε χθες στο διοικητικό εφετείο Ιωαννίνων.
Η δεύτερη, η οποία είχε άδεια λειτουργίας από τη δεκαετία του 60, και το ΠΔ επέτρεπε τη συνέχιση της λειτουργίας της λειτουργούσε κανονικά μέχρι τον περασμένο Ν οέμβριο, οπότε η εταιρεία απέλυσε όλο το προσωπικό. Σήμερα εργάζεται εκεί μόνο ένας φύλακας.
Η αγορά της Κέρκυρας κάνει λόγο για οριστικό κλείσιμο των εγκαταστάσεων στα Γουβιά και συνέχιση της διανομής γκαζιού από τη συγκεκριμένη εταιρεία μόνο με φορτηγά, σε φιάλες, χρησιμοποιώντας ως βάση τα Γιάννενα.
Η ίδια η εταιρεία δεν φαίνεται να διευκρινίζει τις προθέσεις της διότι αφενός έκλεισε τις δεξαμενές αλλά τις άφησε γεμάτες, απέλυσε το προσωπικό αλλά δεν έχει στείλει επίσημη ανακοίνωση οριστικού κλεισίματος των εγκαταστάσεων της στα Γουβιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version