Κέρκυρα: Έντονη ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων εξέδωσε ανακοίνωση το Γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία επιτίθεται με έντονες εκφράσεις στη Δήμαρχο κεντρικής Κέρκυρας Μερόπη Υδραίου με αφορμή την ομιλία της στο 9ο Διεθνές Συνέδριο για την Αειφόρο Διαχείριση Αποβλήτων που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην πόλη μας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι “η διαχείριση των απορριμμάτων βρίσκεται στην πραγματικότητα στο ίδιο σημείο που βρισκόταν κατά την διάρκεια της θητείας της προηγούμενης δημοτικής αρχής διότι: δεν προχώρησε η αποκατάσταση των 3 κυττάρων του Τεμπλονίου παρότι το έργο ήταν έτοιμο από τη δημοτική αρχή του Κώστα Νικολούζου, δεν έγιναν οι μελέτες για τη χωροθέτηση του νέου ΧΥΤΥ, δεν υπάρχουν αδειοδοτημένοι σταθμοί μεταφόρτωσης για τη μεταφορά των σκουπιδιών και δεν δημοπρατήθηκε ακόμη το εργοστάσιο επεξεργασίας των απορριμμάτων. Στο τομέα δε της ανακύκλωσης η Κέρκυρα παραμένει στο 4%. Ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει ότι ήταν θετική η απόφαση της σημερινής κυβέρνησης να δώσει την άδεια για την μεταφορά των απορριμμάτων εκτός Κερκύρας πράγμα που δεν είχε κάνει η δική του κυβέρνηση αλλά τονίζει το υψηλό κόστος το οποίο, όπως δείχνουν οι αριθμοί, ήδη για την κεντρική Κέρκυρα διπλασιάστηκε”.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο της ανακοίνωσης μεταξύ άλλων: “… Η αποκατάσταση των 3 κυττάρων του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, έργο 3,5 εκατ. ευρώ, συμβασιοποιήθηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή του κ. Κώστα Νικολούζου τον Ιούλιο του 2019, με υποχρέωση παράδοσης τον Απρίλιο του 2020. Από τότε έχουν περάσει 3 χρόνια και εσείς ως αντιπρόεδρος του διαβαθμιδικού ΦΟΔΣΑ μαζί με την κυρία Κράτσα ψηφίσατε στις 24/1/2022 την 4η παράταση του έργου μέχρι τις 30/6/2022… Η σύμβαση του έργου των μελετών ωρίμανσης για τη χωροθέτηση του ΧΥΤΥ Κέρκυρας έγινε και αυτή το 2019, από την προηγούμενη δημοτική αρχή και προβλεπόταν η παράδοση του τον Αύγουστο του 2020. Από τότε έχουν περάσει επίσης 3 χρόνια. Πόσοι Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων-ΣΜΑ αδειοδοτήθηκαν επίσημα και νόμιμα στο νησί, κυρία Υδραίου; Στο περιφερειακό συμβούλιο το Σαββατοκύριακο ο κ. Ιωάννου είπε ο ΣΜΑ Κεντρικής Κέρκυρας δεν έχει πάρει καν περιβαλλοντική αδειοδότηση!… Το υψηλό κόστος της μεταφοράς σε Κοζάνη και Πάλαιρο έχει ‘’γονατίσει’’ τους προυπολογισμούς των δήμων του νησιού. Το 2021 – μόνο στον δήμο της Κεντρικής Κέρκυρας – το κόστος της υπηρεσίας καθαριότητας, η αποκομιδή από τους ιδιώτες, η μεταφορά στην Κοζάνη από την ΕΝΑΚΤ και το gate fee στην ΔΙΑΔΥΜΑ έχει φτάσει στα 11.200.000 ευρώ (αύξηση κόστους 70%). Ακόμα χειρότερα για το 2022 – μόνο στον δήμο της Κεντρικής Κέρκυρας – το κόστος της υπηρεσίας καθαριότητας, η αποκομιδή από τους ιδιώτες, η μεταφορά σε Κοζάνη και Πάλαιρο από την ΕΝΑΚΤ και το gate fee σε ΔΙΑΔΥΜΑ και Πάλαιρο υπολογίζεται στα 13.500.000 ευρώ (αύξηση κόστους 110%)…. “

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος