Κέρκυρα: Διαξιφισμοί στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το μίσθωμα του πρώην 6ου Δημοτικού

Διάσταση απόψεων καταγράφηκε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Λευκάδα, κατά τη συζήτηση του θέματος της πληρωμής μισθώματος από την Περιφέρεια για την παραχώρηση του διατηρητέου κτηρίου του πρώην 6ου Δημοτικού Σχολείου της Γαρίτσας, σε επερώτηση που κατάθεσε ο επικεφαλής της παράταξης ΑΝΑΣΑ, Θόδωρος Γαλιατσάτος.

Ο κ. Γαλιατσάτος τόνισε ότι δεν θα πρέπει να καταβάλλεται τίμημα και μάλιστα ύψους 300 χιλιάδων ευρώ προς την ΕΤΑΔ για την παραχώρηση του κτηρίου για τα επόμενα 25 χρόνια, όπως ακριβώς δε δόθηκε για την παραχώρηση άλλων κτηρίων όπως τα πρώην Δικαστήρια ή η Βίλα Ρόσα. Αντίθετα, η Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου ανέφερε ότι το τίμημα καθίσταται υποχρεωτικό από το νόμο, κάτι που δεν έγινε δυνατόν να ανατραπεί, παρά την προσπάθεια μεσολάβησης ακόμη και του Μεγάρου Μαξίμου προς τούτο.

Η Περιφερειάρχης ανέφερε ότι το κτήριο συνδέεται με το όραμά της να τιμηθεί η πρωτεύουσα των Ιονίων Νήσων, Κέρκυρα, με ένα Ψηφιακό Μουσείο, το οποίο θα συμβάλει στην ανάδειξη της επτανησιακής Ιστορίας και Πολιτισμού.

Σύμφωνα με την πρόταση της Περιφερειακής Αρχής, όπως αυτή συνδιαμορφώθηκε από τις παρατάξεις «Ιόνιο Δυνατά, κάθε νησί ψηλά», «Ιόνιος Συμμαχία» και «Επτανησιακή Πρωτοβουλία», το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε την διαπραγμάτευση με την ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. προκειμένου να εξασφαλιστούν οι καλύτεροι δυνατοί όροι όσον αφορά στην καταβολή των δόσεων του τιμήματος παραχώρησης από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, σε συνέχεια της απόφασης από την Οικονομική Επιτροπή της Π.Ι.Ν.

Σημειώνεται ότι η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, προβλέπει παραχώρηση του κτιρίου στην Περιφέρεια για 25 χρόνια – σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία – με συνολικό τίμημα 300.000€ καταβλητέο σε 25 ισόποσες ετήσιες δόσεις των 12.000€.

Κατά τη σχετική συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο έγινε πλήρης ενημέρωση για τον τρόπο, με τον οποίο λειτουργεί η ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε., στην οποία ανήκει το ακίνητο και η οποία με τη σειρά της ανήκει στο Υπερταμείο και σύμφωνα με Υπουργικές Αποφάσεις και τον μνημονιακό νόμο δεν έχει δικαίωμα να προβεί σε παραχώρηση ακινήτων άνευ τιμήματος.

Ο κ. Γαλιατσάτος, σε ανάρτησή του, αναφέρει για το θέμα:

«Με ψήφους 15 έναντι 13 και 2 λευκών η περιφερειακή πλειοψηφία ενέκρινε την ετεροβαρή συμφωνία της κ. Κράτσα-Τσαγκαροπούλου με την ΕΤΑΔ Α.Ε για την παραχώρηση του κτιρίου του 6ου δημοτικού σχολείου στην Κέρκυρα με “ενοίκιο” 300.000 ευρώ και για 25 χρόνια, αφού πρώτα η ΠΙΝ δαπανήσει όσα χρήματα απαιτηθούν για την επισκευή και αναβάθμιση του.
Η ΑΝΑΣΑ μαζί με την ΛΑ.ΣΥ και το Ανυπότακτο Ιόνιο ζήτησαν: νέα συμφωνία με παραχώρηση χωρίς αντάλλαγμα και επ’ αόριστον επ’ ωφελεία του κερκυραΐκού λαού.
Άλλωστε υπάρχουν τα παραδείγματα της villa rosa και των Παλαιών Δικαστηρίων που χειρίστηκε η ΠΙΝ/ΑΝΑΣΑ. Και όπως είχαμε προβλέψει ο κ. Σπύρου που δημοσίως είχε καταγγείλει την συμφωνία της Περιφερειάρχη ως απαράδεκτη, στην ψηφοφορία ακολούθησε την κ. Κράτσα-Τσαγκαροπούλου “εκών άκων” πραγματοποιώντας ένα ακόμη εξευτελιστικό πολιτικό ακροβατισμό».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος