Κέρκυρα: Απάντηση Γκίκα στον πρόεδρο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για τα “pushbacks”

Άμεση απάντηση στον Πρόεδρο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Mustafa Sentop, έδωσε ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, ως επικεφαλής της αποστολής της Βουλής των Ελλήνων στην 143η Ολομέλεια της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (Interparliamentary Union – IPU) που διεξάγεται στη Μαδρίτη.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και υψηλόβαθμος αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος «Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη» (AKP), κατηγόρησε στην ομιλία,  στην Ολομέλεια της IPU, την Ελλάδα για τη διενέργεια παράνομων pushbacks στο Αιγαίο. Ανέφερε μάλιστα ότι η Ελλάδα ευθύνεται για πολλές απώλειες ανθρωπίνων ζωών στο Αιγαίο και ζήτησε την αντίδραση και την καταδίκη από τη Διεθνή Κοινότητα.

Ο Στέφανος Γκίκας ζήτησε τον λόγο και  απάντησε:

«Κάθε κράτος έχει το αυτονόητο καθήκον και την υποχρέωση να διαφυλάσσει και να προστατεύει τα σύνορά του. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι Ελληνικές Αρχές επιχειρούν σεβόμενες απολύτως το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, όπως και τους κανόνες συμπεριφοράς στη θάλασσα. Επιπλέον, η Ελλάδα έχει αποδείξει τη δέσμευσή της στην πιστή εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου σε κάθε περίσταση.

Από την άλλη η Τουρκία, όχι μόνο δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της απέναντι στην ΕΕ, αλλά υποβοηθά την παράνομη είσοδο μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα. Η τουρκική Ακτοφυλακή συνοδεύει στο Αιγαίο βάρκες με μετανάστες έως την γραμμή των θαλασσίων μας συνόρων, χωρίς να υπολογίζει την ασφάλειά τους. Τα σχετικά βίντεο έχουν κυκλοφορήσει και είναι γνωστά σε όλους μας.

Από το 2015 διενεργήθηκαν από τις Ελληνικές Αρχές και το Λιμενικό Σώμα 5.500 επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και σώθηκαν οι ζωές περίπου 250.000 μεταναστών και προσφύγων. 

Αυτά είναι τα αδιαμφησβήτητα γεγονότα, προς αποκατάσταση της αλήθειας!»

Σημειώνεται ότι οι εργασίες της Ολομέλειας της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης συνεχίζονται με κύριο θέμα «Προκλήσεις της σύγχρονης Δημοκρατίας: Ξεπερνώντας το Διχασμό και  επενδύοντας στην Κοινωνική Συνοχή».

Δείτε την απάντηση του  Στέφανου Γκίκα εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=gYLRs6LIlvk 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος