Κέρκυρα: Αίτημα του Δικηγορικού συλλόγου για μη κατάργηση των “κατά παρέκκλιση οικοδομικών αδειών”

Το αίτημα να παραταθεί η κατάργηση “των κατά παρέκκλιση έκδοση οικοδομικών αδειών”, για τουλάχιστον μια 2ετια ακόμα υποβάλλει ο Δικηγορικός σύλλογος Κέρκυρας προς τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους Υπουργούς. Προηγήθηκε συνεδρίαση του ΔΣ του Δικηγορικού συλλόγου για το θέμα.
Στο κείμενο της επιστολής ο Δικηγορικός σύλλογος Κέρκυρας τονίζει ότι με τις διατάξεις αυτές βάλλονται κυρίως οι μικρές ιδιοκτησίες και δημιουργούνται αναταράξεις στην αγορά ακινήτων.
Η επιστολή αναφέρει μεταξύ άλλων:

“… Χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες που διαθέτουν οικόπεδα 750, 1.200 και 2.000 τετραγωνικών μέτρων, σε εκτός σχεδίου περιοχές, και που θα μπορούσαν, υπό προϋποθέσεις, να οικοδομηθούν, χάνουν την ικανότητα τους αυτή, αφού στις 9 Δεκεμβρίου 2022, λήγει η δυνατότητα έκδοσης οικοδομικών αδειών κατά παρέκκλιση.
Οι ιδιοκτήτες είτε αγόρασαν οικόπεδα, που σύμφωνα με την τότε ισχύουσα νομοθεσία του Ελληνικού Κράτους (προ του Ν. 4759/2020), ήταν κατά παρέκκλιση οικοδομήσιμα, είτε τα κληρονόμησαν, φορολογήθηκαν ως αποκτήσαντες άρτια και οικοδομήσιμα κατά παρέκκλιση οικόπεδα.
Η χρονική περίοδος (διετία, έως 9/12/2022) που χορήγησε ο Ν. 4759/2020, για έκδοση οικοδομικής αδείας με τα έως τώρα ισχύοντα, δεν αποτελεί λύση, αφού κανένας μικροϊδιοκτήτης, κυρίως λόγω της επικρατούσης κατάστασης κατά την τελευταία 2ετια των περιορισμών της πανδημίας (με την οποίαν συνέπεσε αυτή η περίοδος χάριτος), δεν είχε την δυνατότητα να προβεί σε έκδοση οικοδομικής άδειας.
Επιπλέον για να εκδώσει κανείς μια οικοδομική άδεια, πρέπει να εκπληρώσει σειρά προαπαιτούμενων (δασικά, τοπογραφικά, ενίοτε διεκδικητικές αντιδικίες κλπ) που καθιστούν πολύ χρονοβόρα και κοστοβόρα την όλη διαδικασία… Όλη η κατάσταση αυτή είναι αυτονόητο ότι ευνοεί τους ιδιοκτήτες μεγάλων τεμαχίων γης και αδικεί τους μικρούς ιδιοκτήτες, που βλέπουν ξαφνικά την αξία των ακινήτων τους να ισοπεδώνεται, αφού τα άλλοτε οικοδομήσιμα οικόπεδα τους, σήμερα μετατρέπονται σε χωράφια, άνευ αξίας στην αγορά ακινήτων.
Το πρόβλημα είναι τεράστιο σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στην Κέρκυρα, αιώνιο χαρακτηριστικό της οποίας είναι ο μικρός κλήρος γης.
Η μοναδική λύση αυτή τη στιγμή θεωρούμε ότι είναι η αναστολή των διατάξεων του Ν. 4759/2020, για την κατάργηση των κατά παρέκκλιση έκδοση οικοδομικών αδειών, για τουλάχιστον μια 2ετια ακόμα.
Αν δεν δοθεί λύση στο πρόβλημα, με την αναστολή των συγκεκριμένων διατάξεων του Ν. 4759/2020, είναι βέβαιο ότι οι μικροϊδιοκτήτες τέτοιων ακινήτων που δεν έχουν τη δυνατότητα να εκδώσουν οικοδομική άδεια έως τις 09/12/2022 και να οικοδομήσουν, θα αναγκαστούν να πουλήσουν την περιουσία τους αντί «πινακίου φακής», πράγμα εξαιρετικά άδικο…”

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος