Κάρκυρα: Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ συζήτησε για κόστος ενέργειας – διαχείριση απορριμμάτων

Εν αναμονή της υλοποίησης των δεσμεύσεων της κυβέρνησης για αύξηση των κεντρικών αυτοτελών πόρων ώστε να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες αυξήσεις στο κόστος της ενέργειας, βρίσκεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Το θέμα συζητήθηκε τόσο στην οικονομική επιτροπή όσο και στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ που συνήλθαν στην Κέρκυρα, ενώ στην ίδια συνεδρίαση έγινε εκτενής συζήτηση ώστε να διαμορφωθούν οι θέσεις εν όψει της συζήτησης για την αναθεώρηση του εθνικού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων.

Ήδη έχουν δοθεί έκτακτες επιχορηγήσεις που έχουν καλύψει μερικώς το αυξημένο κόστος για την παροχή ενέργειας σε δημοτικά κτίρια και εγκαταστάσεις, για τον οδικό φωτισμό αλλά και για το πετρέλαιο των καυστήρων στα σχολεία, ενώ έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών για διπλασιασμό των ΚΑΠ για το επόμενο έτος, με στόχευση ωστόσο τις εξειδικευμένες ανάγκες κάθε δήμου ξεχωριστά με γνώμονα και τη γεωγραφική του θέση.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου υπογραμμίζει πως το πρόβλημα δεν είναι μόνο το πως θα βγει η χρονιά, αλλά και πως η Αυτοδιοίκηση θα θωρακιστεί ώστε να μειώσει τα επόμενα χρόνια σημαντικά το ενεργειακό της αποτύπωμα. Επεσήμανε πως δεν μπορούν να εφαρμοστούν λύσεις όπως για παράδειγμα ενδεχόμενη μείωση του ηλεκτροφωτισμού των δρόμων, όμως, θα πρέπει να εξεταστούν τρόποι για εκσυγχρονισμό του φωτισμού και αξιοποίηση του ελπιδοφόρου προγράμματος Ηλέκτρα για να βελτιωθούν ενεργειακά τα κτίρια.

Παράλληλα, υπήρξε συμφωνία με την κυβέρνηση να δημιουργηθεί σύντομα μια πλατφόρμα στην οποία οι ΟΤΑ θα μπορούν να γνωστοποιούν τα επιπλέον χρήματα που χρειάζεται ένα σχολικό συγκρότημα για τη θέρμανσή του φέτος, ώστε να καταβάλλεται στο Δήμο το επιπλέον αυτό ποσό.

Στο θέμα της αναθεώρησης του εθνικού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων, ο κ. Παπαστεργίου δήλωσε τη διαφωνία του συνόλου των ΟΤΑ σε εκχωρήσεις αρμοδιοτήτων στις περιφέρειες, τονίζοντας ότι οι δήμοι θα πρέπει να εκμεταλλευτούν την αξία του απορρίμματος μέσω μιας σύγχρονης διαχείρισης.

Στόχος όλων είναι σε κάθε περίπτωση να ανατραπεί η σημερινή κατάσταση με τη χώρα μας να είναι στις τελευταίες θέσεις όσον αφορά το ποσοστό ανακύκλωσης σε σχέση με την παραγωγή σκουπιδιών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος