ertnews.gr

Η απάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου στον Ευρωβουλευτή Ε. Φράκο για τα σκουπίδια της Κέρκυρας

06/09 10:42
Η απάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου στον Ευρωβουλευτή Ε. Φράκο για τα σκουπίδια της Κέρκυρας

Οι υπηρεσίες της Επιτροπής παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στον τομέα των αποβλήτων στην Ελλάδα και γνωρίζουν επίσης τα σοβαρά προβλήματα που σχετίζονται με τη συλλογή και την επεξεργασία των αποβλήτων στη νήσο Κέρκυρα, απαντά ο Ευρωπαίος Επίτροπος σε ερώτηση που κατέθεσε στο Ευρωκοινοβούλιο ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Εμμανουήλ Φράγκου.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος τονίζει ότι υπάρχει εγκεκριμένη από το 2019 χρηματοδότηση ύψους 24 εκ ευρώ για το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων η οποία ακόμη δεν έχει αξιοποιηθεί. Σημειώνει δε ότι «η Επιτροπή είναι έτοιμη να παράσχει τεχνική βοήθεια μέσω του μηχανισμού JASPERS. Εν προκειμένω, οι λύσεις διαχείρισης αποβλήτων για την Κέρκυρα έχουν ήδη προσδιοριστεί
στο αντίστοιχο περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων. Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να εφαρμόσουν το σχέδιο και να διασφαλίσουν την επικαιροποίησή του, όπως απαιτείται από την ενωσιακή νομοθεσία».
Απάντηση του κ. Sinkevičius εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Οι υπηρεσίες της Επιτροπής παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στον τομέα των αποβλήτων στην Ελλάδα και γνωρίζουν επίσης τα σοβαρά προβλήματα που σχετίζονται με τη συλλογή και την επεξεργασία των αποβλήτων στη νήσο Κέρκυρα. Η Επιτροπή είναι έτοιμη να παράσχει τεχνική βοήθεια μέσω του μηχανισμού JASPERS. Εν προκειμένω, οι λύσεις διαχείρισης αποβλήτων για την Κέρκυρα έχουν ήδη προσδιοριστεί στο αντίστοιχο περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων. Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να εφαρμόσουν το σχέδιο και να διασφαλίσουν την επικαιροποίησή του, όπως απαιτείται από την ενωσιακή νομοθεσία. Καταρχήν, η Επιτροπή δεν υποδεικνύει συγκεκριμένες πρακτικές διαχείρισης αποβλήτων σε ένα κράτος μέλος, εκτός εάν διατυπωθεί σχετικό αίτημα από τις εθνικές αρχές. Ωστόσο, η Επιτροπή έχει αναπτύξει βέλτιστες πρακτικές για τη διαχείριση των αποβλήτων1 και κατευθυντήριες γραμμές για τη χωριστή συλλογή των αστικών αποβλήτων2, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις εθνικές αρχές. Στις 3 Ιουλίου 2019 εγκρίθηκε έργο συνολικού ύψους 24 εκατ. ευρώ για συγχρηματοδότηση από την ΕΕ στην Κέρκυρα. Αφορά την κατασκευή εγκατάστασης αποβλήτων για την επεξεργασία μικτών αποβλήτων (35 000 τόνοι/έτος) και χωριστά συλλεγόμενων βιολογικών αποβλήτων (12 500 τόνοι/έτος), συμπεριλαμβανομένης μονάδας λιπασματοποίησης και της
παραγωγής βιοαερίου. Το έργο έχει αποτελέσει αντικείμενο πρόσκλησης υποβολής προσφορών, αλλά ακυρώθηκε δύο φορές. Ενόψει νέας διαδικασίας υποβολής προσφορών, η αρμόδια διαχειριστική αρχή εξετάζει επί του παρόντος τα τεύχη δημοπράτησης. Κατά την περίοδο προγραμματισμού 2014-2020, διατέθηκαν περίπου 700 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της διαχείρισης αποβλήτων στη χώρα. Μέχρι στιγμής, η Ελλάδα δεν έχει χάσει πιστώσεις. Κατά την περίοδο προγραμματισμού 2021-2027, περίπου 800 εκατ. EUR έχουν επίσης προγραμματιστεί για την ολοκλήρωση και την κατασκευή σύγχρονων εγκαταστάσεων ανάκτησης και ανακύκλωσης στη χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version