Στην Κρήτη η μεγαλύτερη θερμοκρασιακή απόκλιση τον Ιανουάριο – Ήταν ο τρίτος πιο ψυχρός από το 2010

Ο τρίτος πιο ψυχρός Ιανουάριος από το 2010 και μετά ήταν αυτός που πέρασε για την Κρήτη. Οι μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψαν στο νησί τη μεγαλύτερη μέση απόκλιση του μήνα σε επίπεδο χώρας με κατά 1,2°C χαμηλότερες τιμές μεγίστων θερμοκρασιών από τις φυσιολογικές τιμές.

Στην Κρήτη η μεγαλύτερη θερμοκρασιακή απόκλιση τον Ιανουάριο – Ήταν ο τρίτος πιο ψυχρός από το 2010

Όπως επισημαίνουν οι μετωρολόγοι του Αστεροσκοπείου Σ. Ντάφης, Γ. Κύρος, Κ. Λαγουβάρδος θερμοκρασιακά ο Ιανουάριος 2022 ξεκίνησε αρκετά θερμός, ιδιαίτερα στη Βόρεια και Δυτική Ελλάδα, όπου τοπικά οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας την πρώτη εβδομάδα του μήνα ξεπέρασαν τις φυσιολογικές για την εποχή τιμές κατά 10-12°C. Το δεύτερο δεκαήμερο του μήνα χαρακτηρίστηκε από ψυχρές εισβολές και την κακοκαιρία “Διομήδης”, και η θερμοκρασία επανήλθε για λίγες μέρες κοντά στις μέσες κλιματικές τιμές. Στο τρίτο δεκαήμερο του μήνα όμως, η κακοκαιρία “Ελπίδα” έφερε πολύ χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες, που στην ανατολική ηπειρωτική χώρα μεταφράστηκαν σε αποκλίσεις μεγίστων θερμοκρασιών έως και -11°C από τον μέσο όρο της δεκαετίας 2010-2019.

Στην Κρήτη η μεγαλύτερη θερμοκρασιακή απόκλιση τον Ιανουάριο – Ήταν ο τρίτος πιο ψυχρός από το 2010Πιο συγκεκριμένα, οι μετεωρολογικοί σταθμοί στην Κρήτη κατέγραψαν τη μεγαλύτερη μέση απόκλιση του μήνα, με κατά 1,2°C χαμηλότερες τιμές μεγίστων θερμοκρασιών από τις φυσιολογικές τιμές. Ο περασμένος Ιανουάριος ήταν ο τρίτος πιο ψυχρός από το 2010 με μέση μέγιστη θερμοκρασία τους 14,3°. Ο αντίστοιχος μήνας το 2017 είχε μέση μέγιστη θερμοκρασία τους 13,7°C και το 2012 13,4°C. Ο Ιανουάριος του 2021 παραμένει ο θερμότερος Ιανουάριος στην Κρήτη μετά το 2010, με μέση μέγιστη θερμοκρασία τους 17,9°C.

Πρόκειται για τον 3ο πιο ψυχρό Ιανουάριο στα νησιά του Αιγαίου από το 2010, πίσω από τους αντίστοιχους του 2017 (-1,8°C) και 2012 (-2,1°C). Σημαντικές αρνητικές αποκλίσεις θερμοκρασιών είχαμε και στη Στερεά Ελλάδα κατά την κακοκαιρία “Ελπίς”, με τον μετεωρολογικό μας σταθμό στο κέντρο της Αθήνας (Γκάζι) να καταγράφει μέγιστη ημερήσια θερμοκρασία στις 24/01 κατά 11.3°C χαμηλότερη από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019. Τέλος, στη Βόρεια Ελλάδα, αξίζει να σημειωθεί το πλήθος των ημερών με θετικές αποκλίσεις της μέγιστης θερμοκρασίας, ειδικά στο Κάτω Νευροκόπι (22 ημέρες), και στον Πολύγυρο και στη Ξάνθη (18 ημέρες).

Πηγή: meteo.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος