Κρήτη: Έφυγε από την ζωή ο διευθυντής του Επιστημονικού & Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης στο ΙΤΕ, Αρτέμης Σαϊτάκης

Μια μεγάλη απώλεια μετρά από χθες η επιστημονική κοινότητα στην Κρήτη, καθώς έφυγε χτυπημένος από τον καρκίνο σε ηλικία 67 ετών ο διευθυντής του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης στο ΙΤΕ, Αρτέμης Σαϊτάκης.

Με το έργο του ο εκλιπών είχε καταφέρει να αναδείξει το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στον τομέα των τεχνολογικών εξελίξεων, ενώ ήταν ο ιθύνων νους πίσω από το πλούσιο μπουκέτο νεοφυών και καινοτόμων εταιρειών που ξεπήδησαν από τους κόλπους του ΙΤΕ. Η απώλειά του δημιουργεί ένα τεράστιο κενό στην επιστήμη και την τεχνολογία.

Ο Αρτέμης Σαϊτάκης σπούδασε Χημεία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Οινολογία, τη Βιοτεχνολογία και τη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ), στο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών. Συνέχισε την ερευνητική του πορεία ως Ειδικός Λειτουργικός Επιστήμονας στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ (1985).

Το 1997 ανέλαβε τα καθήκοντα του Διευθυντή του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης (ΕΤΕΠ-Κ). Από τη θέση αυτή, είχε καταλυτική συνεισφορά στην ανάπτυξή του, αναδεικνύοντάς το σε θερμοκοιτίδα επιχειρηματικής δραστηριότητας για καινοτόμες, νεοφυείς επιχειρήσεις. Από το 2005, διετέλεσε επίσης Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Διαχείρισης και Ανάπτυξης του ΕΤΕΠ-Κ ΑΕ.

Συμμετείχε ως συντονιστής ή εταίρος στην υλοποίηση μεγάλου αριθμού εθνικών και ευρωπαϊκών έργων, εξασφαλίζοντας ερευνητικές χρηματοδοτήσεις ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ για τη χώρα, ενώ είχε αναπτύξει συνεργασίες με τη βιομηχανία και τον ιδιωτικό τομέα, έχοντας πάντα ως γνώμονα την αξιοποίηση της έρευνας για το κοινωνικό όφελος. Ήταν μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Κινητικότητας Ερευνητών EURAXESS και επιστημονικός υπεύθυνος για το Εθνικό Σημείο Επαφής στο 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο (Πρόγραμμα PEOPLE) της ΕΕ για την Κρήτη. Επίσης, υπήρξε πρωτεργάτης στον σχεδιασμό και την υλοποίηση  του ευρωπαϊκού έργου Erasmus for Young Entrepreneurs, που υποστηρίζει τη μετακίνηση νέων επιχειρηματιών σε χώρες της ΕΕ και τρίτες χώρες, το οποίο υλοποιείται μέχρι σήμερα. Από το 2006 ήταν Επιστημονικός Υπεύθυνος της «Βραδιάς Ερευνητή» στο ΙΤΕ.

Παράλληλα, τα ενδιαφέροντά του εστιάζονταν στη Μεταφορά & Αξιοποίηση Τεχνολογίας, στη Διαχείριση Διανοητικής Ιδιοκτησίας, καθώς και σε δράσεις Επιχειρηματικότητας, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Καινοτομίας, όπου διέθετε εκτενή εμπειρία. Είναι αξιοσημείωτο ότι υπήρξε πρωτεργάτης και κινητήρια δύναμη, για τη δημιουργία του Κέντρου Μεταφοράς Τεχνολογίας και της Θερμοκοιτίδας Επιχειρήσεων στο ΕΤΕΠ-Κ, καθώς και του Περιφερειακού Συμβουλίου Καινοτομίας Κρήτης.

Διετέλεσε Υπεύθυνος του έργου RITTS (Regional Innovation and Technology Transfer Infrastructures and Strategies)  για τον σχεδιασμό τεχνολογικής στρατηγικής στην Περιφέρεια Κρήτης (1997-2000), καθώς επίσης και Σύμβουλος σε έργα σχεδιασμού και ανάπτυξης Επιστημονικών Τεχνολογικών Πάρκων & Θερμοκοιτίδων Επιχειρήσεων σε Ελλάδα και Ευρώπη. Είχε ενεργό συμμετοχή σε δράσεις Μεταφοράς Τεχνολογίας και Ενίσχυσης Επιχειρηματικότητας στο Πρόγραμμα Καινοτόμων Ενεργειών Κρήτης (CRINNO, 2003-2005) και στο έργο “Περιφερειακός Πόλος Καινοτομίας Κρήτης” (2007-2008).

Σε μήνυμά του προς την οικογένεια και την επιστημονική κοινότητα ο πρόεδρος του ΙΤΕ Νεκτάριος Ταβερναράκης, ανέφερε πως ο Αρτέμης Σαϊτάκης τους τελευταίους μήνες έδινε υπεράνθρωπη μάχη για τη ζωή του, χωρίς ούτε στιγμή να παραμελήσει τα διοικητικά καθήκοντά του και τους συνεργάτες του, με τους οποίους είχε καθημερινές συναντήσεις, μέχρι την τελευταία στιγμή.

Συλλυπητήρια μηνύματα για το θάνατο του εξέχοντος στελέχους της επιστημονικής οικογένειας εξέδωσαν αυτοδιοικητικοί, βουλευτές, παραγωγικοί και τουριστικοί φορείς, κόμματα και πολλοί ακόμα εκπρόσωποι φορέων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος