Στο νέο χάρτη της ψυχικής υγείας μπαίνει η Θεσπρωτία

Τη δημιουργία μονάδας ψυχικής υγείας για ενηλίκους στη Θεσπρωτία περιλαμβάνει απόφαση της Υφυπουργού Υγείας Ζωής Ράπτη για την έγκριση σκοπιμότητας των πολιτικών ψυχικής υγείας που θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ και το Υπουργείο Υγείας την περίοδο 2021 – 2027.

Κεντρικό στοιχείο της μεταρρύθμισης είναι να μετατοπιστεί το κέντρο βάρους της φροντίδας του ψυχικά πάσχοντα από το ίδρυμα στην κοινότητα και να προσανατολιστεί η περίθαλψη στην κοινωνική ένταξη των ατόμων με ψυχική αναπηρία, αντί της διαχείρισης της κρίσης της νόσου. Με αυτό το σκοπό θα δημιουργηθούν μεταξύ άλλων στεγαστικές δομές για την πρόληψη του εγκλεισμού και της ιδρυματοποίησης των ατόμων με σοβαρή ψυχική αναπηρία.

Στη Θεσπρωτία προβλέπεται η ίδρυση και λειτουργία Οικοτροφείου στο οποίο θα διαμένουν ενήλικες με σοβαρές ψυχικές διαταραχές και σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα ή άτομα με νοητική υστέρηση.

Η δομή θα αναπτυχθεί σε περιοχή του Δήμου Ηγουμενίτσας δημιουργώντας 22 θέσεις επιστημονικού, νοσηλευτικού και υποστηρικτικού προσωπικού. Ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου έργου ανέρχεται σε 510.000 ευρώ και θα καλυφθεί από πόρους του ΕΣΠΑ και του Τακτικού Προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας.

Την είδηση έκανε γνωστή με ανακοίνωση του ο βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας, ο οποίος δήλωσε σχετικά:

“Δημιουργείται στη χώρα μας ένα δίκτυο δομών στέγασης και υπηρεσιών προκειμένου τα άτομα με σοβαρές ψυχικές παθήσεις να πάψουν να είναι κλεισμένα σε ιδρύματα και σε ψυχιατρικές πτέρυγες νοσοκομείων. Σε αυτό τον νέο χάρτη της ψυχικής υγείας που έχει επίκεντρο την κοινότητα και όχι το ίδρυμα, θα βρίσκεται και η Θεσπρωτία”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος