Αετός Αμυνταίου: Μνημόσυνο για την 79η επέτειο της εκτέλεσης κατοίκων από τους Ναζί

Το ετήσιο μνημόσυνο για την επέτειο της εκτέλεσης κατοίκων του Αετού του Δήμου Αμυνταίου, από τα Γερμανικά Στρατεύματα Κατοχής, θα γίνει στην Κοινότητα Αετού την Κυριακή 26 Μαρτίου.

Αετός Αμυνταίου: Μνημόσυνο για την 79η επέτειο της εκτέλεσης κατοίκων από τους Ναζί

Φέτος συμπληρώνονται 79 χρόνια από την 28η Μαρτίου 1944 όταν κάτοικοι του Αετού εκτελέστηκαν από τις γερμανικές δυνάμεις, ως αντίποινα για τον θάνατο ενός Γερμανού στρατιώτη. Στις 27 Μαρτίου 1944 μία γερμανική φάλαγγα που κατευθυνότανε από το Αμύνταιο προς τον Αετό, συνάντησε δύο αντάρτες. Οι Γερμανοί πυροβόλησαν τους αντάρτες, ο ένας έπεσε νεκρός, ο δεύτερος όμως κατάφερε για λίγο να διαφύγει και, όταν τον εγκατέλειψαν οι δυνάμεις του, ξάπλωσε πάνω σε χειροβομβίδα, την οποία είχε απασφαλίσει και εξερράγη, σκοτώνοντας τον πρώτο Γερμανό στρατιώτη που πλησίασε.

Η αντίδραση των Γερμανών ήταν άμεση: περικύκλωσαν στη διάρκεια της νύχτας τον Αετό και το ξημέρωμα κάλεσαν τους άνδρες από 16 ετών και πάνω να συγκεντρωθούν στην πλατεία του χωριού, ζητώντας από τον πρόεδρο να τους παραδώσει 16 άνδρες για εκτέλεση. Μετά την άρνηση του προέδρου επέλεξαν 16 άτομα, τα οποία και απομόνωσαν για να τα εκτελέσουν. Τρεις κατάφεραν να διασωθούν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος