ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τη Λέσβο θα επισκεφτούν αύριο ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ο Αυστριακός Καγκελάριος και ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα φτάσουν στη Λέσβο στη 1 το μεσημέρι και θα παραμείνουν στο νησί για 4 περίπου ώρες. Συγκεκριμένα, θα επισκεφτούν το κέντρο πρώτης καταγραφής των προσφύγων στη Μόρια και τον προσωρινό καταυλισμό στον Καρά Τεπέ. Στο πρόγραμμα της επίσκεψης περιλαμβάνεται συνάντηση με τον Δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό καθώς και επίσκεψη στις κατασκηνώσεις του πρώην ΠΙΚΠΑ, εκεί όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες, με την βοήθεια των εθελοντών του “Χωριού του Όλοι Μαζί”. Η επίσκεψη του Αυστριακού καγκελάριου στη Λέσβο πραγματοποιείται σε στενό συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και συμφωνήθηκε κατά τις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε το Σάββατο ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον κ. Φάιμαν και τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της καγκελαρίας, ο κ. Φάιμαν φθάνει αύριο στην Αθήνα για συνομιλίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με θέμα την προσφυγική κρίση. Στο πλαίσιο της επίσκεψης αναμένεται να συζητηθούν οι ανάγκες της Ελλάδας σε χρηματοδότηση και προσωπικό για τα συνολικά πέντε κέντρα καταγραφής προσφύγων τα οποία προβλέπονται να δημιουργηθούν στη χώρα (σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω), και για τα οποία ο καγκελάριος έχει υποσχεθεί την αποστολή 100 Αυστριακών ειδικών οι οποίοι θα συνδράμουν στην κατασκευή και στη λειτουργία τους.

Περί τα 630.000 άτομα έχουν εισέλθει παρανόμως στην Ευρώπη από την αρχή του έτους, δηλώνει ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας εποπτείας των συνόρων Frontex Φαμπρίς Λεγκερί, σε συνέντευξή του στον γαλλικό όμιλο Τύπου Ebra. «Έχουμε καταγράψει περί της 630.000 παράνομες εισόδους μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου, λέει, κάνοντας λόγο για μία «άνευ προηγουμένου από το τέλος του Β” παγκοσμίου πολέμου προσφυγική κρίση στην Ευρώπη», στην συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στις εφημερίδες Dernieres Nouvelles d” Alsace και L” Alsace. Εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης και 16ης Οκτωβρίου, ο επικεφαλής της Frontex αναφέρεται στην ανάγκη ευρωπαϊκής συνεργασίας, διότι «τα κράτη μέλη πρέπει να κατανοήσουν ότι αντί της ανάπτυξης εκατοντάδων αστυνομικών στα εθνικά τους σύνορα, θα ήταν πιο χρήσιμο να τους στείλουν στα εξωτερικά σύνορα. Τα πραγματικά σύνορα της Γαλλίας είναι στο Βιντιμίλε, αλλά επίσης στην Λαμπεντούζα, τη Λέσβο και τη Μελίγια…».

Η νηνεμία έφερε μεγάλο αριθμό προσφύγων στη Χίο, γεμίζοντας και πάλι τους καταυλισμούς τόσο σε Μυρσινίδι όσο και μέσα στο Δημοτικό Κήπο Χίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χίου, το Σάββατο προς Κυριακή αφίχθησαν στη Χίο 900 πρόσφυγες και μετανάστες και το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα 750 ακόμα άτομα. Σε δυο χαρακτηριστικές αφίξεις, η πρώτη το μεσημέρι της Κυριακής καταγράφηκε φουσκωτό που έφτασε μέσα στο λιμάνι της Χίου, κοντά στο Μπούρτζι, ενώ στη 2η περίπτωση πρόσφυγες που έφτασαν πρωινές ώρες σε παραλία των Νενήτων, παρέμειναν μέχρι αργά το βράδυ στο χωριό αφού δεν είχε σταλεί λεωφορείο για να τους μεταφέρει.

Ποινή φυλάκισης 20 ημερών επέβαλε το μονομελές πλημμελειοδικείο Σάμου στους τέσσερις καθηγητές που παραπέμφθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης με την κατηγορία της παρακώλυσης λειτουργίας δημοσίας υπηρεσίας λόγω της κατάληψης που πραγματοποίησαν το 2013 στα γραφεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΔΙΔΕ) προκειμένου να μην αποσταλούν οι λίστες με τα ονόματα καθηγητών που παρουσιάζονταν ως πλεονάζον προσωπικό. Ως απόφαση εκφοβισμού του συνδικαλιστικού κινήματος χαρακτήρισαν τα μέλη της ΕΛΜΕ την απόφαση του δικαστηρίου.

Παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου διοργανώνει την Τετάρτη στη 1.30 το μεσημέρι το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ Λέσβου, ζητώντας να καλυφθούν όλα τα κενά και οι ελλείψεις, που υπάρχουν σε δασκάλους, νηπιαγωγούς, σε εκπαιδευτικούς ξένων γλωσσών, σε μουσική και καλλιτεχνικά μαθήματα. Η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί ακόμη, τη λειτουργία των Ειδικών Σχολείων, να ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις για Παράλληλη Στήριξη, και να χρηματοδοτηθούν τα σχολεία, έτσι ώστε να καλυφθούν άμεσης προτεραιότητας λειτουργικές τους ανάγκες.

Εν όψει της εκδίκασης στις 15 Οκτωβρίου της υπόθεσης των συνδικαλιστικών στελεχών του χώρου της Υγείας, που μαζί με δεκάδες εργαζόμενους κινητοποιήθηκαν ενάντια στη ρατσιστική αιμοδοσία που είχε οργανώσει η Χρυσή Αυγή με τον όρο «μόνο για Έλληνες» προ διετίας, στο Νοσοκομείο Σάμου, οι υγειονομικοί ζητούν την παύση αυτής της δίωξης. Με ομόφωνη απόφαση, η εκτελεστική επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) στηρίζει την απόφαση του Δ.Σ. του σωματείου εργαζομένων Νοσοκομείου Σάμου για παύση της δίωξης των εκπροσώπων των εργαζομένων, διότι η συνδικαλιστική δράση δεν ποινικοποιείται, ιδίως σε περιπτώσεις ρατσιστικών επιλογών. Στις 15 Οκτωβρίου δικάζονται για την κινητοποίησή τους, με εντολή του τότε εισαγγελέα Πρωτοδικών Σάμου μετά από αναφορά της τότε διοικήτριας του νοσοκομείου του νησιού Βασιλείας Σίδερη, η πρώην πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Σάμου Ουρανία Μιτσάκη-Αποστόλου, ο τότε αντιπρόεδρος του συλλόγου ειδικευόμενων γιατρών Νίκος Μπαρμπατζάς και ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου, ο πρόεδρος του Ν.Τ. Σάμου της ΑΔΕΔΥ Σταμάτης Φιλιππής.

Στην τοποθέτηση ενός πρωτοποριακού ηλεκτρονικού συστήματος σε κάδους σκουπιδιών, ώστε να ελέγχεται η πληρότητά τους, προσανατολίζεται ο Δήμος Χίου. Την τεχνογνωσία για αυτό το πρωτοποριακό ηλεκτρονικό σύστημα έφεραν από το Λονδίνο οι αντιδήμαρχοι Καθαριότητας Γιώργος Μπελέγρης και Ανάπτυξης του Δήμου Χίου Δημήτρης Καράλης, όπου συμμετείχαν σε έκθεση σχετικά με την αποκομιδή απορριμμάτων και την ανακύκλωση. Με την τοποθέτηση ειδικών πομπών/αισθητήρων μέσα στους κάδους, αρχικά σε 200, που θα μεταφέρουν τα στοιχεία μέσω ειδικού λογισμικού στα Γραφεία της Υπηρεσίας Καθαριότητας, θα μπορεί να γίνει έλεγχος ανά πάσα στιγμή για την πληρότητα των κάδων. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να μειωθούν δρομολόγια των απορριμματοφόρων ή να δοθεί εντολή για άμεση αποκομιδή ώστε να μη μένουν γεμάτοι οι κάδοι μέχρι την μέρα που είναι προγραμματισμένο να περάσει το απορριμματοφόρο.

Η ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε θέματα ανάπτυξης του πολιτιστικού τουρισμού ήταν το αντικείμενο της συνάντησης των Ελλήνων και Γερμανών εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης που έγινε στο πλαίσιο της επίσκεψης της Γερμανικής αντιπροσωπίας του δήμου Greifswald (Γκρέισβαλντ) στη Σάμο. Αυτό που κυρίως συζητήθηκε ήταν το πώς θα μπορούσε η μοναδικότητα της Σάμου, ως γενέτειρα του Πυθαγόρα , να αναβαθμιστεί για τον 21ο αιώνα και αυτή τη φορά μέσα από προωθημένα εργαλεία. Οι δύο τόποι, το Greifswald και η Σάμος, μοιράζονται μια σειρά κοινών χαρακτηριστικών που ευνοούν ιδιαίτερα τις ανταλλαγές των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησής τους σε θέματα τουρισμού, πολιτισμού, προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και ακαδημαϊκών συνεργασιών.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε και το τρίτο φεστιβάλ συλλόγων που διοργανώθηκε από το δήμο Σάμου και το ΔΟΠΠΟΝΑΣ προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες για την δράση τους αλλά και οι σύλλογοι να γνωριστούν μεταξύ τους και να συσφίξουν τις σχέσεις τους. Όλο το Σαββατοκύριακο εκατοντάδες δημότες πέρασαν από το χώρο που φιλοξένησε το φεστιβάλ και ενημερώθηκαν για την δράση των 30 συλλόγων και εθελοντικών ομάδων που πήραν μέρος. Κατά την διάρκεια του φεστιβάλ υπήρξαν αρκετά δρώμενα αλλά και παρουσιάσεις των δράσεων των συλλόγων. Τα 30 περίπτερα επισκέφτηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου Νίκος Κατρακάζος , ο δήμαρχος Μιχάλης Αγγελόπουλος και ο γερμανός Δήμαρχος του Greifswald με την αντιπροσωπεία που τον συνόδευε στην τριήμερη επίσκεψή του στο νησί. Οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι πέρασαν από όλα τα περίπτερα και ενημερώθηκαν για την εθελοντική δράση των συλλόγων ενώ δέχτηκαν με ενθουσιασμό τα δώρα που τους προσέφεραν.

Στο Μούδρο και τη Μύρινα συνεχίστηκαν χθες, Κυριακή 4 Οκτωβρίου, οι εκδηλώσεις των 12ων Ημερών Ρωσο-Ελληνικής Φιλίας όπου και ολοκληρώθηκαν με την παρουσία 100 Ρώσων που επισκέφτηκαν και φέτος της Λήμνο . Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν ο Αρχιεπίσκοπος Γενεύης και Δυτικής Ευρώπης Μιχαήλ και ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη κ. Αλεξέι Ποπόβ, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία των Ημερών Ρωσοελληνικής Φιλίας, καθώς επίσης και στο 2016, ως επίσημο έτος της Ρωσίας στην Ελλάδα και παράλληλα επίσημο έτος της Ελλάδας στη Ρωσία. Κάθε χρόνο εκατοντάδες Ρώσοι επισκέπτονται τη Λήμνο για να αποτίσουν φόρο τιμής και να συμετάσχουν στις εκδηλώσεις μνήμης για τους Κοζάκους που έζησαν και πέθαναν στη Λήμνο, την περίοδο των Ορλωφικών.

O Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου, τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα προς Τιμή της Τρίτης Ηλικίας, που έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται κάθε χρόνο 1η Οκτωβρίου, διοργάνωσε μουσικές εορταστικές εκδηλώσεις, τόσο για τα μέλη του ΚΑΠΗ Μυτιλήνης, όσο και για τα μέλη του ΚΑΠΗ Πλωμαρίου. Η πρώτη εκδήλωση διοργανώθηκε στην Λέσχη Αξιωματικών Μυτιλήνης με την παρουσία 120 περίπου μελών του ΚΑΠΗ Μυτιλήνης γιορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης ηλικίας, με την συνοδεία στρατιωτικής ορχήστρας. Το Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015, ανάλογη γιορτή πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο ΚΑΠΗ Πλωμαρίου. Η Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου, Αναστασία Αντωνέλλη, τόνισε ότι: “Παρά τις δυσκολίες και τους οικονομικούς περιορισμούς, ο Δήμος Λέσβου δίνει πρώτη προτεραιότητα στους ανθρώπους της Τρίτης Ηλικίας και έτσι εφέτος προχωρήσαμε σε μια σειρά από δράσεις που στόχο έχουν την προσφορά υπηρεσιών και ανακούφισης για τους ηλικιωμένους συνδημότες μας. Δωρεάν Φυσικοθεραπεία, κατ’ οίκον παροχή νοσηλευτικής φροντίδας, δυνατότητα ψυχολογικής υποστήριξης αλλά και δωρεάν εκδρομές”.

Το βιβλίο Ιστορίες της Μανιταρολάνδης του δασκάλου Αριστείδη Σγατζού σε εικονογράφηση Λευτέρη Παπαθανάση, παρουσιάζουν το Σάββατο 10 Οκτωβρίου στις 7.00 μ.μ., ο συγγραφέας Γιώργος Τυρίκος-Εργάς και ο Γιάννης Ντίνος μέλος του ΔΣ του συλλόγου Μανιταρόφιλων Λέσβου. Η παρουσίαση θα γίνει στο χώρο της Εργατικής Λέσχης Λέσβου, Καραντώνη 7, Μυτιλήνη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος