Επιτροπή Διαβούλευσης: Κατά της καύσης των απορριμμάτων και υπέρ της διαλογής στην πηγή

Με μικρή συμμετοχή φορέων πραγματοποιήθηκε σήμερα η Επιτροπή Διαβούλευσης για το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης των Απορριμμάτων στο δήμο Βόλου, ενώ την Πέμπτη στις 11 το πρωί συνεδριάζει εκ νέου η Επιτροπή για να καταλήξει στο τελικό σχέδιο, με βάση την εισήγηση του δήμου Βόλου που θα αποσταλεί στους φορείς ή την Τετάρτη το βράδυ ή την Πέμπτη το πρωί.  Τι σημαντικές καθυστερήσεις κατάρτισης του Τ.Σ.Δ.Α. επισήμαναν όλοι οι φορείς ενώ τονίστηκε ότι και σε εθνικό επίπεδο η χώρα καθυστέρησε να εναρμονίσει την σχετική κοινοτική οδηγία  και να την υλοποιήσει.

Οι βασικοί άξονες των προτάσεων που κατέθεσαν σήμερα οι φορείς αφορούν στην ευαισθητοποίηση των πολιτών και ιδιαίτερα των μικρών παιδιών και στη διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή. Παράλληλα τονίστηκε από την πλειοψηφία των φορέων, ότι  η διαχείριση πρέπει να έχει δημόσιο χαρακτήρα για να είναι οικονομικότερη για τον πολίτη και όλοι τάχθηκαν κατά της καύσης των απορριμμάτων ως  τρόπο διαχείρισής τους.

Τέσσερις γραμμές διαλογής πρότεινε το ΤΕΕ για τα διάφορα υλικά ανακύκλωσης, (μπλε, πράσινοι, κίτρινοι και καφέ κάδοι) κάτι που διαφαίνεται ότι η υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου με το μη επαρκές προσωπικό και τα προβληματικά μηχανολογικά μέσα δεν θα μπορεί να υποστηρίξει. Επιπλέον προτάθηκε από τους περισσότερους, οι μονάδες διαλογής των απορριμμάτων να είναι πολλές και όχι μία κεντρική. Τονίστηκε η ανάγκη οι χώροι διαλογής να χωροθετηθούν σωστά για να μην υπάρχει κίνδυνος επιβάρυνσης του υδροφόρου ορίζοντα και του περιβάλλοντος γενικότερα, ενώ επισημάνθηκε η ανάγκη να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για τη διαχείριση των επικίνδυνων και ραδιενεργών αποβλήτων αλλά και των μπαταριών, λαμπτήρων και των οικοδομικών απορριμμάτων. Στο Τοπικό Σχέδιο τονίστηκε ότι θα πρέπει να ενταχθεί και η διαχείριση της λυματολάσπης από το βιολογικό καθαρισμό

Κάποιοι φορείς πρότειναν να δοθούν κίνητρα στους πολίτες για να συμμετέχουν στην ανακύκλωση ενώ αναφέρθηκαν και σε παραδείγματα ευρωπαϊκών χωρών, χωρίς να λείπουν και προτάσεις για επιβολή ποινών για όσους δεν συμμορφώνονται με τον τρόπο που θα γίνεται η διαχείριση των απορριμμάτων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος