Δυτική Μακεδονία: Εκδηλώσεις για το 15Αύγουστο

Πληθώρα εκδηλώσεων πραγματοποιούνται μέχρι και την Κυριακή στις περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Γρεβενών και Καστοριάς, εν όψει του Δεκαπενταύγουστου.  Καθημερινά κυρίως σε μικρούς και μεγάλους  οικισμούς την τιμητική τους έχουν η αναβίωση των εθίμων, οι χοροί των συλλόγων και τα ανταμώματα, καθώς συγκεντρώνονται στα χωριά τους, τόσο οι ετεροδημότες όσο και οι απανταχού μετανάστες. Αναλυτικά έχουμε τις εκδηλώσεις:

 

Σισάνι Κοζάνης

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στο Σισάνι του Δήμου Βοΐου σήμερα Πέμπτη 13 Αυγούστου θα γίνει πεζοπορία στο τρανό λιβάδι. ενώ την Κυριακή 16 Αυγούστου θα διεξαχθεί τελικός τουρνουά ποδοσφαίρου.

Σιάτιστα

Συνεχίζεται ως 16 Αυγούστου η έκθεση ζωγραφικής από τοπικούς καλλιτέχνες  στο Τραπάντζειο Γυμνάσιο της Σιάτιστας με τη στήριξη του Δήμου Βοΐου. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή  από τις 11 το πρωί.

Σπήλαιο Γρεβενών

Εγκαινιάστηκε χθες το  απόγευμα στο Σπήλαιο Γρεβενών η Έκθεση Παραδοσιακής Φορεσιάς, ενώ παράλληλα λειτουργεί και έκθεση βιβλίου τοπικών περιεχομένων και παλαιών φωτογραφιών.  Η έκθεση, που θα λειτουργεί έως σήμερα Πέμπτη 13 Αυγούστου  στη βιβλιοθήκη του χωριού, γίνεται με πρωτοβουλία της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Σπηλαίου Γρεβενών και τη συμμετοχή του Συλλόγου Σπηλαιωτών Θεσσαλονίκης.

Χαραυγή Κοζάνης

Ποντιακή βραδιά με τον Θεόφιλο Πουταχίδη, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 14 Αυγούστου στην Νέα Χαραυγή Κοζάνης στις 9 το βράδυ.

Ζιδάνι Κοζάνης

Ενόψει της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή της Παναγίας Ζιδανίου, την Παρασκευή 14 Αυγούστου θα τελεστεί στις 6 το απόγευμα  Εσπερινός και ανήμερα της εορτής της Παναγίας Σάββατο 15 Αυγούστου θα τελεστεί όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Άνω Κώμη Κοζάνης

Ο πολιτιστικός σύλλογος Άνω Κώμης διοργανώνει τις πολιτιστικές εκδηλώσεις « Ζήσεια 2015». Την Παρασκευή 14 Αυγούστου  θα εμφανιστούν οι Σάκης και Κώστας Τσιοτίκας. Το Σάββατο 15 Αυγούστου έντεχνο και λαίκό γλέντι  περιλαμβάνει η βραδιά  και την Κυριακή 16 Αυγούστου το βράδυ  το πρόγραμμα περιλαμβάνει παραδοσιακή μουσική.

Πεντάλοφος Κοζάνης

Συνεχίζονται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Πεντάλοφο του Δήμου Βοϊου. Την Παρασκευή 14 Αυγούστου λαϊκή βραδιά στη Λόντζια. Την Κυριακή 16 Αυγούστου παρουσίαση του βιβλίου του Σωτηρίου Κάσσου « Ζουμπανιώτες Κουδαραίου».

Μεσόλογγος Κοζάνης

Πανηγύρι για τον εορτασμό του ΙΝ Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην πλατεία του χωριού Μεσόλογγος του Δήμου Βοϊου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 14 Αυγούστου στις 9 το βράδυ.

 

Μικρόκαστρο Κοζάνης

Πανηγύρι στο Μοναστήρι της Παναγίας Μικροκάστρου πραγματοποιείται την Παρασκευή 14 Αυγούστου. Την ίδια μέρα στις 9 το βράδυ Δημοτική βραδιά στον αύλειο χώρο του Δημοτικού σχολείου σε διοργάνωση « ΔΟΞΑ» Μικροκάστρου.

 

Ερμακιά Κοζάνης

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ερμακιάς διοργανώνει εκδηλώσεις στις 14 Αυγούστου στο προαύλιο του παλαιού Δημοτικού Σχολείου του χωριού με την παρουσίαση παραδοσιακών χορευτικών συγκροτημάτων. Ώρα έναρξης των εκδηλώσεων 9 το βράδυ.

 

Νάματα Κοζάνης

Γλέντι με παραδοσιακή ορχήστρα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 14 Αυγούστου στις 9 το βράδυ στην πλατεία του χωριού Ναμάτων. Το Σάββατο 15 Αυγούστου στην πλατεία του χωριού στις 11 το πρωί τρανός χορός, παραδοσιακοί χοροί ενώ στις 9 το βράδυ στα Νάματα γλέντι με παραδοσιακή ορχήστρα.

Πελεκάνος Κοζάνης

Χοροεσπερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 14 Αυγούστου στις 9 το βράδυ στον Πελεκάνο του Δήμου Βοΐου στον αύλειο χώρο του πρώην Δημοτικού σχολείου Πελεκάνου.

 

Κρυονέρι Κοζάνης

Μουσικοχορευτική εκδήλωση  θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό σχολείου του Κρυονερίου του Δήμου Βοϊου στις 9 το βράδυ το Σάββατο 16 Αυγούστου.

 

Πλατανιά Κοζάνης

Παραδοσιακό πανηγύρι με την ορχήστρα του Θεόφιλου Σεχίδη θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 15 Αυγούστου στον αύλειο χώρο του Δημοτικού σχολείου Πλατανιάς.

 

Δίλοφος Κοζάνης

Πανηγύρι στην πλατεία Διλόφου του Δήμου Βοϊου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 15 Αυγούστου.

Εράτυρα Κοζάνης

Αντάμωμα απανταχού Ερατυραίων πραγματοποιείται  στην κεντρική πλατεία της Εράτυρας το Σάββατο 15 Αυγούστου σε διοργάνωση του φίλαθλου σωματείου Αναγέννησης Εράτυρας.

Άγιοι Θεόδωροι Γρεβενών

Το 27ο αντάμωμα των απανταχού Αγιοθεοδωριτών διοργανώνουν στις 9 το βράδυ ανήμερα του 15Αύγουστου στον Άγιο Θεόδωρο Γρεβενών οι τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει δημοτική βραδιά με το συγκρότημα του Λάμπρου Τσιοτίκα.

 

Αμυγδαλιές Γρεβενών

Το 1o αντάμωμα των απανταχού Αμυγδαλιωτών διοργανώνει στις 14, 15 και 16 Αυγούστου  2015 ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αμυγδαλιών Γρεβενών. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα περιλαμβάνει: Την Παρασκευή 14 Αυγούστου στις 8.00 το βράδυ αφιερωμένη στο Βασίλη Τσιτσάνη και στους φωτογράφους των Αμυγδαλιών, το Σάββατο 15 Αυγούστου στις 9.00 μ.μ. δημοτική βραδιά με το συγκρότημα του Κώστα Τσιοτίκα και την Κυριακή 16 Αυγούστου επίσης στις 9.00 μ.μ. βραδιά αφιερωμένη στη νεολαία.

Εμπόριο Κοζάνης

Πανηγυρίζει το μικρό  εξωκκλήσι της Παναγίας στο Εμπόριο μέσα στο μαγευτικό Καστανόδασος όπου από νωρίς το πρωί της 15ης Αυγούστου συρρέουν προσκυνητές από τη γύρω περιοχή. Στον δρόμο  Φούφα – Βαρικού σε μία τοποθεσία με πανύψηλα Πλατάνια και γάργαρα νερά προβάλλει το εξωκλήσι της Παναγίας όπου ανήμερα του δεκαπενταύγουστου συγκεντρώνει πολύ κόσμο.

 

Εράτυρα Κοζάνης

– Εκδήλωση τιμής στη μνήμη του δασκάλου, φιλόλογου καθηγητή Κώστα Θεοδωρίδη για την προσφορά του στα γράμματα και στην κοινωνική ζωή της Εράτυρας θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 16 Αυγούστου στις 11: 30 το πρωί στην βιβλιοθήκη του Γυμνασίου.

– Ο Πολιτιστικός σύλλογος Εράτυρας παρουσιάζει το ιστορικό και λαογραφικό βιβλίο της Θεοδώρας Λειψιστινού «Πέλκα-Κάστρα και Μονολιθικά Μνημεία της Άνω Μακεδονίας » την Κυριακή 16 Αυγούστου 2015 στις 7 το απόγευμα στην Αίθουσα Εκδηλώσεων Εράτυρας.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ: Επιμέλεια: Μάκης Νασιάδης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος