ertnews.gr

Παρουσίαση βιβλίου “Κρήτη, οι οικισμοί της υπαίθρου”. Ο καθηγητής Ν. Σκουτέλης στην ΕΡΤ Χανίων (ηχητικό)

24/09 12:19
Παρουσίαση βιβλίου “Κρήτη, οι οικισμοί της υπαίθρου”. Ο καθηγητής Ν. Σκουτέλης στην ΕΡΤ Χανίων (ηχητικό)

Το βιβλίο “Κρήτη, οι οικισμοί της υπαίθρου” θα παρουσιαστεί το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου στις 7 το απόγευμα στο ανοικτό θέατρο του Βοτανικού Πάρκου Κρήτης στο Δήμο Πλατανιά. Το βιβλίο ανήκει στις εκδόσεις του Πολυτεχνείου Κρήτης και το επιμελήθηκε η καθηγητής αρχιτεκτονικής, Νίκος Σκουτέλης

Ομιλητές στην εκδήλωση ο κ. Ζαχαρίας Πιστόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ν. Χανίων, ο κ. Κλήμης Ασλανίδης επίκουρος καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης, ενώ το συντονισμό της εκδήλωσης έχει ο κ. Ματθαίος Φραντζεσκάκης (δ/ντης φεστιβάλ κινηματογράφου Χανίων).

Ειδικότερα στο βιβλίο:

O Χαράλαμπος Γάσπαρης, Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, στη «Μορφή και εξέλιξη των οικισμών της Κρήτης κατά τον ύστερο Μεσαίωνα (13ος-14ος αι.)», σκιαγραφεί την εξέλιξη των οικισμών της Κρήτης, κυρίως, κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων, αλλά καθοριστικών, αιώνων της βενετικής κυριαρχίας στο νησί με βάση τις γραπτές μαρτυρίες- ελάχιστες οι μελέτες με αρχαιολογικό, πολεοδομικό ή αρχιτεκτονικό περιεχόμενο για την εποχή -αξιοποιώντας τη βενετική κληρονομιά δημόσιων και ιδιωτικών εγγράφων.

O Nίκος Aνδριώτης, καθηγητής στο Πειραματικό σχολείο του Πανεπιστημίου Αθηνών, ξεδιπλώνει στο «Πανόραμα του οικιστικού δικτύου της Kρήτης από τον 16ο έως το 21ο αιώνα», την εξέλιξη της δομής και μορφολογίας του οικιστικού δικτύου της Κρήτης.

H Δέσποινα Διμέλλη, επίκουρος καθηγήτρια στη σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης, προσεγγίζει στο «Οικιστικό απόθεμα της Κρήτης στη σύγχρονη εποχή», τη σημερινή άνιση οικιστική ανάπτυξη των οικισμών της Κρήτης σε συνάρτηση με τις χωρικές πολιτικές.

O Νίκος Σκουτέλης στο «Τα σχήματα των οικισμών- οι τύποι της κατοικίας», περιγράφει τη δομή και την εξέλιξή των αγροτικών οικισμών από την πρώτη περίοδο της βενετικής κυριαρχίας έως την δεκαετία του 1960.

Σήμερα στην ΕΡΤ Χανίων μίλησε ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής Νίκος Σκουτέλης. Ακούστε τη συζήτηση:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version