Ξεκινάει η μεγάλη αποκατάσταση στα πεζοδρόμια του Δήμου Χανίων ύψους 4 εκ. ευρώ

Τη σύμβαση για τη μεγαλύτερη παρέμβαση που αφορά στην αποκατάσταση των πεζοδρομίων σε όλο το εύρος του Δήμου Χανίων, αρχικού προϋπολογισμού ύψους 4.000.000 ευρώ, υπέγραψε την Πέμπτη ο Δήμαρχος Παναγιώτης Σημανδηράκης με τον ανάδοχο, παρουσία του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Μιχάλη Καλογριδάκη, του Αντιδημάρχου αρμόδιου για τη Δ.Ε. Χανίων, Νίκου Χαζιράκη, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων.

Ξεκινάει η μεγάλη αποκατάσταση στα πεζοδρόμια του Δήμου Χανίων ύψους 4 εκ. ευρώ

Το έργο, το οποίο χρηματοδοτείται εξ’ ολοκλήρου από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, προβλέπει την ανακατασκευή των πεζοδρομίων, με σύγχρονες προδιαγραφές και νέες φυτεύσεις, σε περισσότερες από 30 περιοχές, εντός του κέντρου αλλά και σε περιαστικές περιοχές όπως τα Δικαστήρια, η Χαλέπα, ο Άη-Γιάννης, τα Λενταριανά, ο Κουμπές, το Σόδυ, τα Παχιανά, κα.

Οι εργασίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί εντός 18 μηνών, ενώ την μελέτη εκπόνησαν οι εργαζόμενοι από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Χανίων.

Ξεκινάει η μεγάλη αποκατάσταση στα πεζοδρόμια του Δήμου Χανίων ύψους 4 εκ. ευρώ

Μπορείτε να βρείτε εικόνες από τα σημεία που θα πραγματοποιηθεί η ανακατασκευή πεζοδρομίων στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://drive.google.com/drive/folders/17VCfRGy8Y_GAf0NxekexqFI_M008jrjm?usp=sharing

Με το πέρας της υπογραφής της σύμβασης, ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, σε δηλώσεις του τόνισε: «Επιτέλους, μετά από μία πολύ μεγάλη προσπάθεια, υπογράφουμε τη μεγαλύτερη εργολαβία στον Δήμο Χανίων για αποκατάσταση πεζοδρομίων, ύψους 4 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, χωρίς επιβάρυνση των οικονομικών του Δήμου. Η κατάσταση των πεζοδρομίων είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα, που αντιμετωπίζει η πόλη των Χανίων, καθώς και ένα από τα πιο συχνά και έντονα αιτήματα των πολιτών.»

Όπως υπογράμμισε ο Δήμαρχος Χανίων, το αμέσως επόμενο διάστημα τέσσερα συνεργεία θα απλωθούν σε όλη την έκταση του Δήμου, στα σημεία  όπου υπάρχει σχέδιο πόλεως, και θα προβούν σε εκτεταμένες ανακατασκευές των πεζοδρομίων, με στόχο να «βελτιωθεί η κατάσταση των πεζοδρομίων, η προσβασιμότητα, να γίνει η καθημερινότητα των πολιτών πιο εύκολη και πιο λειτουργική. Συνολικά θα δούμε μια πολύ μεγάλη αλλαγή, η οποία θα έρθει να συμπληρώσει τις παρεμβάσεις, που συμβαίνουν και στις ασφαλτοστρώσεις και σε σημαντικά έργα υποδομής. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, που η Τεχνική Υπηρεσία κατάφερε και αυτόν τον στόχο, να μπορέσουμε να εντοπίσουμε τα σημεία, να ολοκληρώσουμε τις μελέτες, να βρούμε χρηματοδότηση και σήμερα να μπορούμε να ανακοινώνουμε αυτό το πολύ σπουδαίο έργο για τα Χανιά».

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Μιχάλης Καλογριδάκης, κατά την τοποθέτησή του έκανε λόγο για εποχή μεγάλων έργων, στην οποία προστίθεται μία ακόμη σύμβαση, ύψους 4 εκατ., για την αποκατάσταση των πεζοδρομίων, σε όλο το εύρος του Δήμου Χανίων. «Αλλάζουμε την προσβασιμότητα και την όψη των πεζοδρομίων τόσο στην πόλη των Χανίων όσο και στις περιαστικές περιοχές. Στη μελέτη, η οποία έχει συνταχθεί εξ’ ολοκλήρου από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Χανίων έμφαση έχουμε δώσει στα σημεία γύρω από τα σχολικά συγκροτήματα, όπου προσπαθούμε να φτιάξουμε ασφαλή πεζοδρόμια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καλογριδάκης.

Στις τεχνικές παραμέτρους της σύμβασης, αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος της αναδόχου τεχνικής εταιρείας, Χαράλαμπος Παντελάκης, επισημαίνοντας ότι το έργο θα ξεκινήσει άμεσα, ιδιαίτερα στα σημεία πέριξ των σχολείων και αναμένεται να ολοκληρωθεί πολύ νωρίτερα απ΄ ότι προβλέπει το χρονοδιάγραμμα.

Επισημαίνεται ότι η πρόσβαση στα υπάρχοντα πεζοδρόμια, λόγω φθοράς και χρήσης διαφορετικών υλικών, είναι ανεπαρκής. Οι βασικοί στόχοι του έργου αφορούν στην οργάνωση των πεζοδρομίων, των διαβάσεων, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της νομοθεσίας για την προσβασιμότητα και την ασφάλεια των πεζών, την ενίσχυση της φύτευσης, την αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού.

Επίσης, θα χρησιμοποιηθούν κατάλληλα υλικά σε συνάφεια με τα υφιστάμενα υλικά των πρόσφατων αναπλάσεων, με στόχο την ομοιογενή εικόνα του δημόσιου χώρου. Ενδεικτικά, παρεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν σε οριοθετημένα υφιστάμενα πεζοδρόμια, καθώς και περιμετρικά των σχολικών συγκροτημάτων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος