ertnews.gr

Ηράκλειο: Κατάσχεση μεγάλης ποσότητας επικίνδυνων ουσιών

10/07 20:37
Ηράκλειο: Κατάσχεση μεγάλης ποσότητας επικίνδυνων ουσιών

Στον εντοπισμό και την κατάσχεσης 6.930 κιλών επικίνδυνων ειδών και ουσιών προχώρησαν τις πρώτες πρωϊνές ώρες σήμερα, στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου.

Ηράκλειο: Κατάσχεση μεγάλης ποσότητας επικίνδυνων ουσιών

Οι ουσίες εντοπίστηκαν στη διάρκεια σχετικού ελέγχου σε επικαθήμενο όχημα, το οποίο εκφορτώθηκε από Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο στον οικείο λιμένα προερχόμενο από Πειραιά, εντοπίστηκαν επικίνδυνα είδη και ουσίες, συνολικού βάρους έξι χιλιάδων εννιακοσίων τριάντα (6.930) κιλών, η μεταφορά των οποίων απαγορεύεται με κανονικά δρομολόγια Ε/Γ-Ο/Γ πλοίων, σύμφωνα με τις διατάξεις του ΠΔ 405/96.

Εκτός της κατάσχεσης των επικίνδυνων ουσιών των οποίων η μεταορά δεν επιτρέπεται να πραγματοποιείται μέσω κανονικών δρομολογίων εβιβατηγών πλοίων, από το Λιμεναρχείο που διενεργεί και την προανάκριση, κινήθηκε η διαδικασία επιβολής των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων.

Σε μια σύντομη αναζήτηση που επιχειρήσαμε, διαπιστώσαμε ότι οι αριθμοί που έχουν μπροστά τους τα αρχικά «UN», οι οποίοι διακρίνονται και στις φωτογραφίες, ονομάζονται επίσης και αριθμοί ουσιών. Πρόκειται για ένα τετραψήφιο αριθμό που έχει οριστεί από Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών, για όλες τις επικίνδυνες ουσίες και προϊόντα, (επικίνδυνα εμπορεύματα).

Για παράδειγμα, αναζητώντας τον κωδικό UN 3149, βρήκαμε ότι πρόκειται για: ΥΔΡΟΞΕΙΔΙΟ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ ΚΑΙ ΜΕΙΓΜΑ ΠΕΡOXYACETIC ACID με οξέα, νερό και όχι περισσότερο από 5% υπεροξυοξικό οξύ, STABILIZED. Αντίστοιχα, ο κωδικός UN 3082, φέρει τη σήμανση «Περιβαλλοντικά επικίνδυνη υγρή ουσία».

Ο παραλήπτης των ουσιών δεν ανακοινώθηκε και παραμένει άγνωστος.
Επίσης, άγνωστος παραμένει ο λόγος που επιχειρήθηκε η μεταφορά τόσο μεγάλης ποσότητας επικίνδυνων υλών παράτυπα, δεν γνωρίζουμε δηλαδή, εάν έγινε για λόγους εξοικονόμησης μεταφορικού κόστους ή εάν ήταν εντελώς παράνομο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version