ertnews.gr

Καταγγέλλουν αυθαιρεσίες εργολάβου σε αρχαιολογικό χώρο στο Γαβαλοχώρι (audio)

21/06 14:41

Για αυθαίρετες παρεμβάσεις των εργολάβων στον αρχαιολογικό χώρο «Ενετικά Πηγάδια» στο Γαβαλοχώρι Αποκορώνου, κάνουν λόγο κάτοικοι της περιοχής και ζητούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες(Δήμο και αρχαιολογία) να επιβλέψουν και να προστατέψουν τις αρχαιότητες, αλλά το φυσικό περιβάλλον.
Καταγγέλλουν αυθαιρεσίες εργολάβου σε αρχαιολογικό χώρο στο Γαβαλοχώρι (audio)


Σήμερα στην ΕΡΤ Χανίων μίλησε ο κ. Βασίλης Υφαντής, ο οποίος έχει ξεκινήσει την συλλογή υπογραφών από κατοίκους του Γαβαλοχωρίου και έχει αναδείξει το θέμα, με παρεμβάσεις του στα μέσα ενημέρωσης και τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι ένας αρχαιολογικός χώρος μέσα στη φύση στο νομό Χανίων καταστρέφεται από την ασυδοσία των εργολάβων. Η αναστήλωση των Ενετικών Πηγαδιών που είχαν καταρρεύσει, ήταν ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων και εγκρίθηκε μελέτη η οποία, σύμφωνα με τον κ. Υφαντή, περιλαμβάνει εξωραϊσμό του χώρου με βαριές παρεμβάσεις και όχι την αναστήλωση που ζητούσαν οι κάτοικοι. Σκάφτηκαν, προσθέτει, παντού λάκκοι μέχρι και 4 μέτρα πλάτος επί 1 μέτρο βάθος, σπάζοντας τις ρίζες αιωνόβιων δέντρων, και γεμίζονται με οπλισμένο μπετόν για να θεμελιώσουν παγκάκια, κολονάκια φωτισμού και ενημερωτικές πινακίδες.

Ο κ. Υφαντής αναρωτιέται, πώς η αρχαιολογία ενέκρινε μια τόσο μεγάλη επέμβαση στο χώρο τη στιγμή που είναι προφανές, όπως λέει, ότι δεν είναι απαραίτητο να γίνει θεμελίωση για να τοποθετηθούν παγκάκια, ούτε τόσο μεγάλες θεμελιώσεις για τους φωτισμούς. Επίσης οι μέχρι τώρα εργασίες έγιναν χωρίς την επίβλεψη της αρχαιολογικής υπηρεσίας κατά την διάρκεια των εκσκαφών, διότι η υπηρεσία ποτέ δεν ενημερώθηκε από τον εργολάβο για την έναρξη των εκσκαφών όπως προβλεπόταν.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Υφαντής, τελικά μετά από καταγγελίες κάποιων πολιτών η αρχαιολογία σταμάτησε τις εργασίες στις 22 Μαΐου, για να κάνει αυτοψία στο χώρο. Ο εργολάβος όμως το αγνόησε και συνέχισε τις εργασίες με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να ξανακάνουν καταγγελία, οπότε οι εργασίες σταμάτησαν και έγινε αυτοψία στο χώρο από την αρχαιολογία.

Ο κ. Υφαντής και οι 40 κάτοικοι της περιοχής, που συνυπογράφουν την καταγγελία ζητούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες να ευαισθητοποιηθούν άμεσα για την αποκατάσταση των ζημιών και τον εξωραϊσμό του χώρου με φιλικότερες προς το περιβάλλον πρακτικές, και με παρεμβάσεις που θα σέβονται το χώρο και την ιστορία του.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, απαντά ότι ο εργολάβος ακολουθεί την μελέτη που έχει εγκριθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων, η οποία πρόσφατα έκανε αυτοψία στο χώρο. Πρόκειται για ένα έργο, εκτιμά ο κ. Κουκιανάκης, που ήταν πάγιο αίτημα των κατοίκων του Γαβαλοχωρίου, η πλειοψηφία των οποίων, θέλει να προχωρήσει.

Τα Ενετικά Πηγάδια:

Τα 24 Ενετικά Πηγάδια βρίσκονται περίπου 1 χλμ έξω από το χωριό Γαβαλοχώρι στον Αποκόρωνα, λίγο πριν το νεκροταφείο του χωριού. Αυτά τα πηγάδια έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στη κοινωνία του Γαβαλοχωρίου τόσο κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας όσο και αργότερα.

Αν και κάθε σπίτι διέθετε τη δική του στέρνα για τις ανάγκες του, οι χωρικοί ανέβαιναν στα 24 πηγάδια για να ποτίσουν τα ζώα τους και να συναναστραφούν μεταξύ τους. Τη δεκαετία του 1960, κάποια από τα πηγάδια τα έκλεισαν ώστε να τροφοδοτήσουν με το νερό τους το χωριό.
Στο χώρο βρίσκονται δύο πλατάνια με το χαρακτηριστικό γνώρισμα της αδελφοποίησης των κλώνων, δηλαδή της ένωσης των κλάδων μεταξύ τους για να υποστηριχτούν τα βαρύτερα κλαδιά.

Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ Χανίων ο κ. Υφαντής:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version