Τα 149,7 χλμ/ώρα έφθασαν οι ριπές του ανέμου που “σάρωσαν” τη Δυτική Λέσβο

Με ταχύτητες που άγγιξαν τα 150 χλμ/ώρα, όπως φαίνεται στον σχετικό χάρτη, έπνεαν οι άνεμοι που προκάλεσαν τις καταστροφές σε περιοχές του Δήμου Δυτικής Λέσβου, όπως στην Άναξο, Πέτρα, Μόλυβο, Καλλονή, Κλειού κ.α.

Οι ριπές του ανέμου που «κτύπησαν» τις περιοχές αυτές πρακτικά σημαίνει ότι ξεπερνούσαν τα 12 μποφόρ!

Οι τιμές αυτές καταγράφηκαν, τόνισε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο Ραφαήλ Παλαιοπάνης, Γεωγράφος, από τους τοπικούς μετεωρολογικούς σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης «ERMIS –F» και του AegisWeatherτου Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που λειτουργούν στις ακόλουθες περιοχές: Πέτρα, Βαφειό, Μόλυβο, Σίγρι, Άντισσα, Αγία Παρασκευή, Μανταμάδο, Θερμή, Μυτιλήνη, Ακράσι και Στύψη.


Τα 149,7 χλμ/ώρα έφθασαν οι ριπές του ανέμου που “σάρωσαν” τη Δυτική Λέσβο

Με τη χρήση Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών και της μεθόδου της χωρικής παρεμβολής οι σημειακές μετρήσεις χρησιμοποιήθηκαν για την εκτίμηση της έντασης του ανέμου σε όλη την έκταση του νησιού.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, προσθέτει ο κ. Παλαιοπάνης, οι άνεμοι ήταν ΒΒΔ και εισερχόμενοι στον κόλπο της Πέτρας έσπασαν σε δύο κλάδους. Ο ένας κλάδος ακολούθησε ανατολική πορεία Στύψη – Μανταμάδο – Αϊβαλί και ο δεύτερος νοτιοανατολική πορεία προς τους κόλπους Καλλονής και Γέρας. Επίσης, υπάρχουν αναφορές για τη δημιουργία κατά τόπους στροβιλισμών διαφορετικών διευθύνσεων.

Σε ερώτηση που σημειώθηκαν οι  μεγαλύτερες εντάσεις, ανέφερε, ότι ήταν στην περιοχή Ανάξου – Πέτρας – Μολύβου. Οι εκτιμήσεις από το χάρτη ταυτίζονται με τη χωρική κατανομή των βλαβών όπου και σημειώθηκαν, κυρίως σε ημιμόνιμες κατασκευές και επαγγελματικό εξοπλισμό στα παραλιακά μέτωπα των συγκεκριμένων περιοχών. Ιδιαίτερα σημαντικές ήταν οι βλάβες σε στέγες σπιτιών και οι πτώσεις μεγάλων δέντρων (κυρίως πεύκων) σε πλήθος οικισμών του Δήμου Δυτικής Λέσβου.

Κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν ότι γεγονός αντίστοιχης έντασης είχε ξανασυμβεί στις αρχές του 1980, γεγονός που καταδεικνύει την ανάγκη λήψης γενικότερων μέτρων για τη μελλοντική αποφυγή πιθανών ατυχημάτων ή καταστροφών, κατέληξε ο κ. Παλαιοπάνης.

Τις ζημιές που άφησαν πίσω τους οι σφοδροί θυελλώδεις άνεμοι που έπληξαν τη Δυτική Λέσβο θα δει την Τρίτη ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος θα επισκεφθεί το νησί, αποδεχόμενος πρόσκληση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρου.

Τον  Αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών θα συνοδεύσει ο Β΄Αντιπρόεδρος της Βουλής, Χαράλαμπος Αθανασίου.

Στο επίκεντρο επίσης θα τεθεί και ο τρόπος αποζημίωσης ιδιωτών και επιχειρήσεων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος