Πάτρα: Ο αποχαιρετισμός του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας στη Μάγια Λυμπεροπούλου

Με ένα συναισθηματικό κείμενο, συνοδευόμενο από βιογραφικά στοιχεία, αποχαιρετά το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας την ηθοποιό Μάγια Λυμπεροπούλου, η οποία υπήρξε η πρώτη καλλιτεχνική διευθύντριά του.

«Διακρίθηκε για το σημαντικό της έργο, για την επιλογή του ρεπερτορίου, για τις άρτιες παραστάσεις, για την καθιέρωση των θεατρικών Αναλογίων , των παράλληλων πολιτιστικών δράσεων , των καλαίσθητων εντύπων, αλλά κυρίως για την ικανότητά της  να δημιουργήσει ένα κοινό που είχε το πλεονέκτημα να έρθει σε επαφή με την τέχνη του θεάτρου , την απόλαυση της ζωντανής τέχνης, όπως έλεγε η ίδια στο άκουσμα της γλώσσας και τη γοητεία της χειρονομίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.

Και συνεχίζει:  «Ίσως το κείμενο που η ίδια υπογράφει τον Μάιο του 1989  για την πορεία , τη φυσιογνωμία και την προσφορά μιας θεατρικής δουλειάς δίνει το προσωπικό της στίγμα στο χώρο της τέχνης.

«Η αξία της διαδρομής μιας θεατρικής πράξης μετριέται και αποκτά νόημα και ουσία όχι από τις επιμέρους επιτυχίες ή αποτυχίες αλλά από τη θέση και τη συμπεριφορά μας απέναντι σε αυτά τα ερωτήματα… η αντίσταση ή η παράδοση στην ευκολία? Η δημαγωγία ή η επιλογή  να διαγράψεις μία πορεία ουρλιάζοντας σιωπηλά? … όλα όσα σε οδηγούν να καταλάβεις ότι ή ίδια  η θεατρική πορεία πρέπει και αξίζει τον κόπο να διανυθεί …»

Και στην Πάτρα η Μάγια Λυμπεροπούλου με την επιλογή των κλασικών έργων της νεότερης ευρωπαϊκής δραματουργίας σε καινούργιες αναγνώσεις όπως έγραψε η Ελένη Βαροπούλου, διαμόρφωσε  ένα ακμαίο θέατρο που πατά γερά στο παρόν και προμηνύει το δημιουργικό μέλλον, αλλά κυρίως φέρει την ανεξίτηλη σφραγίδα μιας μεγάλης μορφής του θεάτρου…».

Η παράσταση «Γυάλινος Κόσμος» του Τενεσί Ουίλιαμς ήταν η εναρκτήρια του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, με την Μ. Λυμπεροπουλού να δίνει από την πρώτη στιγμή το καλλιτεχνικό στίγμα της. Ακολούθησαν οι «Μικροαστοί» του Μαξίμ Γκόργκι και η «Τριλογία των παραθεριστών» του Κάρλο Γκολντόνι.

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, κ. Πέτρος Βάης,  o καλλιτεχνικός διευθυντής Λουκάς Θάνος και οι εργαζόμενοι του θεάτρου εξέφρασαν τη βαθιά θλίψη τους για την απώλεια της σπουδαίας ηθοποιού και πρώτης Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος