Κάρπαθος: Τίμησαν τον ήρωα πιλότο Κ. Ηλιάκη 16 χρόνια από τη θυσία του

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης συνδιοργάνωσαν το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας και οι Δήμοι Καρπάθου και Χανίων, με αφορμή τη συμπλήρωση 16 ετών από το θάνατο κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, του ήρωα Σμηναγού (Ι) Κωνσταντίνου Ηλιάκη και πραγματοποιήθηκαν στο χώρο του Μνημείου του, στο λιμάνι της Καρπάθου, παρουσία του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Χαρδαλιά.

Κάρπαθος: Τίμησαν τον ήρωα πιλότο Κ. Ηλιάκη 16 χρόνια από τη θυσία του

Ο Σμηναγός (Ι) Κωνσταντίνος Ηλιάκης έπεσε υπερασπιζόμενος τα κυριαρχικά δικαιώματα της Πατρίδας στις 23 Μαΐου 2006, κατά τη διάρκεια αναχαίτισης τριών τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, τα οποία είχαν παραβιάσει τον Εθνικό Εναέριο Χώρο έχοντας εισβάλλει στο FIR Αθηνών με κατεύθυνση προς την Κρήτη, όταν ένας εκ των τριών Τούρκων πιλότων, επιδεικνύοντας παντελή έλλειψη επαγγελματισμού και σεβασμού στους κανόνες ασφαλείας, πραγματοποίησε επικίνδυνο ελιγμό προκαλώντας τη σύγκρουση και την πτώση του αεροσκάφους F-16 του Ήρωα αεροπόρου μας, στη θαλάσσια περιοχή κοντά στην Κάρπαθο.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, μετά την τέλεση της επιμνημόσυνης δέησης, κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Ήρωα, ενώ στον χαιρετισμό του ανέφερε: «Εκπροσωπώντας την Ελληνική Κυβέρνηση και μεταφέροντας τον προσωπικό χαιρετισμό του κ. Πρωθυπουργού, αισθάνομαι βαθύτατα συγκινημένος που παρίσταμαι στη σημερινή εκδήλωση τιμής και μνήμης, για τον αξέχαστο πιλότο της Πολεμικής μας Αεροπορίας, Σμηναγό Κωνσταντίνο Ηλιάκη, έναν ατρόμητο μαχητή των αιθέρων, που θυσιάστηκε εν ώρα καθήκοντος, εκτελώντας με συνέπεια την αποστολή του. Η θυσία του αυτή, συνιστά αναμφίβολα απόδειξη της αυταπάρνησης που χαρακτηρίζει όλους τους πιλότους της Πολεμικής μας Αεροπορίας, σε έναν ιδιότυπο, ακήρυκτο «πόλεμο» με τους Τούρκους, ο οποίος μαίνεται για δεκαετίες στους αιθέρες».

Κάρπαθος: Τίμησαν τον ήρωα πιλότο Κ. Ηλιάκη 16 χρόνια από τη θυσία του«Σε αυτό το «πολεμικό» σκηνικό που στήνεται καθημερινά πάνω από το Αιγαίο, οι Έλληνες αεροπόροι, διαθέτοντας υψηλό φρόνημα, βαθιά αίσθηση καθήκοντος και ακατάβλητη πίστη στην αποστολή τους, δίνουν τη δική τους ξεχωριστή και ενίοτε επικίνδυνη μάχη, αντιμέτωποι ανά πάσα στιγμή με απρόβλεπτες και επικίνδυνες καταστάσεις, πετώντας με υπερηχητικές ταχύτητες σε οριακές συνθήκες και ρισκάροντας τη ζωή τους για την υπεράσπιση των εθνικών μας κυριαρχικών δικαιωμάτων», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, κεντρικός ομιλητής ήταν ο δήμαρχος Καρπάθου, Ιωάννης Νισύριος, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο αδελφός του Πεσόντα Ήρωα, Φίλιππος Ηλιάκης και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο οποίος εκπροσώπησε τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Στην εκδήλωση, την οποία τίμησαν με την παρουσία τους συγγενείς του Ήρωα Σμηναγού, παρόντες ήταν οι βουλευτές Δωδεκανήσου, Ιωάννης Παππάς (ως Εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων), Εμμανουήλ Κόνσολας, Βασίλειος – Νικόλαος Υψηλάντης, Νεκτάριος Σαντορινιός και Λέσβου Μαρία Κομνηνάκα, η Έπαρχος Καρπάθου – Ηρωικής Νήσου Κάσου, Καλλιόπη Νικολαΐδου, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης στον τομέα Μεταφορών και Επικοινωνιών, Κωνσταντίνος Γύπαρης, Μετά το πέρας των εκδηλώσεων, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Χαρδαλιάς, συνοδευόμενος από τον Διοικητή της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού & Νήσων Αντιστράτηγο Δημήτριο Χούπη, μετέβη στη νήσο Κίναρο, όπου σε ένδειξη τιμής και μνήμης κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο των τριών Ηρώων Πεσόντων κατά την εκτέλεση του καθήκοντος Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος