Δικαίωση από τα δικαστήρια της Πάτρας κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής

Την Πάτρα αφορά η πρώτη συλλογική αίτηση, σε πανελλήνια κλίμακα, που έγινε δεκτή κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής από ελληνικό δικαστήριο και δικαίωσε όσους είχαν προχωρήσει σε μαζική αγωγή.

Την απόφαση έλαβε το Μονομελές Πρωτοδικείο Πατρών και την υπόθεση την χειρίστηκε ο Πατρινός δικηγόρος Βασίλης Μάρκου.

Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε, ο Β. Μάρκου αναφέρει: “Δεκτή έγινε για δέκα Πατρινούς πολίτες συλλογική αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της Δ.Ε.Η. για την χρέωση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Το Μονομελές Πρωτοδικείο Πατρών έκανε δεκτό το αίτημα οικιακών καταναλωτών να μην διακοπεί η παροχή ρεύματος για όσο διάστημα δεν αποπληρώνεται η ρήτρα αναπροσαρμογής. Η αίτηση έγινε δεκτή μετά από απόρριψη αιτήματος για προσωρινή διαταγή που είχε συζητηθεί τον Ιούλιο. Πλέον, οι συγκεκριμένοι αιτούντες θα διεκδικήσουν σε επίπεδο τακτικής δικαιοσύνης την κατάργηση των χρεώσεων που αφορούσαν την ρήτρα και επιστροφή όσων ποσών έχουν ήδη καταβάλλει, με την προστασία που τους παρέχει η δικαστική απόφαση μέχρι τότε”.

Συγκεκριμένα, η απόφαση με εμπεριστατωμένη αιτιολογία πιθανολογεί τουλάχιστον ότι η συμπερίληψη αυτών των ποσών στους λογαριασμούς είναι πρώτιστα αντισυνταγματική και δευτερευόντως προέκυψε με αδιαφανή τρόπο με έναν μαθηματικό τύπο που την καθιστά καταχρηστική, λόγω του σύνθετου τρόπου υπολογισμού της.

Ειδικότερα, ως προς το τελευταίο, πιθανολογείται ότι ουδέποτε οι αιτούντες ενημερώθηκαν εκ των προτέρων και για την επιβολή της ρήτρας, αλλά και για τον τρόπο υπολογισμού της, γεγονός που την καθιστά ελέγξιμη ως αντίθετη στο δίκαιο του καταναλωτή, εθνικό και ενωσιακό. Το ελάττωμα αυτό σύμφωνα με το Δικαστήριο, συνιστά «ουσιώδη διατάραξη» της συμβατικής ισορροπίας με τέτοιο τρόπο, ώστε να προκαλείται ματαίωση τελικά του σκοπού της σύμβασης. Τέλος, το Μονομελές Πρωτοδικείο Πατρών, ξεπερνάει με επίσης ειδική αιτιολογία το γεγονός ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής έχει κριθεί σύμφωνη με τις επιταγές της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, επιφυλάσσοντας στα ίδια τα Δικαστήρια της χώρας την αυθεντική κρίση περί της νομιμότητάς της η μη. Ξεπερνάει επίσης ως επιχείρημα την επιδότηση από το κράτος μέρους της χρέωσης αναφέροντας ότι αυτή θεσπίστηκε εκ των υστέρων, καταλήγοντας οι καταναλωτές να κινδυνεύουν να υποστούν βαρύτατη προσβολή στην προσωπικότητά τους.

Ρεπορτάζ: Μιχάλης Βασιλάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος