Εταιρεία Ελλήνων Συγγραφέων Γερμανίας: Το μόνο όπλο που έχουμε ως Έλληνες είναι ο πολιτισμός μας

Στη «Φωνή της Ελλάδας», το ραδιόφωνο της ΕΡΤ για τους Έλληνες του εξωτερικού, και συγκεκριμένα στην εκπομπή «κουβέντες μακρινές» με τη Νατάσα Βησσαρίωνος, φιλοξενήθηκε ο συγγραφέας και πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων Γερμανίας κ. Μιχάλης Πατένταλης.

Αφορμή για τη συνέντευξη ήταν η πρόσκληση από την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής σε συνεδρίαση της, όπου παραβρέθηκε ο κ. Πατένταλης και ενημέρωσε τους Έλληνες βουλευτές για τη δράση της Εταιρείας.

“Έχουν πλέον αντιστραφεί οι όροι… Νομίζω ότι μας χρειάζεται η Ελλάδα. Οι Έλληνες της Γερμανίας, η ομογένεια εδώ, δεν είναι όπως οι πρώτοι μετανάστες που εργάζονταν για να βγάζουν τον επιούσιο, είναι καλλιτέχνες, είναι επιστήμονες, μπαίνουν μέσα στη γερμανική κοινωνία και μπορούν να «περνάνε» πλέον τις απόψεις τις ελληνικές ακόμη και εθνικού ενδιαφέροντος απόψεις, και αυτό πρέπει να το χρησιμοποιήσει η ελληνική πολιτεία. Βρισκόμαστε στο κέντρο της Ευρώπης, στο κέντρο των αποφάσεων, δημιουργούμε τη διπλωματία του πολιτισμού, που είναι το μεγαλύτερο όπλο που έχουμε στην ουσία ως Έλληνες, η γλώσσα και ο πολιτισμός μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων Γερμανίας και συμπλήρωσε “Ο πολιτισμός στη Γερμανία φέρνει τόσα χρήματα στον κρατικό προϋπολογισμό όσο και οι βιομηχανίες χημείας στη χώρα. Απασχολούνται 1.800.000 στον τομέα του πολιτισμού”.

Εταιρεία Ελλήνων Συγγραφέων Γερμανίας: Το μόνο όπλο που έχουμε ως Έλληνες είναι ο πολιτισμός μας
Ο Μιχάλης Πατένταλης, συγγραφέας και πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων Γερμανίας

Ο κ. Πατένταλης θεωρεί ότι δεν υπάρχει στρατηγική και συντονισμός στην πατρίδα μας. Ότι δεν έχουν απαντηθεί τα ερωτήματα: Πως θέλουμε να φαίνεται η Ελλάδα μας προς τα έξω; Πως θέλουμε να την προβάλλουμε;
Νομίζω ότι δεν υπάρχει μέχρι τώρα στρατηγική, συντονισμός για να προβληθεί η πολιτιστική μας ταυτότητα στο εξωτερικό. Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού έρχεται στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης και δεν έχει δειγματοληπτικά κάποια βιβλία μας (της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων Γερμανίας) στο περίπτερό του, να δείξει ότι και εδώ στη Γερμανία υπάρχουν Έλληνες συγγραφείς. Τέτοιες συνεργασίες μας ενδιαφέρουν, δεν μας ενδιαφέρει η οικονομική υποστήριξη. Και φυσικά η αναγνώριση από την πατρίδα. Εδώ μας αναγνωρίζει το γερμανικό κράτος, είμαστε ο μόνος ξένος φορέας στην επιτροπή για τις γερμανικές υποτροφίες της Ρηνανίας Βεστφαλίας και η Ελλάδα να μην γνωρίζει την ύπαρξή μας… Είναι λυπηρό” τόνισε ενώ παραδέχτηκε ότι “γίνονται κινήσεις και μεγάλη προσπάθεια από τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, τον κ. Χρυσουλάκη, την κα. Παπαδάτου, αλλά δεν αρκεί…”.

Ο πολιτισμός και η γλώσσα που κουβαλάμε είναι πολύ βαριά κληρονομιά και δεν γίνεται να την πετάμε έτσιΔεν γίνεται να μιλούν σε συνέδρια Γερμανοί καθηγητές για την ελληνική γλώσσα και εμείς να μην έχουμε ελληνικά σχολεία…» κατέληξε ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων Γερμανίας κ. Μιχάλης Πατένταλης.

Σημειώνεται, ότι η Εταιρεία Ελλήνων Συγγραφέων Γερμανίας ιδρύθηκε από τη Νίκη Αναστασιάδη Αντενάιερ (την εκδότρια του οίκου “Ρωμιοσύνη” της Γερμανίας) μαζί με άλλους συγγραφείς το 2001 στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος