Αντ. Τσουρδαλάκης: “Το μεγάλο στοίχημα είναι να διασώσουμε την ελληνική γλώσσα”

Μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης σήμερα, Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022, έλαβε χώρα στη “Φωνή της Ελλάδας” για το θέμα της Κρητικής μετανάστευσης στην Αυστραλία και τις δράσεις των Κρητών της Ωκεανίας.

Καλεσμένος στην εκπομπή “Κουβέντες Μακρινές” ο πρόεδρος της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Ν. Ζηλανδίας κ. Αντώνης Τσουρδαλάκης, απάντησε στις ερωτήσεις της Νατάσας Βησσαρίωνος και του Γιάννη-Στέλιου Τζιρβελάκη, για τους ομογενείς της Μεγαλόνησου.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του, τα οποία βασίζονται σε έρευνα που έχει διεξάγει ο ίδιος ο πατέρας του κυρίου Τσουρδαλάκη, ο πρώτος Κρητικός πάτησε το πόδι του στην Αυστραλία το 1838, ενώ λίγο παραπάνω από έναν αιώνα μετά, το 1956 ιδρύθηκε ο πρώτος σύλλογος Κρητών στην Μελβούρνη. Σημειώνεται ότι το 2023 αναμένεται να κυκλοφορήσει το βιβλίο του πατέρα του, του κ. Σωκράτη Τσουρδαλάκη για τους πρώτους μετανάστες από την μεγαλόνησο στην Αυστραλία.

Σήμερα η Ομοσπονδία απαριθμεί δέκα κρητικά σωματεία από όλη την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως ανέφερε ο κ. Τσουρδαλάκης στη Μελβούρνη ζουν περίπου 15.000 Κρητικοί. “Η πρώτη γενιά των Κρητών μεταναστών, όπως οι γονείς μου, κατάφεραν να μεταλαμπαδεύσουν στα παιδιά τους, την αγάπη για την Κρήτη, τις αξίες, τον πολιτισμό και την ιστορία της Μεγαλονήσου. Έτσι σήμερα η Ομοσπονδία αλλά και όλοι οι κρητικοί σύλλογοι διοικούνται από Κρήτες δεύτερης γενιάς όπως είμαι εγώ… Βασικοί φάροι μεταλαμπάδευσης της πλούσιας παράδοσης αποδείχθηκαν η οικογένεια, το ελληνικό σχολείο και η θρησκεία, παράγοντες με τους οποίους ελπίζουν να εμπνεύσουν και την επόμενη γενιά Κρητικών της Αυστραλίας” τόνισε ο κ. Τσουρδαλάκης ενώ όπως είπε το μεγάλο στοίχημα είναι να διασωθεί η ελληνική γλώσσα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ταχυδρομείο της Αυστραλίας τίμησε την επέτειο των 80 χρόνων της “Μάχης της Κρήτης” με ένα αναμνηστικό μετάλλιο και φάκελο ενώ στη Μελβούρνη, στο Περθ και στην Καμπέρα, υπάρχουν Ελληνοαυστραλιανά μνημεία για τη Μάχη της Κρήτης.

Τέλος ο κ. Τσουρδαλάκης ανήγγειλε ότι η Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας διοργανώνει Summer Studies στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης για νέους Κρητικούς από όλο τον κόσμο.

Ακούστε τη συνέντευξη:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος