“Επαφή με τις ρίζες” 20 νέοι κρητικής καταγωγής επισκέπτονται την Ελλάδα

Η Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας διοργανώνει ταξίδι για νέους και νέες κρητικής καταγωγής, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους νέους και νέες μας να επισκεφθούν την Ελλάδα και, κυρίως, τον τόπο καταγωγής τους, να θαυμάσουν τα αξιοθέατα της πατρίδας μας, αλλά και να ζήσουν την κρητική φιλοξενία.

Το ταξίδι θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο, με πρώτο σταθμό την Αθήνα όπου οι απόδημοι νέοι από την Αυστραλία θα φιλοξενηθούν από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επισκέψεις στην Αεροπορική Βάση Τανάγρας, τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας, την Σχολή Πυροβολικού καθώς και το Στρατόπεδο “Γεωργίου Τζαβέλα” όπου εδρεύει η Προεδρική Φρουρά. Τους νέους θα υποδεχθεί ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, στην Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων. Παράλληλα, θα υπάρχουν και μία σειρά από άλλες επίσημες συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας.

Σημειώνεται ότι η Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας συνεργάζεται στενά με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμύνης εδώ και πολλές δεκαετίες στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων της Μάχης της Κρήτης αρχής γενομένης από το 1978. Η άρτια συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια έμελλε να φέρει την υλοποίηση του προγράμματος φιλοξενίας του ΓΕΕΘΑ προς τα Κρητικόπουλα της Αυστραλίας, το οποίο θα συνεχιστεί και το 2024 κατά τις σχολικές διακοπές τον μήνα Σεπτέμβριο. Αργότερα, το συγκεκριμένο πρόγραμμα φιλοξενίας της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, σε συνεργασία με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, θα ανοίξει για όλα τα Ελληνόπουλα της Αυστραλίας.

Το ταξίδι της κρητικής νεολαίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της ομογενειακής εφημερίδας “Νέος Κόσμος” θα συνεχιστεί στην Κρήτη. Συγκεκριμένα, οι απόδημοι θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα φιλοξενίας που διοργανώνεται από την Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα φιλοξενίας της ΓΓΑΕΔΔ, το οποίο θα διεξαχθεί στο πλαίσιο του 6ου Συνεδρίου Κρητών “Όπου Γης”, στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου, θα συμμετέχουν συνολικά πενήντα νέοι κρητικής καταγωγής από την ομογένεια της Αυστραλίας, των ΗΠΑ, της Ευρώπης και Νότιας Αφρικής.

Το πρόγραμμα φιλοξενίας στην Κρήτη περιλαμβάνει εκτός από την παρακολούθηση του Συνεδρίου, επισκέψεις και ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, αξιοθέατα και μνημεία, βιωματική προσέγγιση ηθών και εθίμων, γαστρονομίας, μουσικής παράδοσης και παραδοσιακών χορών.

Οι συμμετέχοντες θα επισκεφθούν εκτός από τον Άγιο Νικόλαο, τα Χανιά, το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο. Έχει επίσης προγραμματιστεί να γίνει ένα οδοιπορικό στα μονοπάτια των ANZACs, τιμώντας έτσι την μεγάλη προσφορά των Αυστραλών και Νεοζηλανδών στρατιωτών κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και την Ελληνοαυστραλιανή συμμαχία. Επιπλέον, μια ιδιαίτερη εκδήλωση θα διοργανώσει η Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας στην Επαρχία Αποκορώνου αφιερωμένη στους πρώτους τρεις Κρητικούς που έφτασαν στην Αυστραλία και κατάγονταν από την συγκεκριμένη επαρχία, ενώ θα τιμηθούν για πρώτη φορά από τους Απόδημους Κρήτες της Ωκεανίας, οι κορυφαίοι στιχουργοί της Κρήτης σε ειδική εκδήλωση στο Σπήλι του Ρεθύμνου με τον Δήμο Αγίου Βασιλείου.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα βοηθήσει στην σύσφιξη των δεσμών των νέων αποδήμων με τον τόπο καταγωγής τους αλλά και θα δοθεί η ευκαιρία να έρθουν οι νέοι σε άμεση επαφή με την Ελλάδα βιώνοντας τον ελληνικό και κρητικό τρόπο ζωής. Η γνωριμία με την ιστορία και τον πολιτισμό, τις λαϊκές παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα της Κρήτης θα είναι ένα αναπόσπαστο και ιδιαίτερο κομμάτι αυτής της εμπειρίας.

Πηγή: Νέος Κόσμος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος