Σύντομα σε διαβούλευση το ασφαλιστικό νομοσχέδιο – Τί προβλέπει για νέες και καταβαλλόμενες συντάξεις (pdf)

Ενιαίους κανόνες για όλους τους ασφαλισμένους σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αλλά και για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, φέρνει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση, ίσως και εντός της ημέρας.

Όσον αφορά στο νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, το προτεινόμενο σύστημα προστατεύει τους εργαζόμενους με τουλάχιστον 25 έτη ασφάλισης και αποδοχές έως 1.000 ευρώ, οι οποίοι αναμένεται να δουν μία αύξηση στις νέες συντάξεις από 5 έως και 50 ευρώ, σε σχέση με το ισχύον σύστημα.

Στον αντίποδα, φαίνεται να επηρεάζονται οι υψηλόμισθοι, όσοι είχαν μεγάλες μειώσεις μισθών τα τελευταία χρόνια και οι εργαζόμενοι με περισσότερα από 36 έτη ασφάλισης.

Έτσι, ασφαλισμένος με συντάξιμο μισθό 700 ευρώ και 42 έτη ασφάλισης, σύμφωνα με τα παραδείγματα του υπουργείου εργασίας, θα λάβει σύνταξη 711 ευρώ, δηλαδή θα έχει ποσοστό αναπλήρωσης 101,5%, ενώ εργαζόμενος με τα ίδια χρόνια ασφάλισης και με συντάξιμο μισθό 1.500 ευρώ, θα έχει ποσοστό αναπλήρωσης 72,3%. Η σύνταξή του δηλαδή θα είναι 1.085 ευρώ.

Οι κύριοι θιγόμενοι είναι εκείνοι οι οποίοι θα έχουν αρκετά έτη ασφάλισης και υψηλές αποδοχές εργασίας και άρα συντάξιμες αποδοχές για τους οποίους οι μειώσεις μεσοσταθμικά θα ξεκινούν από το 10% και θα φτάνουν μέχρι και το 35%.

Οι καταβαλλόμενες συντάξεις, όπως αναφέρει το κυριακάτικο φύλλο της Αυγής που προδημοσίευσε μέρος του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, διασφαλίζονται πλήρως στα σημερινά τους επίπεδα, καθώς τυχόν επιπλέον ποσό που θα προκύψει από τον επανυπολογισμό τους, θα συνεχίσει να καταβάλλεται ως προσωπική διαφορά και μετά το 2018.

Το νομοσχέδιο προβλέπει και ρήτρα ανάπτυξης, κάτι που σημαίνει ότι προβλέπεται η δυνατότητα το ύψος των μελλοντικών, αλλά και των σημερινών συντάξεων να αυξάνεται σε βάθος χρόνου, ανάλογα με τον ρυθμό ανάπτυξης και τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Η εθνική σύνταξη προσδιορίζεται στα 384 ευρώ για 20 έτη ασφάλισης. Στο ποσό αυτό θα προστίθεται το λεγόμενο ανταποδοτικό κομμάτι, για το οποίο θα λαμβάνονται πλέον υπόψιν είτε οι εισφορές που έχουν καταβληθεί σε όλο τον εργασιακό βίο, είτε οι εισφορές που έχουν καταβληθεί από το 2002 και μετά, καθώς για τα προηγούμενα χρόνια δεν υπάρχουν μηχανογραφημένα στοιχεία για τον ιδιωτικό τομέα.

Σχετικά με το ακανθώδες ζήτημα των καταβαλλόμενων επικουρικών συντάξεων, οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Το νέο ανώτατο πλαφόν για τις κύριες συντάξεις διαμορφώνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στις 2.050 ευρώ και για το άθροισμα κύριας και επικουρικής στις 3.000 ευρώ.

Πηγή ΕΡΤ1, Ρεπορτάζ Μαρίνα Παπαδάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος