Ο ΥΠΟΙΚ στο Λονδίνο προς άγραν… επενδυτών (vid)

Aνταπόκριση της Ευδοξίας Λυμπέρη

Σε αναζήτηση επενδυτών βρέθηκε ο Υπουργός Οικονομικών για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και για την μακροχρόνια ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Περίπου 120-130 επενδυτές παρέστησαν στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Ελληνική Πρεσβεία στο Λονδίνο, η Deutsche Bank και η Merrill Lynch. Ο κος Τσακαλώτος τους παρουσίασε τον οδικό χάρτη ανάπτυξης της ελληνικής κυβέρνησης και εξήγησε την απόφαση του Γιούρογκρουπ. Για τον υπουργό οικονομικών οι διαβουλεύσεις είχαν θετικό πρόσημο και υπήρχε βούληση για επίλυση των προβλημάτων με συμβιβασμούς. Μάλιστα αποκάλυψε ότι οι «θεσμοί θα έρθουν με νέα πρόταση» χωρίς να δώσει περαιτέρω πληροφορίες για την μορφή που μπορεί να έχει αυτή.

Η επενδυτική κοινότητα του Λονδίνου είχε πολλές ερωτήσεις για την οργάνωση του οικονομικού προγράμματος και για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Συγκεκριμένα έδειξαν ενδιαφέρον για την ανακεφαλοποίηση, για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, για τη λύση του χρέους και για το αναπτυξιακό μοντέλο της κυβέρνησης. «Αν αυτά τα τρία πάνε καλά και παρουσιάσουμε ένα καλό αναπτυξιακό πρόγραμμα τον Μάρτιο του 2016 δεν υπάρχει λόγος η Ελλάδα να μην επιστρέψει στην ανάπτυξη το β´ εξάμηνο του 2016 και η ελληνική οικονομία να αλλάξει σελίδα» είπε ο κος Τσακαλώτος στους Έλληνες ανταποκριτές αποκαλύπτοντας ότι ήταν περισσότερο αισιόδοξος όταν βγήκε από τη συνάντηση, από ότι ήταν όταν μπήκε.

Η λύση ήταν ο στόχος και για τις δύο πλευρές στις Βρυξέλλες και παρόλο που η ελληνική κυβέρνηση πήρε προθεσμία για την εφαρμογή των προ απαιτούμενων, ο κος Τσακαλώτος αποκάλυψε ότι οι θεσμοί θα κάνουν άλλη πρόταση καθώς οι συμβιβασμοί είναι αναγκαίοι και υπάρχει πολύ καλή προδιάθεση για να βρεθεί λύση. Όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια, αυτά διαχωρίζονται σε στεγαστικά και άλλα, όπως επιχειρηματικά. Τα πρώτα, που βρίσκονται στην επικαιρότητα και αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων δεν χαρακτηρίζονται τοξικά, καθώς οι προοπτικές ανάπτυξης πολύ γρήγορα θα τα καταστήσουν «πράσινα» και δεν ανησυχούν τους επενδυτές αλλά ούτε και τους τραπεζίτες, υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός από το Λονδίνο.

Στο ακαδημαϊκό περιβάλλον όπου διέπρεψε πριν αναλάβει πολιτικό ρόλο, ο υπουργός έδωσε στο London School of Economics μία ομιλία με θέμα «Οικονομική Δυσχέρεια: Η Αριστερά στην κυβέρνηση*». Ανάμεσα στους ακροατές ήταν και ο πρώην ηγέτης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ, γνωστός για τις λίγο περισσότερο αριστερές θέσεις του από ότι οι κεντροαριστεροί συνάδελφοι του, και ο οποίος χαρακτήρισε λακωνικά την ομιλία «πολύ καλή».

Στην διάρκεια της ομιλίας ο κος Τσακαλώτος είχε την δυνατότητα να αναπτύξει τι σημαίνει μία αριστερή κυβέρνηση στην διαχείριση οικονομικής κρίσης. Οι προκλήσεις που προκύπτουν είναι γενικότερα η δημιουργία χώρου για λύσεις στα μεγάλα προβλήματα όπως για παράδειγμα στον τομέα της υγείας που δοκιμάζεται στην κρίση αλλά και στον τομέα της επιχειρηματικότητας. Εκεί θα πρέπει να δίνεται χώρος για εναλλακτικά πειράματα όπως η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με την παράλληλη αντιμετώπιση του κόστους και της κοινωνικής ανισότητας με την οποία αυτή συνδέεται. Ή να συνδεθεί η κοινωνική με την οικονομία της αλληλεγγύης απ’ όπου θα προκύψουν νέα μοντέλα παραγωγής.

Το θέμα του χρέους, τέλος δεν θα μπορούσε να λείπει από την ομιλία αλλά και τις ερωτήσεις του ακροατηρίου. Ο Υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι η συζήτηση για το χρέος είναι πολιτική, και ανέφερε για ακόμη μια φορά ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμβαδίζει με την βασική γραμμή της κυβέρνησης, που είναι η ελάφρυνση τους χρέους με αίτημα άμεσης λύσης ώστε να προσελκυσθούν μακροχρόνιες επενδύσεις στην χώρα, ενώ στη λύση θα πρέπει να περιλαμβάνονται χαμηλά επιτόκια, περίοδος χάριτος 15 με 20 χρόνια και ίσως ρήτρες ανάπτυξης, ώστε να υπάρχουν επενδύσεις στη χώρα. «Θα πρέπει να δοθεί μία τελική λύση αλλιώς το χάσμα που δημιουργείται μπορεί να οδηγήσει την κατάσταση πίσω στην αρχή».

*“Economic Blues: The Left in Government Times”

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος