Οι Θεσμοί «πετάνε την μπάλα» στην Αθήνα

Στο γήπεδο της Ελλάδας πετάνε για ακόμα μία φορά την μπάλα οι Θεσμοί, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές, ενώ υποβαθμίζουν την επιστροφή του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ερωτηθείς σχετικά με την αποχώρηση των κλιμακίων του ΔΝΤ από τις Βρυξέλλες, παρέπεμψε σε δήλωση του ίδιου του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος νωρίτερα είπε ότι δεν ερμηνεύεται αυτή η κίνηση ως αποχώρηση από το ελληνικό πρόγραμμα καθώς το ίδιο το Ταμείο,  δήλωσε πως παραμένει σε πλήρη συνεργασία με την Ελλάδα.

Παράλληλα  επανέλαβε τις δηλώσεις του Ζ.Κ. Γιούνκερ στο γαλλικό ραδιόφωνο πως μια συμφωνία είναι αναγκαία και πως η μπάλα είναι τώρα στο ελληνικό γήπεδο, ενώ διέψευσε όπως και η ελληνική κυβέρνηση, συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων της Ελλάδας και των θεσμών στην Αθήνα.

Σε ό,τι αφορά τις εναπομείνασες αποκλίσεις μεταξύ των δύο πλευρών, ο κ.  Σχοινάς δήλωσε πως ο πρόεδρος Γιούνκερ εξήγησε στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ποια είναι η πιθανή διαδικασία για την εξεύρεση λύσης, η οποία να μπορεί να γίνει αποδεκτή από τα 19 κράτη μέλη και αυτή περιλαμβάνει τους τρεις θεσμούς.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, οι συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της θα ξεκινήσουν και πάλι, πρώτα σε τεχνικό επίπεδο και μετά σε πολιτικό.

Το ζήτημα εξετάστηκε και κατά τη συνάντηση που είχε ο κ. Γιούνκερ, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, κατά την οποία ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  έθεσε στον Αλέξη Τσίπρα, ένα αριθμό παρατηρήσεων και προτάσεων τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει.

Ερωτηθείς κατά πόσο είναι δυνατή μια συμφωνία τις επόμενες ημέρες, ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι η συμφωνία είναι απαραίτητη, προσθέτοντας ότι «η μπάλα είναι στο ελληνικό γήπεδο».

Όσον αφορά την διαπραγμάτευση, ο  πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ότι περιμένει από την Αθήνα να υποβάλει «σοβαρές προτάσεις» για δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, χαρακτηρίζοντας παράλληλα ως «απαράδεκτη» την στάση της ελληνι9κής κυβέρνησης  να  απορρίψει τις προτάσεις που κατατέθηκαν από τον ίδιον και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι η επιτυχία της διαπραγμάτευσης εξαρτάται από τους Έλληνες, ζητώντας ουσιαστικά για κάθε πρόταση που απορρίπτεται ισοδύναμη πρόταση.

Παράλληλα όπως και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, τόνισε ότι η  αναχώρηση της αντιπροσωπείας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ουάσινγκτον δεν σημαίνει ότι το Ταμείο εγκαταλείπει την Ελλάδα, αλλά πως χωρίς παραχωρήσεις από την πλευρά της Ελλάδας δεν υπάρχουν και πολλά να συζητηθούν.

Τέλος η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, πρότρεψε εκ νέου όλες τις πλευρές που συμμετέχουν στις ελληνικές διαπραγματεύσεις να συνεχίσουν να συνομιλούν για να επιλύσουν τα προβλήματα της Ελλάδας, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι συνομιλίες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος