Γ. Βαρουφάκης: Το Eurogroup της Πέμπτης πέρασε στην ιστορία ως μια χαμένη ευκαιρία

Αποκαλυπτικός σχετικά με όσα έγιναν στο Eurogroup του Λουξεμβούργου είναι ο Γιάνης Βαρουφάκης σε άρθρο του στους Irish Times. Όπως αναφέρει, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν επέτρεψε να ακουστούν οι ελληνικές προτάσεις, τη στιγμή που οι ομόλογοί του είχαν άγνοια, όχι μόνο για τις ελληνικές, αλλά και για τις προτάσεις των θεσμών. O μόνος που διαμαρτυρήθηκε, σύμφωνα με τον Γιάνη Βαρουφάκη, ήταν ο Ιρλανδός υπουργός.

Την παρουσίασή του, ακολούθησε εκκωφαντική σιωπή, γράφει ο κ. Βαρουφάκης. Όπως αναφέρει, δεν του επετράπη να μοιραστεί με κανέναν άλλο υπουργό τις γραπτές προτάσεις της Ελλάδας: «Στη δική του διαμαρτυρία, θα ήθελα να προσθέσω και τη δική μου: δεν μου επετράπη να μοιραστώ με τον κ. Νούναν ή με οποιοδήποτε άλλο υπουργό οικονομικών, τις δικές μας γραπτές προτάσεις. Όπως ο Γερμανός ομόλογός μας θα επιβεβαίωνε αργότερα, οποιαδήποτε έγγραφη πρόταση προς οποιοδήποτε υπουργό Οικονομικών από την Ελλάδα ή από τους θεσμούς θα ήταν “απαράδεκτη”, αφού θα έπρεπε να κατατεθεί στη Γερμανική Βουλή και έτσι θα ακύρωνε τη χρησιμότητά της ως μέρος της διαπραγματευτικής διαδικασίας».

«Η Ευρωζώνη κινείται με μυστηριώδεις τρόπους», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης: «Βαρυσήμαντες αποφάσεις υπογράφονται από υπουργούς Οικονομικών που παραμένουν στο σκοτάδι όσον αφορά στις λεπτομέρειες των αποφάσεών τους, ενώ μη εκλεγμένοι αξιωματούχοι παντοδύναμων θεσμών κλείνονται σε μονόπλευρες διαπραγματεύσεις με μια κυβέρνηση που αγωνίζεται μόνη της».

«Φαίνεται λες και η Ευρώπη έχει αποφανθεί ότι οι εκλεγμένοι υπουργοί Οικονομικών δεν είναι ικανοί να συλλάβουν το βάθος της τεχνικής λεπτομέρειας – καλύτερα να το αφήσουμε σε «ειδικούς» που αντιπροσωπεύουν τους θεσμούς και όχι τους λαούς. Είναι να απορεί κανείς πως μια τέτοια διευθέτηση μπορεί να είναι αποτελεσματική, πόσο μάλλον έστω και επιφανειακά δημοκρατική», υπογραμμίζει ο υπουργός Οικονομικών.

Πηγές: ΕΡΤ1, The Irish Times

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος