EWG το απόγευμα με ανοιχτό το ενδεχόμενο Συνόδου Κορυφής

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μια έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για την Ελλάδα, πιθανότατα την Κυριακή ή την Δευτέρα, αφήνουν με δηλώσεις τους σε διεθνή μέσα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Επισήμως η ΕΕ, μέσω του εκπροσώπου της Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, δηλώνει αναρμόδια στο να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ τονίζει ότι δεν υπάρχει καμία εξέλιξη στην διαπραγμάτευση, καθώς, από την Κυριακή έως σήμερα, δεν έγιναν ανταλλαγές προτάσεων και κειμένων.

Ο κ. Σχοινάς διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη, αν χρειαστεί, να εξετάσει οποιαδήποτε πρόταση της Ελλάδας.

Η έκτακτη συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής, πάντως θα πραγματοποιηθεί, μόνο αν στο Eurogroup, της Πέμπτης, δεν υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη για τη διαπραγμάτευση.

Το απόγευμα είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του Euro Working Group, που προετοιμάζει το Eurogoup. Εάν οι εκπρόσωποι των ΥΠΟΙΚ, της Ευρωζώνης, καταλήξουν στο ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία Ελλάδα-θεσμών τότε οι ελπίδες για κάτι θετικό την Πέμπτη εκμηδενίζονται.

Από εκεί και πέρα και με την κλεψύδρα του χρόνου να τελειώνει, η σύγκλιση μιας Συνοδού Κορυφής , μπαίνει στην ατζέντα των Ευρωπαίων ηγετών, ως μια ύστατη λύση για να κοπεί ο γόρδιος δεσμός της διαπραγμάτευσης.

Την ίδια ώρα Ευρωπαίοι ηγέτες με δηλώσεις τους, εκδηλώνουν την αγωνία τους για την πορεία της διαπραγμάτευσης.

H Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Χαβιέ Μπετέλ, επανέλαβε ότι θα κάνει ότι είναι δυνατόν , για να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη.

Ωστόσο με μια δόση απογοήτευσης, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν πολλά νέα για την Ελλάδα, ενώ παρέπεμψε στο Eurogroup της Πέμπτης, λέγοντας ότι χρειάζεται πλήρης συγκέντρωση στη συνάντηση και ει δυνατόν οι τρεις θεσμοί να συμφωνήσουν με την Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου σημείωσε ότι «όσο συζητούμε, υπάρχει ελπίδα». Σημείωσε, ωστόσο, ότι «πρέπει να βγει και κάτι από αυτή τη συζήτηση, αν απλώς γίνονται ωραίες συναντήσεις, αυτό δεν αρκεί πλέον».

Απαισιόδοξος εμφανίστηκε ο Φινλανδός πρωθυπουργός Γιούχα Σίπιλα, λέγοντας ότι θα χρειαζόταν ένα θαύμα για να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της πριν εκπνεύσει η προθεσμία στα τέλη Ιουνίου.

Αποκάλυψε επίσης ότι στο περιθώριο της συνόδου της Ε.Ε. την περασμένη εβδομάδα συζητήθηκε και το ενδεχόμενο μιας ελληνικής χρεοκοπίας. «Αρκετές χώρες έχουν προετοιμαστεί σε θεωρητικό επίπεδο για αυτό», είπε.

Ο Επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί χαρακτήρισε πλήγμα για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και την Ευρωζώνη αν μια χώρα βγει από το ευρώ.

«Ως ευρωπαϊστής είμαι προσηλωμένος σε δυο χαρακτηριστικά του ευρώ: Το πρώτο είναι η ακεραιότητά του και το δεύτερο η μη αναστρεψιμότητά του» δήλωσε από το βήμα συνεδρίου που διοργάνωσε το ευρωπαϊκό έντυπο Politico στις Βρυξέλλες.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς συνέστησε σύνεση στις διαπραγματεύσεις, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχουν γρήγορες και εύκολες λύσεις» και, αναφερόμενος στις προτάσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, επισήμανε ότι «αν ο Α. Τσίπρας δεν συμφωνήσει σε αυτή τη δίκαιη προσφορά, αμαρτάνει έναντι του λαού του και θέτει σε κίνδυνο ολόκληρη την Ευρώπη- δεν ενεργεί έτσι ένας υπεύθυνος πολιτικός άνδρας».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος