Β. Αρτινοπούλου, εγκληματολόγος: Το παιδί είναι θύμα αυτού του εγκλήματος – Διαταξική η ενδοοικογενειακή βία (video)

«H εισαγγελέας θα κρίνει με βάσει το συμφέρον του παιδιού και να μη ξεχνάμε ότι το παιδί είναι θύμα αυτού του εγκλήματος», δήλωσε στην ΕΡΤ η Βασιλική Αρτινοπούλου, καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και πρόσθεσε ότι «αυτά τα δύο ποιοτικά στοιχεία λαμβάνονται υπόψη. Δεν μπορούμε να κάνουμε καμία υπόθεση αυτή τη στιγμή».

Μιλώντας για το θέμα της ενδοικογενειακής βίας στην εκπομπή “Συνδέσεις” η Βασιλική Αρτινοπούλου παραδέχθηκε ότι είναι ένα υπαρκτό ζήτημα στην Ελλάδα.

“Το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας είναι υπαρκτό και στην Ελλάδα. Δυστυχώς ακόμα και σήμερα που έχουμε μεγαλύτερα επίπεδα ευαισθητοποίησης και καταγγελίας, αυτό το έγκλημα παραμένει κρυφό και μη καταγγελλόμενο».

Και όπως δήλωσε η επιστήμονας, από πρόσφατη ερεύνα που έγινε στην Ελλάδα φαίνεται ότι τον καιρό της πανδημίας, «το 60 – 70% των θυμάτων κακοποίησης δεν καταγγέλλουν πουθενά ούτε σε γραμμές υποστήριξης, ούτε στην αστυνομία τη θυματοποίηση που υφίστανται μέσα στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Είναι γυναίκες οι οποίες ξεφεύγουν από το στερεότυπο που έχουμε. Η ενδοοικογενειακή βία  είναι διαταξική και θύματα είναι γυναίκες που είναι κάτοχοι μεταπτυχιακών σπουδών. Είναι ανεξάρτητες οικονομικά και παρόλα αυτά δεν καταγγέλλουν την κακοποίηση τους».

Π. Μπαλακτάρης: Αναμένω την αναπαράσταση του εγκλήματος, παρουσία ανακριτού – εισαγγελέα

Από την πλευρά του ο δικηγόρος Παναγιώτης Μπαλακτάρης, απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει περίπτωση ο καθ’ ομολογία δράστης της δολοφονίας της συζύγου του στα Γλυκά Νερά να κατηγορηθεί και για κακοποίηση ανηλίκου υποστήριξε ότι «θα μπορούσε να ελεγχθεί από την εισαγγελία και αυτή η κατηγορία. Η πραγματικότητα είναι ότι οι κατηγορίες που του έχουν αποδοθεί είναι πολύ βαριές και οδηγούν σε πολυετείς ποινές καθείρξεων. Μάλιστα, η ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση σημαίνει ισόβια κάθειρξη».

Σχολιάζοντας ο κ. Μπαλακτάρης το θέμα της ημέρας είναι «με το βλέμμα στη δίκη. Σήμερα απολογείται ο κατηγορούμενος ενώπιον του ανακριτή, είναι στο σπουδαιότερο στάδιο συλλογής αποδεικτικού υλικού. Ο ανακριτής έχει κάθε εξουσία να ερευνήσει το κάθε τι. Αναμένω να διαταχθεί και αναπαράσταση του εγκλήματος, δηλαδή να οδηγηθεί ο καθ’ ομολογία δράστης στο σπίτι στο οποίο έκανε ότι έκανε, παρουσία ανακριτή και εισαγγελέα και να δείξει το πώς ακριβώς έγινε το αδίκημα. Με την αναπαράσταση θα μπορούσε να υπάρχει μια πλήρης αποτύπωση του τι συνέβη, πότε συνέβη, πώς συνέβη και το γιατί; Η προσπάθεια της υπεράσπισής του κατατείνει στο να υπάρξει καλύτερη μεταχείριση όταν έρθει η ώρα εκδίκασης της υποθέσεως από το μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο».

Αναφορικά με τις κατηγορίες οι οποίες βαρύνουν τον κατηγορούμενο, ο κ. Μπαλακτάρης είπε ότι είναι δίκαιες και μπορεί να επιφέρουν πραγματική ποινή φυλάκισης είκοσι ετών.

Μιλώντας, τέλος, για τη μικρή Λυδία ο γνωστός δικηγόρος επισήμανε ότι «θα υπάρχει πάντα το άγος του ότι ο πατέρας του παιδιού σκότωσε τη μάνα του και το ότι ο πατέρας του βρίσκεται στη φυλακή ως ο καθ’ ομολογία δολοφόνος. Οι προσπάθειες της Πολιτείας θα πρέπει να συγκλίνουν στο να υπάρχει μια μεταχείριση του παιδιού ώστε να παρασχεθεί όποια βοήθεια από ειδικούς χρειάζεται. Είναι κρίμα να καταστραφεί άλλη μια ψυχή».

Γλ. Τσοπανίδου: Ο εισαγγελέας διατάσσει κοινωνική έρευνα προς τους συγγενείς του παιδιού

«Είναι σημαντικό να υπάρχει μια συνεργασία της οικογένειας με έναν ειδικό για να κατανοήσει και να καταλάβει τι είναι αυτό που του συνέβη το παιδί», δήλωσε η Γλυκερία Τσοπανίδου.

Μιλώντας στην ΕΡΤ για το ποιες είναι οι διαδικασίες που ακολουθούνται σε αντίστοιχες περιπτώσεις η κοινωνική λειτουργός από το “Χαμόγελο του Παιδιού” ανέφερε ότι “ο εισαγγελέας διατάσσει κοινωνική έρευνα προς τους συγγενείς του παιδιού προκειμένου να διαπιστώσει αν υπάρχει ένα ασφαλές περιβάλλον όπου το παιδί να μπορεί να διαμείνει. Αν δεν βρεθεί ανάδοχη οικογένεια, σε εύλογο χρονικό διάστημα που εξαρτάται κυρίως από την ηλικία του παιδιού, τότε πηγαίνει σε κάποιο χώρο παιδικής προστασίας όπου και πάλι περιμένει είτε πάλι αναδοχή είτε και υιοθεσία».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος