Τζο Μπάιντεν: Μη αναστρέψιμη διαδικασία η ανεξαρτησία του Κοσόβου

Ο υποψήφιος για το αξίωμα του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προαναγγέλλει διαφοροποίηση στην προσέγγιση του ζητήματος του Κοσόβου από αυτήν που έχει η κυβέρνηση Τραμπ. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το εκλογικό του επιτελείο με τίτλο «το όραμα του Τζο Μπάιντεν για την Αλβανία και το Κόσοβο» και η οποία σήμερα μεταδίδεται από όλα τα ΜΜΕ στη Πρίστινα, αναφέρεται ότι θα υπάρξει μία πιο ισορροπημένη αντιμετώπιση του Κοσόβου και της Σερβίας «αποκαθιστώντας την αρχή του δικαίου και τη ισότητας στις σχέσεις των δύο χωρών».

Στο “μανιφέστο” του Μπάιντεν αφού γίνεται μία εκτενή αναφορά στην συμβολή του για την ανατροπή του καθεστώτος Μιλόσεβιτς στην Σερβία και την υποστήριξη της εκστρατείας των βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας επισημαίνεται ότι «η ανεξαρτησία του Κοσόβου είναι μη αναστρέψιμη διαδικασία». Υπογραμμίζεται ότι ο Μπάιντεν υποστηρίζει την ανάγκη συνέχισης του διαλόγου Βελιγραδίου –Πρίστινας και επισημαίνεται ότι σε συνεργασία με την ΕΕ θα εργαστεί, με στόχο την σταθερότητα στην περιοχή, «για να βρεθεί δίκαιη λύση και να επιτευχθεί συνολική συμφωνία που θα σέβεται την εδαφική ακεραιότητα του Κοσόβου και θα προσβλέπει στην αμοιβαία αναγνώριση». Στην ανακοίνωση του εκλογικού επιτελείου του Μπάιντεν αναφέρεται επίσης ότι από την θέση του προέδρου των ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να καταργηθεί άμεσα από την ΕΕ η βίζα για τους πολίτες του Κοσόβου και να λάβει το Κόσοβο ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Σημειώνεται ότι δημοσιογραφικοί κύκλοι στην Πρίστινα αλλά και στο Βελιγράδι αμφισβητούν την αυθεντικότητα της συγκεκριμένης ανακοίνωσης με δεδομένο ότι δεν έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της προεκλογικής εκστρατείας του Τζο Μπάιντεν.

Βελιγράδι, 19/10/2020 (του ανταποκριτή της ΕΡΤ Νίκου Πέλπα)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος