Θέμα ημερών οι αποφάσεις για τα μέτρα στήριξης των οδηγών – Τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι

Με την τιμή της αμόλυβδης να έχει αυξηθεί κατά 20 λεπτά μέσα σε ένα μήνα, το οικονομικό επιτελείο βάζει στο τραπέζι την επέκταση του fuel pass και τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων.

Καταγράφοντας ένα ακόμη ιστορικό υψηλό η μέση τιμή της αμόλυβδης έφτασε τα 2,37 ευρώ το λίτρο και σε ορισμένα νησιά, όπως Αλόννησο, Κάλυμνο, Σαντορίνη, Φολέγανδρο, Μήλο, η τιμή αγγίζει ή και ξεπερνά τα 2,8 ευρώ το λίτρο.

Η κυβέρνηση μετρά τα δημοσιονομικά περιθώρια, προκειμένου να καταλήξει στο νέο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι η παράταση της επιδότησης καυσίμων μέσω του fuel pass με παράλληλη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων και αύξηση του ποσού.

Σε σχέση με την αρχική εφαρμογή του fuel pass που αφορούσε το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει την παράταση του μέτρου για ακόμα 3 μήνες και την αύξηση του ορίου των 30.000 ευρώ ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, προκειμένου να μεγαλώσει ο αριθμός των 2,2 εκατ. δικαιούχων. Επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο να αυξηθεί το ποσό της ενίσχυσης το οποίο στην πρώτη φάση κυμαινόταν από 40 έως και 55 ευρώ ανάλογα με τον τόπο κατοικίας και το εάν επιλέξει κάποιος ή όχι την ψηφιακή κάρτα πληρωμής.

Αύριο Πέμπτη, εν τω μεταξύ, ανακοινώνεται ο πληθωρισμός για το μήνα Μάιο, που αναμένεται να πλησιάσει το 12%. Την ίδια στιγμή, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι στη χώρα μας ο πληθωρισμός θα αγγίξει φέτος το 8,8% σε μέσα επίπεδα.

Ρεπορτάζ: Άκης Αθανασόπουλος, Φανή Καλαθάκη

Πόσο θα φτάσει η τιμή ενός βαρελιού πετρέλαιο;

Αν κρίνουμε από την πρόβλεψη που έκανε πριν από λίγο η Goldman Sachs, ένα βαρέλι πετρελαίου μπορεί να φτάσει στα 140 δολάρια το βαρέλι από 72 που είχε πέρυσι και ενώ ήδη έχει καταγραφεί αύξηση 75% σε σχέση με πέρυσι.

Η αμόλυβδη στη Mεσόγειο, ο δείκτης που καθορίζει πόσο πληρώνουμε ένα λίτρο βενζίνης εδώ στην Ελλάδα, έχει ήδη αυξηθεί κατά 168% σε έναν χρόνο και η πρόβλεψη είναι ότι θα ξεπεράσει τα 1.500 δολάρια ο τόνος από τα 1.353 δολάρια που είναι σήμερα.

Αυτό, αν επιβεβαιωθεί θα φτάσει στη λιανική, οπότε ένα λίτρο αμόλυβδης μπορεί να φτάσει να κοστίζει ακόμη και 2,6 με 2,7 ευρώ το λίτρο.

Και αυτό δεν είναι το μόνο μέτωπο ανησυχίας. Ενώ η ΕΚΤ χαράσσει αύριο χρονοδιάγραμμα για τις αυξήσεις των επιτοκίων, η Ελλάδα δανείστηκε σήμερα με πολύ αυξημένο επιτόκιο μέσω της έκδοσης ετήσιου εντόκου γραμματίου ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου εκτοξεύτηκε και στο 4% για πρώτη φορά από το 2019.

Επιμέλεια: Θάνος Τσίρος

Επιχείρηση «Θερμοστάτης»

Τα κτίρια του Δημόσιου τομέα μπαίνουν σε τροχιά εξοικονόμησης ενέργειας που είναι μονόδρομος εν μέσω ενεργειακής κρίσης

Την Πέμπτη ΥΠΕΝ και Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνουν την άμεση εφαρμογή σχεδίου για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στο Δημόσιο τομέα προκειμένου να μειωθούν και τα υπέρογκα κόστη, ορίζοντας υπεύθυνο κτιρίου

Το σχέδιο θα εφαρμοστεί στα κτίρια της κεντρικής διοίκησης: υπουργεία, ανεξάρτητες αρχές, όπου θα πρέπει να γίνεται σωστή συντήρηση των συστημάτων ψύξης και θέρμανσης.
Ο θερμοστάτης το καλοκαίρι δεν πρέπει να πέφτει κάτω από τους 27 βαθμούς και το χειμώνα όχι πάνω από τους 19.

«Η εξοικονόμηση ενέργειας στο δημόσιο τομέα έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτή την εποχή και νομίζω ότι οι Δημόσιοι φορείς μπορούν να ανταποκριθούν μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας με ένα πολύ στοχευμένο τρόπο συστηματικά και νομίζω ότι έχει αξία να υπάρχουν και μετρήσιμοι στόχοι. Αν τώρα αυτό συνοδευτεί και με κάποιο κίνητρο ίσως τα πράγματά να είναι καλύτερα», δηλώνει στην ΕΡΤ ο καθηγητής Φυσικής Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών Κώστας Καρτάλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό κίνητρο θα υπάρξει στους δήμους οι οποίοι θα δουν αύξηση στις χρηματοδοτήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό εάν καταφέρουν να εξοικονομήσουν ενέργεια από τον οδοφωτισμό και τη λειτουργία των αντλιοστασίων ύδρευσης και αποχέτευσης.

Στο κτίριο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης η αρμόδια υπηρεσία παρακολουθεί αδιαλείπτως τη λειτουργία των ενεργειακών σε πραγματικό χρόνο μέσω υπολογιστή.

«Μπορούμε να ρυθμίσουμε κεντρικά τη θερμοκρασία που θέλουμε στο χώρο όλες αυτές τις παραμέτρους», αναφέρει ο προϊστάμενος Μηνανολογικών της ΕΡΤ, Παναγιώτης Αθανασόπουλος.

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο σε όλα τα κτίρια του Δημοσίου. Πολλά από αυτά είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρα, τα κλιματιστικά ξεχνιούνται ανοιχτά και μετά το τέλος του ωραρίου και διαθέτουν παρωχημένα συστήματα ψύξης και θέρμανσης. Μέσω του προγράμματος ΗΛΕΚΤΡΑ θα αναβαθμιστούν ενεργειακά τα κτίρια της κεντρικής διοίκησης του Δημοσίου επιτυγχάνοντας οικονομία στην κατανάλωση ενέργειας.

Η έκθεση του προγράμματος COPERNICUS κατατάσσει το Μάιο του 2022, τον 5ο θερμότερο στην ιστορία και εκτιμά πως φέτος θα σπάσουν όλα τα θερμοκρασιακά ρεκόρ.

Την ίδια ώρα οι πάγοι στην Ανταρκτική κατέγραψαν υποχώρηση 8% ενώ η Ασία βιώνει πρωτόγνωρο κύμα καύσωνα για την εποχή.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Χριστοφιλίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος