Τα στοιχήματα της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ – «Απαραίτητος σύμμαχος η Ελλάδα» το μήνυμα Αμερικανών αξιωματούχων

Το πλαίσιο των στόχων της επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες, εν μέσω της κρισιμότερης για το δυτικό κόσμο συγκυρίας του 21ου αιώνα, έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν της Ουάσινγκτον, λίγες μόλις ώρες πριν από τη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν. Συνομιλώντας με τον αναλυτή και δημοσιογράφο Ντέιβιντ Ιγκνάσιους, ο πρωθυπουργός παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις για όλα τα θέματα αιχμής, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν ετεροπροσδιρίζεται από την Τουρκία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε ξανά τις αιτίες της καθαρής θέσης της Ελλάδας κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ενώ σχηματοποίησε τον κομβικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα για την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο.

Μιλώντας νωρίτερα στο MSCNBC ο Κυριάκος Μητσοτάκης στηλίτευσε την τουρκική στάση έναντι του αιτήματος Σουηδίας και Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Στην Ουάσινγκτον είναι και ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος αύριο Τρίτη συναντάται με τον Άντονι Μπλίνκεν, με την Ανατολική Μεσόγειο, τα ενεργειακά, τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τα Δυτικά Βαλκάνια να κυριαρχούν στην ατζέντα. Ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί και με τον ειδικό απεσταλμένο του Αμερικανού προέδρου για την κλιματική αλλαγή Τζον Κέρι.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

Ενημέρωση Μπάιντεν για την συστηματική παραβατικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο

Οι κύριοι Μητσοτάκης και Μπάιντεν, σε μία γεωπολιτική συγκυρία που διαμορφώνεται από τις προεκτάσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στα μέτωπα της ασφάλειας, της ενέργειας και της οικονομίας, θα συζητήσουν για μία ευρεία γκάμα θεμάτων. Και ο πρωθυπουργός σε αυτό το ραντεβού κορυφής αναμένεται ότι θα φέρει στην πρώτη γραμμή μία Ελλάδα που αλλάζει, που αποτελεί σταθερό σύμμαχο και εταίρο σε ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση. Μία Ελλάδα αξιόπιστη, που αποτελεί ισχυρή δύναμη σταθερότητας και ασφάλειας σε μία κρίσιμη περιοχή του παγκόσμιου χάρτη. Στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.

Στο Λευκό Οίκο, οι κύριοι Μητσοτάκης και Μπάιντεν θα φέρουν στην πρώτη γραμμή, τις εξελίξεις:

– στο ουκρανικό μέτωπο
– τη διεύρυνση της Συμμαχίας, με την είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας
– το ενεργειακό και τις κινήσεις της χώρας μας που θα τη μετατρέψουν σε κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο
– την οικονομία και τις επενδύσεις, με τον κ. Μητσοτάκη να μεταφέρει το μήνυμα μίας Ελλάδας που αλλάζει και είναι ελκυστικός προορισμός επενδύσεων
– την περαιτέρω ενδυνάμωση της αμυντικής συνεργασίας, με το βλέμμα να εστιάζει στο ενδεχόμενο αγοράς F-35 ή συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα της συμπαραγωγής
– τις προκλήσεις της Τουρκίας.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ενημερώσει τον κ. Μπάιντεν για τα κύματα παραβατικότητας της Άγκυρας και τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο, που όχι μόνο ακυρώνουν και δεν υπηρετούν τα όσα συζητήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, αλλά δοκιμάζουν και θέτουν σε κίνδυνο τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μία κρίσιμη περίοδο.

αποστολή στη Ουάσιγκτον Δημήτρης Γκάτσιος

Μήνυμα ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς εταίρους την περιοχή, η πρόσκληση Μητσοτάκη

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα κατευθυνθεί αμέσως στο Οβάλ Γραφείο όπου θα τον περιμένει ο πρόεδρος Μπάιντεν. Θα γίνουν ολιγόλεπτες δηλώσεις μπροστά στις κάμερες και στη συνέχεια η δημοσιογραφική αποστολή θα αποχωρήσει, θα γίνει η κατ’ ίδιαν συνάντηση και αμέσως μετά η διευρυμένη με τις αντιπροσωπείες στην αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου.

Από την αμερικανική πλευρά θα πλαισιώνουν τον πρόεδρο μεταξύ άλλων ο κ. Σάλιβαν σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας και ο νέος πρέσβης ο κ. Τσούνης. Τα μεσάνυχτα Ελλάδος γίνεται δεξίωση στην Ανατολική πτέρυγα του Λευκού Οίκου, προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού. Εκεί θα γίνουν δηλώσεις και από τους δυο ηγέτες κυρίως για την σημασία και την ιστορικότητα των δεσμών των δυο χωρών.

Επί της ουσίας της συνάντησης, στον Λευκό Οίκο θέλουν με αυτή την πρόσκληση του Έλληνα πρωθυπουργού, να στείλουν μήνυμα διεθνώς ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς εταίρους της Αμερικής στην περιοχή μας (αρκεί να δει κανείς ποιους ηγέτες συναντά τις τελευταίες εβδομάδες εδώ στον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος Μπάιντεν). Και ακόμη περισσότερο αν λάβουμε υπόψη μας την αυριανή ιστορική ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο. Δεν είναι μια ευκαιρία που έχουν πολλοί ηγέτες.

Τα θέματα που πρωτίστως ενδιαφέρουν την αμερικανική πλευρά είναι η Ουκρανία και σε αυτό το πλαίσιο θεωρούν εξαιρετικά σημαντική την υποστηρικτική στάση της Ελλάδας που δεν δίστασε λεπτό να συνταχθεί στο πλευρό αυτού του μεγάλου συνασπισμού. Αυτό είναι το ένα. Το δεύτερο και ίσως το σημαντικότερο είναι ότι η Σούδα και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχουν αναδειχθεί σε αναντικατάστατα κέντρα για την εξυπηρέτηση των νατοϊκών και συμμαχικών δυνάμεων. Δηλαδή η αμυντική συνεργασία σε μια κρίσιμη στιγμή για την παγκόσμια σταθερότητα έχει ενισχυθεί με τον πλέον επίσημο τρόπο μέσω και της επικυρωμένης πια αμυντικής συμφωνίας Αμερικής- Ελλάδος.

Ως απόρροια αυτού του πολέμου έχουμε και την ραγδαία επιτάχυνση των ενεργειακών εξελίξεων στην Ευρώπη και σε αυτόν τον τομέα και πάλι η Ελλάδα προβάλλει ως χώρα που προσφέρει λύσεις, που βοηθάει γείτονες, που γίνεται σημείο εισόδου και γέφυρα μεταφοράς αέριου στα Βαλκάνια και την νοτιοανατολική Ευρώπη, που μπορεί με λίγα λόγια να παίξει κομβικό ρόλο στο νέο ενεργειακό τοπίο που επιχειρείται να διαμορφωθεί στην Ευρώπη μακριά από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο είναι ένα θέμα που απασχολεί τους Αμερικανούς πολύ. Μπορεί να μην τους ακούμε να εκφράζονται δημοσίως με έντονο τρόπο κατά της Τουρκίας γι’ αυτό το θέμα, όμως η στάση της Τουρκίας εκτός από προκλητική και αντιπαραγωγική θεωρείται και επικίνδυνη γιατί βάζει σε κίνδυνο την συνοχή της συμμαχίας σε μια στιγμή που η Ουάσιγκτον θέλει όλη την προσοχή της στραμμένη στην Ουκρανία.

Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός θα μεταφέρει καθαρά τους προβληματισμούς μας και τις ανησυχίες μας – σε μια στιγμή μάλιστα όπου υπάρχει ένα κλίμα στην κυβέρνηση υπέρ της πώλησης η της αναβάθμισης των F16 – είναι πολύ σημαντικό και δεν αποκλείεται να παίξει και κάποιον ρόλο στην λήψη των τελικών αποφάσεων κυρίως επειδή οι Αμερικανοί ακούν με προσοχή το επιχείρημα ότι είτε τα αναβαθμισμένα είτε τα καινούργια F-16 η Τουρκία τα θέλει για να παρενοχλεί και να εκφοβίζει γείτονες.

ανταπόκριση από Ουάσιγκτον: Λένα Αργύρη

Οι Αμερικανοί δεν θα «πετάξουν στα σκουπίδια» την Τουρκία

Κάνουν λάθος όσοι πιστεύουν ότι οι Αμερικανοί «θα πετάξουν στα σκουπίδια» την Τουρκία επειδή έχουν αναβαθμιστεί οι ελληνομερικανικές σχέσεις, τονίζει ο διπλωματικός συντάκτης της ΕΡΤ Νίκος Μελέτης.

Σίγουρα όμως ο κ. Μητσοτάκης, θα βρει ευήκοα ώτα στην Ουάσιγκτον αναλύοντας το παράδοξο ότι η Ελλάδα και η ασφάλεια στην περιοχή απειλούνται από μια κατ’ όνομα σύμμαχο του ΝΑΤΟ. Και σ’ αυτό το κλίμα έχει βοηθήσει πολύ ο κ. Ερντογάν.

Στη σύγκρουση της Δύσης με τη Ρωσία υπάρχει ένα πάρα πολύ ισχυρό επιχείρημα, επισημαίνει ο κ. Μελέτης: ο αναθεωρητισμός μαζί με τον αυταρχισμό πρέπει να είναι σταθερά στο στόχαστρο της διεθνούς κοινότητας. Και όταν μιλάμε για αναθεωρητισμό και αυταρχισμό, δεν αφορά μόνο τον κ. Πούτιν αλλά και τον επίδοξο μιμητή του, τον κ. Ερντογάν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος