Συρία: Αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ καταγγέλλουν το κρατικό SANA και ΜΚΟ

Ενεργοποίηση συστοιχιών της συριακής αντιαεροπορικής άμυνας, για να αποκρούσουν «ισραηλινή επίθεση» στην περιοχή της Δαμασκού, αναφέρουν το  συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αν και δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή υλικές ζημιές μέχρι στιγμής, το πρακτορείο μετέδωσε ότι αργά χθες το βράδυ, ισραηλινά αεροσκάφη εκτόξευσαν πυραύλους από «τον εναέριο χώρο του Λιβάνου».

Νωρίτερα ακούστηκαν «εκρήξεις στη Δαμασκό», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για «ισχυρές εκρήξεις στη Δαμασκό και γύρω από την πόλη» στα «ισραηλινά πλήγματα εναντίον στρατιωτικών θέσεων» των συριακών ένοπλων δυνάμεων.

Κατά τη ΜΚΟ αυτή, στόχοι έγιναν τομέας «κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού» και «μια πτέρυγα της συριακής πολεμικής αεροπορίας στην περιοχή Ντουμάιρ», περίπου πενήντα χιλιόμετρα από τη Δαμασκό, όπου «σημειώθηκαν εκρήξεις σε αποθήκες όπλων».

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, «πλήγματα έγιναν επίσης στο νότιο τμήμα της επαρχίας Χομς», στην κεντρική Συρία, ενώ «εκρήξεις ακούστηκαν στις επαρχίες Χάμα και Λαττάκεια», στο βόρειο και στο βορειοδυτικό τμήμα της εμπόλεμης χώρας.

Μάλιστα η οργάνωση υποστηρίζει πως «τα πλήγματα είχαν αποτέλεσμα ανθρώπινες απώλειες στη Χομς, όπου σωστικά συνεργεία στάλθηκαν στις εγκαταστάσεις που επλήγησαν», χωρίς ωστόσο να δώσει συγκεκριμένο απολογισμό θυμάτων.

«Πρόκειται για τα πρώτα ισραηλινά πλήγματα στη Συρία μετά τον πρόσφατο πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας», ανάμεσα στο Ισραήλ και την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, σχολίασε  ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,  Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού –ο οποίος σπανίως αναγνωρίζει πως εξαπολύει πλήγματα στη Συρία– περιορίστηκε να πει στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δεν θα σχολιάσει «πληροφορίες προερχόμενες από το εξωτερικό».

Αφότου ξέσπασε η ένοπλη σύρραξη στη γειτονική Συρία το 2011 το Ισραήλ έχει προχωρήσει σε εκατοντάδες αεροπορικά πλήγματα στο συριακό έδαφος, βάζοντας στο στόχαστρο θέσεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, των ιρανικών δυνάμεων και του λιβανέζικού σιιτικού ένοπλου κινήματος Χεζμπολάχ, συμμάχων του.

Εξ άλλου είναι γνωστές  οι επαναλαμβανόμενες διακηρύξεις της  ισραηλινής κυβέρνησης ότι δεν θα επιτρέψει το έδαφος της Συρίας να μετατραπεί σε προγεφύρωμα των δυνάμεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, ορκισμένου εχθρού του εβραϊκού κράτους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, Sputnik

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος