Στις φλόγες η Ανατολική Ιερουσαλήμ – Ολονύκτιες συγκρούσεις με δεκάδες τραυματίες

Τουλάχιστον 90 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε νέες συγκρούσεις που συνεχίστηκαν με την ισραηλινή αστυνομία να κάνει χρήση  κανονιών νερού και “πλαστικών σφαιρών” ενάντια σε πλήθη Παλαιστινίων που πέταγαν πέτρες. Το περασμένο 24ωρο τα επεισόδια άφησαν περισσότερους από 200 τραυματίες στην Πλατεία Τεμενών στην Ιερή Πόλη.

ΗΠΑ, Ρωσία, Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσαν σε αυτοσυγκράτηση και τερματισμό της βίας στην Ανατολική Ιερουσαλήμ  και στον παλαιστινιακό τομέα της πόλης, κατεχόμενο από το Ισραήλ για περισσότερα από 50 χρόνια.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου πεδίο σύγκρουσης ήταν η συνοικία Σεΐχ Τζάρα, στην Πύλη της Δαμασκού και στο Μπαμπ αλ Ζάχρα.

Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε νωρίτερα χθες ότι περιόρισε την πρόσβαση στην Παλιά Πόλη της Ανατολικής Ιερουσαλήμ για να αποτρέψει Παλαιστίνιους να «συμμετέχουν σε βίαιες ταραχές».

«Το Ισραήλ ενεργεί υπεύθυνα για τη διαφύλαξη του νόμου και της τάξης στην Ιερουσαλήμ διασφαλίζοντας παράλληλα την ελευθερία της θρησκευτικής λατρείας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε συνάντηση με αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας.

Για εβδομάδες,  οι Παλαιστίνιοι διαδηλώνουν ενάντια στους περιορισμούς πρόσβασης που επέβαλε το Ισραήλ σε ορισμένες περιοχές κατά τη διάρκεια της μουσουλμανικής γιορτής του Ραμαζανιού και την πιθανή έξωση Παλαιστινίων από την Σεΐχ Τζάρα.

Την Παρασκευή, βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ Παλαιστινίων προσκυνητών και Ισραηλινών αστυνομικών που εισέβαλαν σε χώρο της Πλατείας Τεμενών.

Εικόνες που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμφάνιζαν αστυνομικούς να εισβάλουν στον χώρο και να ρίχνουν χειροβομβίδες κρότου λάμψης σε κτίρια, όπου προσευχόντουσαν πιστοί, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών.

Οι αστυνομικοί έκλεισαν τις πόρτες του τεμένους αλ-Άσκα, εμποδίζοντας την πρόσβαση σε πιστούς για μια ώρα, σημείωσε  δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η ισραηλινή αστυνομία ανέφερε 18 τραυματίες στις τάξεις της.

Τα επεισόδια ήταν τα πιο βίαια μετά από εκείνα του 2017, όταν το Ισραήλ αποφάσισε να τοποθετήσει ανιχνευτές μετάλλων στην είσοδο του χώρου, πριν εγκαταλείψει τα σχέδιά του.

Η Χαμάς, το ισλαμικό κίνημα που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, κάλεσε τους Παλαιστινίους να παραμείνουν στην Πλατεία Τεμενών μέχρι την Πέμπτη – την τελευταία ημέρα του Ραμαζανιού – και απείλησε το Ισραήλ με επιθέσεις αν το Ανώτατο Δικαστήριο επικυρώσει, με απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί τη Δευτέρα, τις εξώσεις στη Σεΐχ Τζάρα.

Εμπρηστικά μπαλόνια εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα προς το νότιο Ισραήλ. Δεν προκάλεσαν ζημιές, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Η Σαουδική Αραβία κατήγγειλε αυτές τις πιθανές εξώσεις. Το Ιράν, η Τυνησία, το Πακιστάν και η Αίγυπτος καταδίκασαν τις ισραηλινές ενέργειες.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε το Ισραήλ κράτος «στυγνής τρομοκρατίας» .

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος