ertnews.gr

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση του σ/ν για το επιτελικό κράτος (video)

05/08 20:40
Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση του σ/ν για το επιτελικό κράτος (video)

(EUROKINISSI)

Νόμος του κράτους αναμένεται να γίνει αύριο το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτους, η συζήτηση του οποίου άρχισε σήμερα στην Ολομέλεια με τη διαδικασία του επείγοντος. Το νομοσχέδιο προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, με τον τέως πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να εξαπολύει σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση.

Είναι το πρώτο νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση Μητσοτάκη και που ένα μεγάλο μέρος του συστηματοποιεί και κωδικοποιεί, σε ένα ενιαίο νομοθέτημα, το σύνολο των διατάξεων που διέπουν την οργάνωση, τη λειτουργία και τη διαφάνεια της κυβέρνησης, των κυβερνητικών οργάνων και της κεντρικής δημόσιας διοίκησης.

«Έχουμε ένα συνεκτικό σχέδιο το οποίο θα μπορούσε να δημιουργήσει συνθήκες εκσυγχρονισμού και ανασυγκρότησης της χώρας», ανέφερε στη συζήτηση του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος, o υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Ο υπουργός δεν παρέλειψε ωστόσο να υπογραμμίσει ότι «αυτό εξαρτάται πολύ, προφανώς, από την εφαρμογή που θα τύχει» και ότι «είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο αλλά θα πρέπει όλοι να συμφωνήσουν, πως όπως έχει δομηθεί το ελληνικό κράτος, απαιτεί ριζικές τομές και αυτές οι τομές δεν θα έρθουν συντηρητικά, με σημειακές παρεμβάσεις αλλά με μια συνολική παρέμβαση που θα φέρνει το κράτος ένα βήμα μπροστά».

«Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα, συνιστά μια θεσμική λαθροχειρία. Βαφτίζεται νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, ένα νομοσχέδιο που βάλλει ευθέως ενάντια στο δημοκρατικό έλεγχο και τη διάκριση των εξουσιών», είπε ο Α. Τσίπρας και μίλησε για «σκληρά συγκεντρωτικό μοντέλο» κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη ότι θέλει «τις υπερεξουσίες εις βάρος του δημοκρατικού ελέγχου, εις βάρος τελικά της ίδιας της Βουλής». «Αυτές οι παρεμβάσεις από τη Μεταπολίτευση και μετά, δεν έχουν ξαναγίνει», προσέθεσε.

Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας καταθέτει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για σειρά διατάξεων του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος, όπως ανακοίνωσε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Το αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας υποβάλλεται στα άρθρα για τον υπηρεσιακό γραμματέα, τα άρθρα για τους γενικούς και τους ειδικούς γραμματείς, για τη μεταβατική διάταξη που καταργεί το μητρώο για τα επιτελικά στελέχη και τη διαδικασία που είναι σε εξέλιξη στο ΑΣΕΠ. Ονομαστική ψηφοφορία καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ και για το σύνολο του κεφαλαίου του νομοσχεδίου για τη νέα Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version