Προβληματισμοί για τον τρόπο ανοίγματος των χώρων εστίασης και των θεάτρων – Tι δηλώνουν οι εκπρόσωποι φορέων (video)

Τις σοβαρές ενστάσεις τους για την κατάσταση που διαμορφώνεται από 1η Ιουλίου με το άνοιγμα των χώρων εστίασης και των θεάτρων διατύπωσαν στην ΕΡΤ ο Χρήστος Κουδούνης, μέλος της “Πρωτοβουλίας Εστίασης Θεσσαλονίκης” και ο Διονύσης Παναγιωτάκης, πρόεδρος της Ένωσης Θεατρικών Παραγωγών.

«Υπάρχουν δύο ατοπήματα. Καλούνται όλοι οι άνθρωποι της εστίασης να επιλέξουν τους πελάτες τους με βάσει αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι, πράγμα που κατά τη γνώμη μας έπρεπε να το έχουν κάνει οι κυβερνώντες και το δεύτερο τους επωμίζουν και με ένα εποπτικό ρόλο», δήλωσε στην εκπομπή «Από τις Έξι», ο κ. Καρβούνης.

Το μέλος της «Πρωτοβουλίας Εστίασης Θεσσαλονίκης» εξέφρασε σοβαρές ενστάσεις για τον τρόπο ανοίγματος της αγοράς: «Με ποιον τρόπο θα νουθετήσουμε τον πελάτη να μη εισέλθει στο κατάστημά μας αν δεν είναι εμβολιασμένος; Γιατί δεν παίρνει την απόφαση η κυβέρνηση να πει ότι στους χώρους μπαίνουν όλοι οι εμβολιασμένοι ή όλοι με μέτρα; Δεν τέθηκε κανένα ζήτημα για το προσωπικό των καταστημάτων; Δεν θα πρέπει να υπάρχει κάποιο πρωτόκολλο με το προσωπικό; Το 37% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι σε μια λειτουργία είναι ελλιπής η προσέλευση του κόσμου, όταν μάλιστα σε πολλές επιχειρήσεις το μεγαλύτερο κοινό, οι νέοι, είναι ανεμβολίαστο. Εμείς λέμε είναι δουλειά της κυβέρνησης να παίρνει αποφάσεις και εμείς να τις υλοποιούμε, είτε διαφωνούμε είτε όχι. Δεν είναι δουλειά δική μας να κάνουμε επιλογή και να ερχόμαστε σε αντιπαράθεση με τους πελάτες που έρχονται στα μαγαζιά μας, γιατί δεν είναι δεδομένοι. Ούτε μπορούμε να είμαστε ελεγκτικός μηχανισμός. Ο επιχειρηματίας θα ζητάει ταυτότητα; Θα ταυτοποιεί τον κάθε πελάτη; Θα καλέσουμε την αστυνομία αν κάποιος είναι αρνητής; Να πάρει πολιτική θέση η κυβέρνηση. Ενάμιση χρόνο είμαστε πολύ ταλαιπωρημένοι. Έχουμε ανοίξει από τον Μάιο και ακόμα δεν έχουμε πάρει το 7,5% που υποτίθεται ότι θα δινόταν στην εστίαση για να επανεκκινήσει. Υπάρχουν επιχειρήσεις που λειτουργούν με το σωληνάκι…».

Διστακτικός ως προς τον τρόπο εφαρμογής των μέτρων στις θεατρικές παραστάσεις φάνηκε στις δηλώσεις του ο Διονύσης Παναγιωτάκης, πρόεδρος της Ένωσης Θεατρικών Παραγωγών – ΕΝ.ΘΕ.ΠΑ.

«Είναι ένα μέτρο το οποίο το βλέπουμε κάπως αισιόδοξα. Εμείς μέχρι να ξεκινήσει η θεατρική περίοδος μαθαίναμε τι θα ισχύσει την τελευταία στιγμή. Και αυτό μας χάλαγε τον προγραμματισμό. Αν αυτά τα μέτρα ισχύσουν ως έχουν, τουλάχιστον ξέρουμε τι θα αντιμετωπίσουμε τον Οκτώβριο. Αυτό ισχύει για τους κλειστούς χώρους. Αν τον Οκτώβριο δεν υπάρχει η μετάλλαξη Δ, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πράγμα και να πούμε ότι το 85% στους εμβολιασμένους ή το 50% (της χωρητικότητας) σε μεικτή χρήση είναι κάτι που δεν μας βρίσκει αντίθετους».

Ο έλεγχος του κόσμου έχει φοβερές δυσκολίες

‘Όπως τόνισε ο κ. Παναγιωτάκης, ο έλεγχος του κόσμου έχει φοβερές δυσκολίες. «Πώς θα ελέγχεις το εισιτήριο; Θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος. Από την άλλη, θα βάλουμε μια προϋπόθεση να είναι εμβολιασμένο το εποχιακό προσωπικό».

Όσον αφορά το αν μπορεί ένας θεατρικός επιχειρηματίας να κάνει μια παράσταση αποκλειστικά για εμβολιασμένους ο πρόεδρος της Ένωσης Θεατρικών Παραγωγών ήταν κατηγορηματικός: «Σήμερα που μιλάμε να κάνουμε μια παράσταση μόνο για εμβολιασμένους είναι πάρα πολύ δύσκολο, γιατί δεν θα έχει πληρότητα ώστε να αποσβεστεί η παράσταση. Τα προβλήματα είναι στον έλεγχο του κόσμου. Δεν μπορείς να αποκλείσεις κάποιον που να δει την παράσταση. Ως επιχείρηση δεν ξέρω ποιο ποσοστό είναι εμβολιασμένοι και τους ενδιαφέρει να δουν θέατρο. Αυτό δεν μπορεί να μου το πει κανένας. Το κάθε έργο έχει ειδικό κοινό. Οι επιχειρήσεις που λειτουργούν τώρα ή θα ανοίξουν το χειμώνα είναι ταλαιπωρημένες και δεν έχουν πάρει τίποτα ουσιαστικά για να αντέξουν από την επιδότηση των κενών θέσεων. Ουσιαστικά ο πνιγμένος κρέμεται από τα μαλλιά».

Απαντώντας στην ερώτηση των δημοσιογράφων  για το εάν θα προτρέψει τους συντελεστές μιας παράστασης να εμβολιαστούν, ο κ. Παναγιωτάκης δήλωσε ότι αυτό ήδη ισχύει. “Τα μέλη της ΕΝ.ΘΕ.ΠΑ και οι ηθοποιοί είμαστε εμβολιασμένοι. Αναγκαστικά το κάνουμε αυτό”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος