ertnews.gr

ΠΟΥ – κορονοϊός: ‘Ωρα σκληρών αποφάσεων για την Ευρώπη – Νέα αρνητικά ρεκόρ

16/09 18:30
ΠΟΥ – κορονοϊός: ‘Ωρα σκληρών αποφάσεων για την Ευρώπη – Νέα αρνητικά ρεκόρ

Τον θάνατο τουλάχιστον 936.095 ανθρώπων σε όλο τον κόσμο έχει προκαλέσει ο κορονοϊός, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, ενώ σε 29.633.590 ανέρχονται τα κρούσματα, εκ των οποίων τουλάχιστον τα 19.787.400 θεωρούνται σήμερα ότι έχουν ιαθεί. Στην Γαλλία κλείνουν σχολεία και το Ισραήλ μπαίνει σε καραντίνα. Οι ΗΠΑ, η Ινδία και η Βραζιλία, έχουν το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο, ωστόσο η Ευρώπη πρέπει να πάρει “σκληρές αποφάσεις”, όπως προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε παράλληλα ότι η νόσος COVID-19 εξαπλώνεται σε ανησυχητικούς ρυθμούς σε ορισμένα τμήματα του βόρειου ημισφαιρίου, λίγους μήνες πριν από την περίοδο της εποχικής γρίπης, κατά τους χειμερινούς μήνες. «Βλέπουμε να αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, σε μονάδες εντατικής θεραπείας, ιδίως στην Ισπανία, τη Γαλλία, το Μαυροβούνιο, την Ουκρανία και σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ”, τόνισε η Μαρία βαν Κέρκοβ, εκ των επικεφαλής του ΠΟΥ.

Από την πλευρά του, ο Μάικ Ράιαν, ο αξιωματούχος του ΠΟΥ για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, συνέστησε στους πολίτες, που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να προσβληθούν από την Covid-19, να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης.

Στην Ιταλία, το “κόκκινο” επέστρεψε στη Λομβαρδία τη Γένοβα, το Λάτσιο και τη Ρώμη, όπου το νέο αρνητικό ρεκόρ ανήλθε σε 1.299 κρούσματα, εννέα θανάτους και 201 διασωληνωμένους. Η προηγούμενη ημέρα ήταν επίσης δραματική με 14 θανάτους και πάνω από 100 κρούσματα.

«Ο ιός πλήττει και τον εγκέφαλο»

Ιταλοί ερευνητές τονίζουν ότι «το κύριο χαρακτηριστικό της Covid-19 είναι η δυνατότητα του ιού να πλήττει σειρά οργάνων, συμπεριλαμβανομένου και του εγκεφάλου». Από τα κύρια συμπτώματα που παρατηρούνται είναι μυαλγία, εγκεφαλοπάθεια και εκτεταμένος πόνος στο κεφάλι.

Σύμφωνα με επιστημονική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο,  «οι νευρολόγοι μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην διαχείριση της πανδημίας και στην πρόοδο των προσπαθειών που βρίσκονται σε εξέλιξη».

Γαλλία: 81 σχολεία είναι κλειστά- Συρροές κρουσμάτων σε δέκα πανεπιστήμια 

Δεκαπέντε μόνο ημέρες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς στην Γαλλία, 81 συνολικά σχολεία είναι κλειστά, ενώ σε δέκα περίπου πανεπιστήμια, κυρίως ιατρικές σχολές, έχουν εντοπισθεί συρροές κρουσμάτων της Covid-19.

Ο υπουργός Παιδείας Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ διευκρίνισε ότι περισσότερες από 2.100 σχολικές τάξεις έχουν σταματήσει την λειτουργία τους, δηλαδή «περί το 0,13% των 60.000 σχολικών ιδρυμάτων της χώρας».

«Εχουμε περί τα 1.200 νέα κρούσματα σε μαθητές σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα», διευκρίνισε ο υπουργός υπενθυμίζοντας ότι ο γενικός κανόνας είναι ότι «κλείνουμε μία τάξη όταν εμφανίζονται τρία κρούσματα».

Αρνητικό ημερήσιο ρεκόρ στη Ρουμανία

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων της Covid-19 στην Ρουμανία ανήλθε σε 1.713 κατά το τελευταίο 24ωρο, που αποτελεί αριθμό ρεκόρ, επί συνόλου 107.011 κρουσμάτων, ανακοίνωσε η ρουμανική κυβέρνηση. Από την έναρξη της επιδημίας, 4.285 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τη νόσο στην Ρουμανία και 50.000 έχουν αναρρώσει.

Οι μάσκες είναι υποχρεωτικές στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τους εσωτερικούς δημόσιους χώρους από τις 15 Μαΐου.

Στοχευμένα lockdowns στη Μαδρίτη από την Παρασκευή

Στοχευμένα lockdowns και άλλους περιορισμούς στις μετακινήσεις σε περιοχές με πολλά κρούσματα COVID-19,  ανακοίνωσαν οι ισπανικές αρχές.

Η Μαδρίτη αντιστοιχεί περίπου στο ένα τρίτο των ενεργών περιστατικών κορονοϊού στην Ισπανία, με υψηλότερη συχνότητα σε πυκνοκατοικημένες γειτονιές χαμηλών εισοδημάτων, κυρίως στο νότιο τμήμα της πόλης. “Οι πολίτες διοργανώνουν πάρτι και καταναλώνουν αλκοόλ στους δρόμους και δεν σέβονται τους κανόνες καραντίνας”, προειδοποιούν κυβερνητικές πηγές.

Συνολικά η Ισπανία έχει καταγράψει 603.167 κρούσματα, που είναι ο υψηλότερος αριθμός περιστατικών στη δυτική Ευρώπη, ενώ οι νεκροί ξεπερνούν τις 30.000.

Απαγόρευση κυκλοφορίας σχεδιάζεται στο Λονδίνο

Απαγορεύσεις κυκλοφορίας μπορεί να επιβληθούν στο Λονδίνο για την αναχαίτιση ενός δεύτερου κύματος της COVID-19, γράφει  η εφημερίδα Evening Standard, επικαλούμενη τον διευθυντή της υπηρεσίας δημόσιας υγείας της βρετανικής πρωτεύουσας.

“Μπορεί να υπάρξουν τοπικές απαγορεύσεις κυκλοφορίας ώστε να μην μένει κάποιος έξω και να πίνει ως τις πρώτες πρωινές ώρες”, αναφέρεται.

Εκατομμύρια μάσκες  στην αγορά με πλαστές βεβαιώσεις ασφαλείας

H εισαγγελία της Ρώμης ξεκίνησε έρευνα για απάτη σε βάρος του ιταλικού κράτους, σχετικά με εταιρίες που παρήγαγαν και πούλησαν προστατευτικές μάσκες στο δημόσιο τους πρώτους μήνες της πανδημίας, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Corriere della Sera.

Στα τελωνεία  παραμένουν υπό κατάσχεση 4.800.000 προστατευτικές μάσκες, 26.000.000 γάντια μιας χρήσεως, 65.000 εξαρτήματα μηχανημάτων για μονάδες εντατικής θεραπείας και 47.000 ειδικά, προστατευτικά γυαλιά. Η κατάσχεση αποφασίσθηκε διότι δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις ασφαλείας που ορίζει ο νόμος.

Βέλγιο: Συναγερμός για τους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από την Πορτογαλία

Δεκάδες νεαροί Βέλγοι που επέστρεψαν από διακοπές στην Αλμπουφέιρα (νότια Πορτογαλία) διαγνώστηκαν με τον νέο κορονοϊό και τους επιβλήθηκε καραντίνα.  Τα κρούσματα ήταν 77  εκ των οποίων σχεδόν τα μισά προέρχονταν από τις διακοπές που οργάνωσε το τουριστικό πρακτορείο Summer Bash, το οποίο ειδικεύεται στα ταξίδια για νέους ηλικίας 16-24 ετών.

Η γερμανική κυβέρνηση προτίθεται να κηρύξει τη Βιέννη περιοχή κινδύνου

Αυτό αναφέρει η αυστριακή εφημερίδα Der Standard, επικαλούμενη πληροφορίες από γερμανικούς κυβερνητικούς κύκλους τους οποίους δεν κατονομάζει, ενώ την είδηση δεν επιβεβαιώνουν ούτε και διαψεύδουν τόσο το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών όσο και το γερμανικό.

Η Τουρκία ξεκίνησε κλινικές δοκιμές του κινεζικού πειραματικού εμβολίου

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, το εμβόλιο θα χορηγηθεί σε 1.200 έως 1.300 μέλη του υγειονομικού προσωπικού τις προσεχείς 10 ημέρες και μία δεύτερη δόση θα χορηγηθεί 14 ημέρες μετά την πρώτη, μετέδωσαν τα δίκτυα CNN Turk και Haberturk.

Τα αποτελέσματα των δοκιμών θα σταλούν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Η Ευρώπη να πάρει σκληρές αποφάσεις 

Είναι καιρός να σταματήσουμε να «κυνηγάμε χίμαιρες» και να πάρουμε σκληρές αποφάσεις για να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους και να κρατήσουμε τους νέους στο σχολείο, ακόμη κι αν χρειαστεί να αποδεχθούμε αναπόφευκτες θυσίες, δήλωσε ο διευθυντής του ΠΟΥ για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, ο Μάικλ Ράιαν.

«Η Ευρώπη μπαίνει σε μια περίοδο κατά την οποία οι άνθρωποι θα αρχίσουν να επιστρέφουν στους εσωτερικόυς χώρους. Η πίεση της μόλυνσης θα αυξηθεί», δήλωσε ο Ράιαν στη διάρκεια μιας εικονικής συνέντευξης Τύπου.

«Ο μόνος τρόπος είναι οι ενήλικοι να κρατήσουν επαρκή απόσταση για να ευνοήσουν μια μείωση της μόλυνσης». “Τι είναι το πιο σημαντικό; Η επιστροφή των παιδιών μας στις τάξεις ή το άνοιγμα των νάιτκλαμπ και των μπαρ;», είπε.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι άνθρωποι ηλικίας κάτω των 20 ετών αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 10% των κρουσμάτων και λιγότερο από το 0,2% των θανάτων.

Τα σχολεία δεν πρέπει να κλείνουν παρά «ως ύστατο μέτρο» στις ζώνες πολύ ισχυρής μετάδοσης του κορονοϊού, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του οργανισμού Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Ισραήλ: Κλειστή η μεγάλη συναγωγή της Ιερουσαλήμ, πρώτη φορά στα χρονικά 

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε στην αρχή της εβδομάδας καραντίνα σε εθνικό επίπεδο για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, προκειμένου να αναχαιτιστεί ένα δεύτερο κύμα διασποράς της Covid-19.

Mε 166.794 μολύνσεις που έχουν καταγραφεί, από τις οποίες 1.147 ήταν θανατηφόρες, το Ισραήλ είναι η χώρα που μετρά τα περισσότερα κρούσματα ανά κάτοικο κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγει το Γαλλικό Πρακτορείο.

ΗΠΑ-Τραμπ: Θέμα 4 εβδομάδων το εμβόλιο

Στην Αμερική, τα θύματα κορονοϊού έχουν ξεπεράσει τις 200.000 αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαιώνει πως “ο ιός θα εξαφανιστεί σύντομα”. Και εκτιμά πως η διάθεση ενός εμβολίου είναι ζήτημα τριών ή τεσσάρων εβδομάδων.

Πηγή:ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version