Π.Ο.Υ.: Πρόβλεψη για 236.000 θανάτους από κορονοϊό μέχρι αρχές Δεκεμβρίου στην Ευρώπη

Ιδιαίτερα ανησυχητική θεωρεί ο Π.Ο.Υ, δια στόματος σήμερα του Χανς Κλούγκε επικεφαλή του Π.Ο.Υ Ευρώπης,  την αύξηση πάνω από 10% των κρουσμάτων στην Ευρώπη, ειδικά υπό το φως του χαμηλού ρυθμού χορήγησης εμβολίων σε πληθυσμούς προτεραιότητας σε πολλές χώρες.

Η επιδημιολογική εικόνα στην ευρωπαϊκή περιοχή του Π.Ο.Υ, είναι μικτή, όπως είπε, σημειώνοντας πως αρκετές χώρες αρχίζουν να παρατηρούν αυξημένη επιβάρυνση στα νοσοκομεία, ειδικά την περασμένη εβδομάδα, οπότε και σημειώθηκε αύξηση 11% στον αριθμό των νοσηλειών. Σύμφωνα μάλιστα με μία αξιόπιστη στατιστική πρόγνωση, όπως υπογράμμισε ο ίδιος, αναμένονται 236.000 θάνατοι στην Ευρώπη έως την 1η Δεκεμβρίου.

Οι παράγοντες που ευθύνονται για την αύξηση εντοπίζονται στην πιο μεταδοτική παραλλαγή ΔΕΛΤΑ, στην χαλάρωση των μέτρων δημόσιας υγείας και τα ταξίδια που πραγματοποιούνται αυτήν εποχή οδηγώντας σε σημαντική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων σε περισσότερες χώρες. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ, καταγράφεται μια ιδιαίτερα απότομη αύξηση των κρουσμάτων στα Βαλκάνια, τον Καύκασο και τις δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας.

 Ο εμβολιασμός θα ανοίξει τις κοινωνίες 

«Πρέπει να είμαστε σταθεροί στη διατήρηση πολλαπλών επιπέδων προστασίας, συμπεριλαμβανομένου του εμβολιασμού και των τεστ. Τα εμβόλια είναι ο καλύτερος τρόπος  να ανοίξουν οι κοινωνίες και σταθεροποιηθούν οι οικονομίες», τόνισε επικεφαλής του Π.Ο.Υ Ευρώπης και συμπλήρωσε πως «παρά το γεγονός ότι αυτή η σταθεροποίηση αμφισβητείται από την ανεπαρκή παραγωγή εμβολίων, την ανεπαρκή πρόσβαση σε αυτά αλλά και την ανεπαρκή αποδοχή των εμβολίων, μέσα σε περίπου οκτώ μήνες, έχουν χορηγηθεί σχεδόν 850 εκατομμύρια δόσεις, με σχεδόν τους μισούς ανθρώπους της Ευρώπης να είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Αυτό από μόνο του είναι μεν ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα, ωστόσο, τις τελευταίες έξι εβδομάδες ο ρυθμός εμβολιασμού επιβραδύνθηκε, με την αποδοχή του εμβολιασμού από το κοινό να είναι ζωτικής σημασίας καθώς είναι ο μοναδικός τρόπος να σταθεροποιήσουμε την  κατάσταση της κρίσης».

Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ, η αύξηση της παραγωγής εμβολίων, ο επιμερισμός των δόσεων και η αύξηση της αποδοχής και της ζήτησης του εμβολίου, είναι τα τρία θεμελιώδη στοιχεία που απαιτούνται για την επίτευξη της παραδοχής ότι ο εμβολιασμός μπορεί να μετακινήσει την Ευρώπη, πέρα ​​από την πανδημία.

 Για το άνοιγμα των σχολείων 

Όσον αφορά τα σχολεία, ο Π.Ο.Υ, υπογράμμισε πως αυτά θα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά καθώς έτσι μειώνεται η πιθανότητα των παιδιών να εγκαταλείψουν την εκπαίδευση και ο κίνδυνος να διαταραχθεί η ψυχική υγεία των παιδιών που υπέφεραν πολύ τους τελευταίους 20 μήνες, ειδικά εκείνα που ήταν ήδη ευάλωτα ή δεν μπορούσαν να επωφεληθούν από τους ψηφιακούς τρόπους διδασκαλίας.

Σημείωσε παράλληλα πως το κλείσιμο των σχολείων αποτελεί μια «μαζική καταστροφή της κοινωνικής μας συνοχής των κοινωνιών μας μακροπρόθεσμα, επειδή επηρεάζει τα πιο ευάλωτα παιδιά, τα παιδία με αναπηρία, εκείνα που ζουν σε αγροτικές περιοχές, τα κορίτσια, τις μετανάστριες και τα παιδιά των προσφύγων».

«Σε αντίθεση με ένα χρόνο πριν», διευκρίνισε ο κ. Κλούγκε, «είμαστε τώρα σε θέση να κρατήσουμε τους μαθητές ασφαλείς». Αυτό περιλαμβάνει την εφαρμογή στρατηγικής εμβολιασμού που απευθύνεται σε δασκάλους και στο προσωπικό των σχολείων και σε παιδιά, άνω των 12 ετών ειδικά σε εκείνα με υποκείμενα νοσήματα. Παράλληλα θα πρέπει, σύμφωνα με τον ίδιο, να  βελτιωθούν οι συνθήκες υγιεινής στο σχολικό περιβάλλον μέσω του καλού αερισμού, της υγιεινής των χεριών, το μικρότερο μέγεθος τάξεων, την διατήρηση των φυσικών αποστάσεων και την τακτική διεξαγωγή τεστ στα παιδιά.

Απαντώντας ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ σε ερωτήσεις όσον αφορά των εμβολιασμό των εφήβων εκτίμησε πως δεδομένο ότι θα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία και με βάση το πανευρωπαϊκό πλαίσιο και εάν τα εμβόλια είναι διαθέσιμα, τότε ναι, οι έφηβοι πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιαστούν καθώς διαφορετικά, ειδικά στο πλαίσιο της παραλλαγής Δέλτα η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει πολλές ακόμη προκλήσεις. Σε σχέση με την χορήγηση τρίτης αναμνηστικής δόσης σε πολίτες της Ευρωπαϊκής Ηπείρου, ο ίδιος επανέλαβε την θέση του Π.Ο.Υ, πως δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή επιστημονικά στοιχεία που να την καθιστούν απαραίτητη, εν αναμονή στοιχείων που μπορούν να αλλάξουν την κατεύθυνση αυτή.

Ανταπόκριση από το Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος