ertnews.gr

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Οι πρώτοι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να εμβολιαστούν πριν τα τέλη τους έτους

25/11 13:02
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Οι πρώτοι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να εμβολιαστούν πριν τα τέλη τους έτους

(AP Photo/Olivier Matthys, Pool)

Την προοπτική ότι οι πρώτοι Ευρωπαίοι πολίτες θα μπορούσαν να εμβολιαστούν πριν από τα τέλη Δεκεμβρίου εξέφρασε σήμερα σε συζήτηση ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Επιτέλους υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ», είπε, η Φον ντερ Λαίεν εκφράζοντας την αισιοδοξία της για την αντιμετώπιση της πανδημίας καθώς η ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πλέον εξασφαλίσει συμβόλαια με έξι εταιρείες «αλλά εκείνο το οποίο είναι ακόμη πιο σημαντικό από την προμήθεια είναι οι ίδιοι οι εμβολιασμοί». «Τα κράτη μέλη πρέπει να ετοιμαστούν τώρα», τόνισε με έμφαση η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «μιλάμε και για εκατομμύρια σύριγγες και ψυκτικά συστήματα, οργανώνουμε κέντρα εμβολιασμού, εκπαιδεύουμε προσωπικό και πολλά άλλα». Τα κράτη της ΕΕ θα πρέπει λοιπόν να διασφαλίσουν σύμφωνα με την φον ντερ Λάιεν, την εφοδιαστική αλυσίδα για τη χορήγηση εκατοντάδων εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου.

Αναφερόμενη στην υφιστάμενη κατάσταση της πανδημίας, επεσήμανε οτι «η υπ΄ αριθμόν πρώτη αιτία θανάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση ειδικά την περασμένη εβδομάδα ήταν η πανδημία του κορονοϊου με σχεδόν 3.000 θύματα την ημέρα». Αυτό, όπως είπε, έχει οδηγήσει τα νοσοκομεία σε οριακή λειτουργία, ενώ αναφερόμενη στους εστιάτορες, σερβιτόρους και γενικότερα στο προσωπικό εστίασης που επιθυμούν μια γρήγορη επαναφορά στην κανονικότητα, υπογράμμισε πως δεν θα πρέπει να επαναληφθούν τα ίδια λάθη του καλοκαιριού. «Η γρήγορη και εν όλο χαλάρωση των μέτρων ενέχει τον κίνδυνο ενός τρίτου κύματος της πανδημίας αμέσως μετά τα Χριστούγεννα», επεσήμανε και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά από τα άλλα, κυρίως πιο ήσυχα».

Νωρίτερα χθες η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε ανακοινώσει την σύναψη της έκτης κατά σειρά συμφωνίας με την αμερικανική εταιρεία εμβολίων Moderna για αγορά 160 εκ. δόσεων, ενώ αναμένεται η αδειοδότηση τριών εμβολίων τις επόμενες εβδομάδες.

Ανταπόκριση: Κώστας Δαβάνης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version