Ο καιρός με την Πάττυ Σπηλιωτοπούλου: Από την άνοιξη… επιστροφή στον βαρύ χειμώνα

«Μάρτης – γδάρτης…», που λέει κι ο σοφός λαός και δεν έχει άδικο, αφού κοντεύουμε 3ο δεκαήμερο και δε λέει να έρθει η άνοιξη, αντίθετα επιστρέφουμε στον βαρύ χειμώνα, με μια ατμοσφαιρική διάταξη που συνηθίζουμε να βλέπουμε μέσα στον Ιανουάριο.

Ψυχρή εισβολή λοιπόν, που μάλιστα θα είναι ισχυρή και πολυήμερη για την εποχή αφού θα κρατήσει μέχρι και τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, με κύρια χαρακτηριστικά το τσουχτερό κρύο σε όλη τη χώρα και θερμοκρασίες σε συνεχή πτώση, που από την Κυριακή θα βρεθούν έως και 10 βαθμούς κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, παγετός ο οποίος τις βραδινές ώρες στα βόρεια θα είναι και ισχυρός αφού δεν αποκλείεται να δούμε και -13 με -15 βαθμούς κατά τόπους σε μεγαλύτερα υψόμετρα, θυελλώδεις βοριάδες που θα φτάνουν και τα 8-9 μποφόρ στα νότια και χιόνια, φυσικά, όχι μόνο στα ορεινά – ημιορεινά, αλλά και πολύ χαμηλά έως και πεδινά της κεντρικής κυρίως χώρας, με περισσότερη ένταση και έκταση μάλιστα, από την Κυριακή έως την Τετάρτη.

Και στην πόλη της Θεσσαλονίκης οι κάτοικοι θα δουν νιφάδες, ενώ στην Αττική αναμένεται να το στρώσει στα Βόρεια Προάστια από το βράδυ του Σαββάτου και να χιονίσει σε όλον τον υπόλοιπο Νομό, αν και στις υπόλοιπες περιοχές ο δυνατός Μαρτιάτικος ήλιος και η μεγάλη πλέον διάρκεια της ημέρας θα αποτρέψουν κάποια ουσιαστική χιονόστρωση.

ΣΗΜΕΡΑ

Τοπικές συννεφιές με βροχές ή χιονόνερο, κυρίως στα ανατολικά και βόρεια, χιόνια στα ορεινά – ημιορεινά και πρόσκαιρα σε χαμηλότερα υψόμετρα της κεντρικής και βόρειας χώρας, θυελλώδεις βοριάδες έως 8-9 μποφόρ τοπικά στα νότια και αισθητή πτώση θερμοκρασίας, με τοπικό παγετό τη νύχτα στα ηπειρωτικά.

ΑΤΤΙΚΗ

Συννεφιές κατά διαστήματα, ισχυροί βοριάδες έως 6-7 και στα ανατολικά πρόσκαιρα 8 μποφόρ, θερμοκρασία έως 10 βαθμούς.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Συννεφιά με τοπικές βροχές ή χιονόνερο, λίγα χιόνια στα γύρω ορεινά – ημιορεινά, πιθανώς πρόσκαιρα και σε χαμηλότερα υψόμετρα. Ανατολικοί άνεμοι 3-5 μποφόρ και θερμοκρασία έως 6 βαθμούς.

ΑΥΡΙΟ

Τοπικές συννεφιές με βροχές ή χιονόνερο κυρίως στα ανατολικά, τα βόρεια και το Αιγαίο, χιόνια στα ορεινά – ημιορεινά και σε χαμηλά υψόμετρα της κεντρικής και βόρειας χώρας, θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι τοπικά έως 8-9 μποφόρ στα νότια και περαιτέρω πτώση θερμοκρασίας, έως 6-8 βαθμούς κάτω από τα φυσιολογικά για επίπεδα της εποχής, που δε θα ξεπεράσει στα βόρεια τους 6-8 και στα υπόλοιπα τους 10-12 βαθμούς, με παγετό τοπικά ισχυρό στα βόρεια, τη νύχτα έως και -8 βαθμούς.

Πάττυ (Παναγιώτα) Δ. Σπηλιωτοπούλου
B.Sc. Φυσικός
M.Sc. Μετεωρολόγος – Περιβαλλοντολόγος
M.Sc. Ειδικός στις Στρατηγικές Διαχείρισης Κρίσεων & Καταστροφών
M.A. Δημοσιογράφος
Εθνικό & Καποδιστριακό Παν/μιο Αθηνών

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος